03.02.2025 – 07.02.2025
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
03.02.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki ryżowe 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i ogórkiem kiszonym
Woda mineralna „Eden”
Mandarynka 1 szt.
Pieczywo wieloziarniste1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki owsiane1, wędlina, ogórek kiszony, mandarynka , cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Kawa zbożowa na mleku, kanapka1 z masłem7,
serem żółtym7 i pomidorem.
Banan ½
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7,
kawa zbożowa, mleko7, ser żółty7, pomidor, banan, cukier trzcinowy
Zupa 1230
Krupnik zabielany z zieloną pietruszką.
Marchew, pietruszka-korzeń, ziemniaki, seler9-korzeń, por, śmietana7 18%, masło 7, kasza jęczmienna1, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Spaghetti bolognese z parmezanem1,7.
Makaron (spaghetti)1, przecier pomidorowy, pomidory krojone, mięso z łopatki wieprzowej, parmezan7 , czosnek, masło7, przyprawy: sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka.
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem.
WTOREK
04.02.2025r.
Śniadanie I 830
Kluski lane 1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pastą z kiełbasy śląskiej z zieloną pietruszką.
Woda mineralna „Eden”
Jabłko ½
Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) masło7, mleko7, mąka pszenna1, jaja kurze3 ,kiełbasa śląska, natka pietruszki, jabłko, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Bawarka na mleku7, rogal1 z masłem7
i dżemem.
Rogal 1 (mąka pszenna, woda, cukier, margaryna, mleko w proszku, drożdże, sól) , masło7, mleko7, herbata czarna, dżem, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami 7,9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, kapusta biała, masło7, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie
II danie 1330
Karkówka pieczona w sosie własnym z kaszą kus-kus 1,7,9
Ogórek kiszony 30g
Karkówka bez kości, bulion warzywny (marchew, seler9, pietruszka-korzeń, por, cebula, koperek), kasza kus-kus1 , ogórek kiszony, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem
ŚRODA
05.02.2025r.
Śniadanie I 830
Makaron1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,
karkówką pieczoną i ogórkiem kiszonym.
Woda mineralna „Eden”
Pomarańcza ½
Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, makaron1, karkówka , ogórek kiszony, pomarańcza, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Kakao na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z twarogu7 ze szczypiorem.
Banan ½
Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) masło7, mleko7, kakao , twaróg półtłusty7, śmietana18%7, szczypior, banan, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Zupa krem z zielonego groszku.
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, groszek konserwowy, masło7,
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Kotlet rybny4 z ziemniakami.
Surówka wielowarzywna ze śmietaną7
Filet z ryby (miruna)4 , jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), zielona pietruszka, olej rzepakowy rafinowany, marchew, pietruszka korzeń, seler9, por, śmietana 18%7
przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem
CZWARTEK
06.02.2025r.
Śniadanie I 830
Musli owocowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i ogórkiem kiszonym
Woda mineralna „Eden”
Kiwi ½
Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) , masło7, mleko7, musli1,wędlina, ogórek kiszony, kiwi, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Herbata z cytryną,
Ryż1 zapiekany z jabłkiem i cynamonem.
Herbata czarna, cytryna, ryż1, jabłko, śmietana18%7 ,cynamon, cukier trzcinowy.
Zupa 1315
Zupa koperkowa z zacierką1,3
Marchew, mąka pszenna1, jaja-kurze3, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9 korzeniowy, koper, śmietana7 18%, masło7,przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
II danie 1330
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ziemniakami.
Surówka z pora i jabłka
Mięso mielone z fileta z indyka, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), bulion warzywny (marchew, seler9, pietruszka-korzeń, por, cebula, ziele angielskie, liść laurowy), olej rzepakowy rafinowany, śmietana 18%, mąka pszenna1, koncentrat pomidorowy, por, jabłko, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem
PIĄTEK
07.02.2025r.
Śniadanie I 830
Kasza jaglana1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pastą z ryby4 wędzonej z papryką czerwoną.
Woda mineralna „Eden”
Jabłko ½
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, kasza gryczana1, makrela wędzona4, papryka czerwona, ,jabłko ,cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Kanapka z masłem, kiełbasa na gorąco.
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, kiełbasa śląska, herbata owocowa, ,cukier trzcinowy.
Zupa 1315
Zupa grochowa z majerankiem
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, groch łuskany, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek
II danie 1330
Pierogi ruskie1,7 z cebulką duszoną.
Surówka z kapusty kiszonej i marchewki.
Mąka pszenna1, jaja3 kurze, ser twarogowy7 półtłusty, masło7, cebula, sól, kapusta kiszona, marchew, cukier trzcinowy
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem