10.06.2024 – 14.06.2024

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

10.06.2024r.

Śniadanie I 830

Płatki musli 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

wędliną i pomidorem.

Woda mineralna „Eden”

Arbuz 100g

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, wędlina , pomidor, arbuz, cukier trzcinowy.

Śniadanie II 1100

Kawa zbożowa na mleku7 , kanapka1 z masłem7,
serem żółtym
7 i ogórkiem świeżym.

Banan ½

Pieczywo razowe (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7 , mleko7, kawa inka,
ser żółty
7, ogórek świeży, banan, cukier trzcinowy.

Zupa 1315

Zupa kalafiorowa z ziemniakami9

Ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9-nać, śmietana7 18%, masło7, przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki,

II danie 1330

Spaghetti bolognese z parmezanem 1,3,7

Makaron (spaghetti)1, przecier pomidorowy, pomidory krojone, mięso z łopatki wieprzowej, parmezan7 , czosnek, masło7, przyprawy: sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka.

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem

WTOREK

11.06.2024r.

Śniadanie I 830

Kasza manna1 na mleku7, kanapka1 z masłem7

i pastą z tuńczyka4 z kukurydzą konserwową.

Woda mineralna „Eden”

Winogrona 100g

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) masło7, mleko7, kasza manna, tuńczyk,4 kukurydza konserwowa, winogrona, cukier trzcinowy.

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną,

Ryż1 zapiekany z jabłkiem i cynamonem

Herbata czarna, cytryna, ryż1, mleko7, śmietana 18%7, jabłko, cynamon.

Zupa 1315

Zupa jarzynowa z ziemniakami 9

Kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, groszek konserwowy, cebula, kapusta biała, por, seler9– nać, śmietana 7 18%, masło7, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Kotlet jajeczny3 w sosie selerowym9 z ziemniakami

Buraczki

Jaja3 kurze, bułka tarta( mąka pszenna1, sól, drożdże), szczypior, seler9, śmietana 18%7 , buraki, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem

ŚRODA

12.06.2024r.

Śniadanie I 830

Zacierka1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7,

wędliną i pomidorem.
Woda mineralna „Eden”

Jabłko ½

Pieczywo żytnie (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, płatki ryżowe, wędlina, pomidor, jabłko, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Budyń mleczny7 z syropem owocowym

Banan ½

Rogal (mąka pszenna, woda, cukier, margaryna, mleko w proszku, drożdże, sól), mleko7, masło7, kakao, serek mascarpone1, dżem.

Zupa 1315

Zupa z czerwonej soczewicy 9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, czerwona soczewica, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Pieczone udko z kurczaka z ziemniakami.

Marchewka duszona z groszkiem konserwowym.

Mięso z ud kurczaka, olej rzepakowy rafinowany, ziemniaki, marchew, groszek konserwowy, przyprawy: sól , pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka

Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem

CZWARTEK

13.06.2024r.

Śniadanie I 830

Makaron1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

pasztetem drobiowym i papryką czerwoną.

Woda mineralna „Eden”

Brzoskwinia ½

Pieczywo razowe (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, mleko7, makaron, pasztet drobiowy, papryka czerwona, brzoskwinia, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Herbata owocowa, kanapka1 z masłem7 ,

½ jajka w sosie jogurtowym z rzodkiewką i szczypiorem

Kiwi ½

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), herbata owocowa, ,masło7, jaja- kurze3, śmietana 18%7, rzodkiewka, szczypior.

Zupa 1315

Barszcz ukraiński.

Fasola-nasiona suche, buraki, ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, por, biała kapusta, cebula, śmietana7 18%,masło 7 ,przyprawy: ząbek czosnku, liść laurowy, sok z cytryny, natka pietruszki, sól, pieprz

II danie 1330

Filet z ryby4 w panierce z ziemniakami.

Surówka z kapusty kiszonej i marchewki.

Filet z ryby4 (miruna), jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, ziemniaki, przyprawy: sól, marchew kapusta kiszona, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem

PIĄTEK

14.06.2024r.

Śniadanie I 830

Płatki kukurydziane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

wędliną i pomidorem

Woda mineralna „Eden”

Jabłko ½

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7,,mąka pszenna1, jaja- kurze3, wędlina, pomidor, marchewka, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną

Biszkopty 30g

Herbata czarna, cytryna, biszkopty, cukier trzcinowy.

Zupa 1315

Krupnik ryżowy1 z zieloną pietruszką 1,9

Marchew, pietruszka-korzeń, ziemniaki, seler9-korzeń, por, śmietana7 18%, masło 7, ryż1,
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Kotlet mielony z ziemniakami

Ogórek kiszony 30g

Łopatka wieprzowa, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), zielona pietruszka, olej rzepakowy rafinowany, ogórek kiszony, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem