25.03.2024 – 29.03.2024

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

25.03.2024r.

Śniadanie I 830

Musli owocowe 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i ogórkiem kiszonym.

Woda mineralna „Eden”

Winogrona 100g

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki musli1, wędlina, ogórek kiszony, winogrona , cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kakao na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
serem żółtym i pomidorem.

Gruszka ½

Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże),kakao, mleko7 masło7,ser żółty7, pomidor, gruszka , cukier trzcinowy

Zupa 1230

Krupnik zabielany z zieloną pietruszką. 3,9

Marchew, pietruszka-korzeń, ziemniaki, seler9-korzeń, por, śmietana7 18%, masło 7, kasza jęczmienna1, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Kotlet pożarski z ziemniakami. 1,3

Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą konserwową.

Filet z kurczaka, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), ziemniaki, kapusta biała, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem

WTOREK

26.03.2024r.

Śniadanie I 830

Makaron 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

pasztetem drobiowym , rzodkiewką i szczypiorem.

Woda mineralna „Eden”

Pomarańcza ½

Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, mleko7, makaron, twaróg7, śmietana 18%7, jaja-kurze3, , pomarańcza, cukier trzcinowy.

Śniadanie II 1100

Herbata owocowa,

Kanapka1 z masłem7, wędliną i papryką czerwoną.

Pieczywo razowe (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, herbata owocowa, wędlina, papryka czerwona, banan, cukier trzcinowy

Banan ½

Zupa 1315

Zupa szczawiowa z jajkiem 3,9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, por, seler 9–korzeń, szczaw konserwowy, śmietana 18%, jaja3 kurze, masło7, przyprawy: sól. pieprz

II danie 1330

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym z kaszą jaglaną. 9

Buraczki

Polędwiczki wieprzowe, cebula, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1 , kasza jaglana, buraki, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, cukier trzcinowy

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem

ŚRODA

27.03.2024r.

Śniadanie I 830

Płatki owsiane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,

pasta z ryby4 wędzonej z papryką czerwoną
Woda mineralna „Eden”

Gruszka ½

Pieczywo żytnie (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, płatki owsiane ,makrela wędzona4, papryka czerwona, gruszka,
cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną, kanapka1 z masłem7
kiełbasa na gorąco.

Jabłko
½

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), herbata czarna, cytryna, masło7, kiełbasa śląska, jabłko, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa fasolowa z majerankiem 1,7,9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, fasola biała, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Pierogi leniwe1,7 z masełkiem7 i bułką tartą1.

Surówka z marchwi i jabłka.

Mąka pszenna1, jaja3 kurze, ser twarogowy7 półtłusty, masło7, bułka tarta1 ( mąka pszenna1, sól, drożdże), sól, cukier trzcinowy, marchew, jabłko.

Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem

CZWARTEK

28.03.2024r.

Śniadanie I 830

Kasza jaglana 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

pastą z twarogu7 i jajka3 z szczypiorem.

Woda mineralna „Eden”

Mandarynka 1 szt

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, kasza jaglana1,twaróg7, jaja- kurze3, szczypior, mandarynka ,cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kawa zbożowa na mleku7, bułka1 z masłem7
i miodem.

Kiwi ½

Bułka zwykła (mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny) mleko 7, kawa zbożowa, masło7, miód, kiwi.

Zupa 1315

Barszcz biały z ziemniakami 9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, masło7, biały barszcz, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

II danie 1330

Makaron1,3 ze szpinakiem, filetem z kurczaka i parmezanem.

Makaron (świderki, kokardki)1, szpinak, mięso z fileta kurczaka , parmezan7 , czosnek, masło7, śmietana 718%, przyprawy: sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy.

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem

PIĄTEK

29.03.2024r.

Śniadanie I 830

Zacierka1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7

i pastą z kiełbasy z zieloną pietruszką.

Woda mineralna „Eden”

Jabłko ½

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) , masło7, mleko7, jaja – kurze3, mąka pszenna, kiełbasa śląska, natka pietruszki, jabłko, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kasza manna na mleku7 na gęsto
z syropem owocowym.

Banan ½

Mleko7 , kasza manna1 , syrop owocowy, banan

Zupa 1315

Zupa z czerwonej soczewicy. 9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, czerwona soczewica, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Kotlet rybny4 z ziemniakami.

Surówka wielowarzywna ze smietaną7,9

Filet z ryby (miruna)4 , jaja3 kurze3, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), ziemniaki, zielona pietruszka, olej rzepakowy rafinowany, marchew, seler- korzeń9, por, pietruszka, śmietana 18%7
przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem