03.02.2025 – 07.02.2025

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

03.02.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki ryżowe 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i ogórkiem kiszonym

Woda mineralna „Eden”

Mandarynka 1 szt.

Pieczywo wieloziarniste1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki owsiane1, wędlina, ogórek kiszony, mandarynka , cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kawa zbożowa na mleku, kanapka1 z masłem7,
serem żółtym
7 i pomidorem.

Banan ½

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7,
kawa zbożowa, mleko
7, ser żółty7, pomidor, banan, cukier trzcinowy

Zupa 1230

Krupnik zabielany z zieloną pietruszką.

Marchew, pietruszka-korzeń, ziemniaki, seler9-korzeń, por, śmietana7 18%, masło 7, kasza jęczmienna1, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Spaghetti bolognese z parmezanem1,7.

Makaron (spaghetti)1, przecier pomidorowy, pomidory krojone, mięso z łopatki wieprzowej, parmezan7 , czosnek, masło7, przyprawy: sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka.

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem.

WTOREK

04.02.2025r.

Śniadanie I 830

Kluski lane 1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

pastą z kiełbasy śląskiej z zieloną pietruszką.

Woda mineralna „Eden”

Jabłko ½

Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) masło7, mleko7, mąka pszenna1, jaja kurze3 ,kiełbasa śląska, natka pietruszki, jabłko, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Bawarka na mleku7, rogal1 z masłem7

i dżemem.

Rogal 1 (mąka pszenna, woda, cukier, margaryna, mleko w proszku, drożdże, sól) , masło7, mleko7, herbata czarna, dżem, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami 7,9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, kapusta biała, masło7, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie

II danie 1330

Karkówka pieczona w sosie własnym z kaszą kus-kus 1,7,9

Ogórek kiszony 30g

Karkówka bez kości, bulion warzywny (marchew, seler9, pietruszka-korzeń, por, cebula, koperek), kasza kus-kus1 , ogórek kiszony, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem

ŚRODA

05.02.2025r.

Śniadanie I 830

Makaron1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,

karkówką pieczoną i ogórkiem kiszonym.
Woda mineralna „Eden”

Pomarańcza ½

Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, makaron1, karkówka , ogórek kiszony, pomarańcza, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kakao na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z twarogu7 ze szczypiorem.
Banan ½

Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) masło7, mleko7, kakao , twaróg półtłusty7, śmietana18%7, szczypior, banan, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa krem z zielonego groszku.

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, groszek konserwowy, masło7,
przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Kotlet rybny4 z ziemniakami.

Surówka wielowarzywna ze śmietaną7

Filet z ryby (miruna)4 , jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), zielona pietruszka, olej rzepakowy rafinowany, marchew, pietruszka korzeń, seler9, por, śmietana 18%7
przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem

CZWARTEK

06.02.2025r.

Śniadanie I 830

Musli owocowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

wędliną i ogórkiem kiszonym

Woda mineralna „Eden”

Kiwi ½

Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) , masło7, mleko7, musli1,wędlina, ogórek kiszony, kiwi, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną,

Ryż1 zapiekany z jabłkiem i cynamonem.

Herbata czarna, cytryna, ryż1, jabłko, śmietana18%7 ,cynamon, cukier trzcinowy.

Zupa 1315

Zupa koperkowa z zacierką1,3

Marchew, mąka pszenna1, jaja-kurze3, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9 korzeniowy, koper, śmietana7 18%, masło7,przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

II danie 1330

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ziemniakami.

Surówka z pora i jabłka

Mięso mielone z fileta z indyka, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), bulion warzywny (marchew, seler9, pietruszka-korzeń, por, cebula, ziele angielskie, liść laurowy), olej rzepakowy rafinowany, śmietana 18%, mąka pszenna1, koncentrat pomidorowy, por, jabłko, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem

PIĄTEK

07.02.2025r.

Śniadanie I 830

Kasza jaglana1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

pastą z ryby4 wędzonej z papryką czerwoną.

Woda mineralna „Eden”

Jabłko ½

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, kasza gryczana1, makrela wędzona4, papryka czerwona, ,jabłko ,cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Herbata owocowa,

Kanapka z masłem, kiełbasa na gorąco.

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, kiełbasa śląska, herbata owocowa, ,cukier trzcinowy.

Zupa 1315

Zupa grochowa z majerankiem

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, groch łuskany, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Pierogi ruskie1,7 z cebulką duszoną.

Surówka z kapusty kiszonej i marchewki.

Mąka pszenna1, jaja3 kurze, ser twarogowy7 półtłusty, masło7, cebula, sól, kapusta kiszona, marchew, cukier trzcinowy

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem