Dzieci z grupy ”Sówki” w ramach realizowanego w grupie, własnego projektu edukacyjnego ”EKO- przedszkolaki”, nawiązały we wrześniu kontakt z innymi przedszkolami w celu współpracy na rzecz ochrony środowiska.
W każdym miesiącu czekały na nas inne atrakcje
![😊](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/td8/1.5/16/1f60a.png)
![✔️](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/td8/1.5/16/2714.png)
Swoje działania zaczęliśmy od napisania i wysłania listów do innych przedszkoli , podtrzymując przy tym tradycję związaną z pisaniem listów.
![✔️](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/td8/1.5/16/2714.png)
Kolejnym zadaniem, wynikającym z regulaminu projektu był udział w akcji SPRZĄTANIE ŚWIATA, oraz udział w zajęciach na temat niekorzystnych zmian w środowisku, powstałych na skutek działalności człowieka. Dzieci zapoznały się z pojęciami takimi jak; segregacja, recykling, utylizacja. Kształtowano u dzieci postawę współodpowiedzialności za stan środowiska przyrodniczego. Podczas ewaluacji przeprowadzonych zajęć dzieci wykazały się dużą świadomością dotyczącą znaczenia wpływu codziennych czynności na stan środowiska.
![✔️](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/td8/1.5/16/2714.png)
Dbając o nasze zdrowie, ale nadal pozostając w tematyce ekologicznej braliśmy udział w zajęciach na temat wpływu żywności na nasze zdrowie. Omawialiśmy wszystkie szczeble piramidy żywieniowej i zapoznawaliśmy się z grupami produktów, niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzieci poznawały produkty ekologiczne oraz symbol, jakim są one oznaczane.
![✔️](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/td8/1.5/16/2714.png)
Propagując zdrowy tryb życia, stworzyliśmy w sali ,,Spiżarnie Ekologiczną”, a produkty, które się w niej znalazły pochodziły z naszych ogródków, lub sklepu ekologicznego.
Październikowe zadania zakończyliśmy ekologiczną ucztą, wykorzystując produkty z naszej spiżarni.
Zostaw Komentarz