26.03.2023 – 31.03.2023
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
27.03.2023r.
Śniadanie I 830
Musli owocowe 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i ogórkiem kiszonym.
Woda mineralna „Eden”
Winogrona 100g
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki musli1, wędlina, ogórek kiszony, winogrona , cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Kakao na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
serem żółtym i pomidorem.
Gruszka ½
Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże),kakao, mleko7 masło7,ser żółty7, pomidor, gruszka , cukier trzcinowy
Zupa 1230
Krupnik zabielany z zieloną pietruszką. 3,9
Marchew, pietruszka-korzeń, ziemniaki, seler9-korzeń, por, śmietana7 18%, masło 7, kasza jęczmienna1, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Kotlet schabowy z ziemniakami. 1,3
Mizeria z ogórka świeżego ze szczypiorem i śmietaną.
Schab bez kości, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), ziemniaki, ogórek świeży , śmietana 18%7 , szczypior, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i cukrem trzcinowym
WTOREK
28.03.2023r.
Śniadanie I 830
Makaron 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pasta z twarogu i jajka.
Woda mineralna „Eden”
Pomarańcza ½
Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, mleko7, makaron, twaróg7, śmietana 18%7, jaja-kurze3, , pomarańcza, cukier trzcinowy.
Śniadanie II 1100
Herbata owocowa,
kanapka z masłem, wędliną i papryką czerwoną.
Pieczywo razowe (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, herbata owocowa, wędlina, papryka czerwona, banan, cukier trzcinowy
Banan ½
Zupa 1315
Zupa szczawiowa z jajkiem 3,9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, por, seler 9–korzeń, szczaw konserwowy, śmietana 18%, jaja3 kurze, masło7, przyprawy: sól. pieprz
II danie 1330
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym z kaszą jaglaną. 9
Buraczki
Polędwiczki wieprzowe, cebula, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1 , kasza jaglana, buraki, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, cukier trzcinowy
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i cukrem trzcinowym
ŚRODA
29.03.2023r.
Śniadanie I 830
Płatki owsiane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,
pasta z ryby4 wędzonej z papryką czerwoną
Woda mineralna „Eden”
Gruszka ½
Pieczywo żytnie (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, płatki owsiane ,makrela wędzona4, papryka czerwona, gruszka,
cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Herbata z cytryną, kanapka1 z masłem7
kiełbasa na gorąco.
Jabłko ½
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), herbata czarna, cytryna, masło7, kiełbasa śląska, jabłko, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Zupa fasolowa z majerankiem 1,7,9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, fasola biała, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Pierogi leniwe z masełkiem i bułką tartą.
Surówka z marchwi i jabłka.
Mąka pszenna1, jaja3 kurze, ser twarogowy7 półtłusty, masło7, bułka tarta1 ( mąka pszenna1, sól, drożdże), sól, cukier trzcinowy, marchew, jabłko.
Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i cukrem trzcinowym.
CZWARTEK
30.03.2023r.
Śniadanie I 830
Kasza jaglana 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pasztet drobiowy, rzodkiewka tarta ze szczypiorem.
Woda mineralna „Eden”
Mandarynka 1 szt
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, kasza jaglana1,pasztet drobiowy, rzodkiewka, szczypior, mandarynka ,cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Kawa zbożowa na mleku, bułka1 z masłem7
i miodem.
Kiwi ½
Bułka zwykła (mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny) mleko 7, kawa zbożowa, masło7, miód, kiwi.
Zupa 1315
Barszcz biały z ziemniakami 9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, masło7, biały barszcz, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
II danie 1330
Makaron ze szpinakiem, filetem z kurczaka i parmezanem.
Makaron (świderki, kokardki)1, szpinak, mięso z fileta kurczaka , parmezan7 , czosnek, masło7, śmietana 718%, przyprawy: sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy.
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i cukrem trzcinowym.
PIĄTEK
31.03.2023r.
Śniadanie I 830
Zacierka1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z kiełbasy z zieloną pietruszką.
Woda mineralna „Eden”
Jabłko ½
Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) , masło7, mleko7, jaja – kurze3, mąka pszenna,kiełbasa śląska, natka pietruszki, jabłko, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Kasza manna na mleku na gęsto z syropem owocowym.
Banan ½
Mleko7 , kasza manna1 , syrop owocowy, banan
Zupa 1315
Zupa z czerwonej soczewicy. 9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, czerwona soczewica, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek
II danie 1330
Kotlet rybny z ziemniakami.
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą konserwową
i papryką czerwoną.
Filet z ryby (miruna)4 , jaja3 kurze3, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), ziemniaki, zielona pietruszka, olej rzepakowy rafinowany, kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, papryka czerwona.
przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i cukrem trzcinowym.