25.03.2024 – 29.03.2024
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
25.03.2024r.
Śniadanie I 830
Musli owocowe 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i ogórkiem kiszonym.
Woda mineralna „Eden”
Winogrona 100g
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki musli1, wędlina, ogórek kiszony, winogrona , cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Kakao na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
serem żółtym i pomidorem.
Gruszka ½
Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże),kakao, mleko7 masło7,ser żółty7, pomidor, gruszka , cukier trzcinowy
Zupa 1230
Krupnik zabielany z zieloną pietruszką. 3,9
Marchew, pietruszka-korzeń, ziemniaki, seler9-korzeń, por, śmietana7 18%, masło 7, kasza jęczmienna1, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Kotlet pożarski z ziemniakami. 1,3
Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą konserwową.
Filet z kurczaka, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), ziemniaki, kapusta biała, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem
WTOREK
26.03.2024r.
Śniadanie I 830
Makaron 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pasztetem drobiowym , rzodkiewką i szczypiorem.
Woda mineralna „Eden”
Pomarańcza ½
Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, mleko7, makaron, twaróg7, śmietana 18%7, jaja-kurze3, , pomarańcza, cukier trzcinowy.
Śniadanie II 1100
Herbata owocowa,
Kanapka1 z masłem7, wędliną i papryką czerwoną.
Pieczywo razowe (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, herbata owocowa, wędlina, papryka czerwona, banan, cukier trzcinowy
Banan ½
Zupa 1315
Zupa szczawiowa z jajkiem 3,9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, por, seler 9–korzeń, szczaw konserwowy, śmietana 18%, jaja3 kurze, masło7, przyprawy: sól. pieprz
II danie 1330
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym z kaszą jaglaną. 9
Buraczki
Polędwiczki wieprzowe, cebula, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1 , kasza jaglana, buraki, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, cukier trzcinowy
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem
ŚRODA
27.03.2024r.
Śniadanie I 830
Płatki owsiane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,
pasta z ryby4 wędzonej z papryką czerwoną
Woda mineralna „Eden”
Gruszka ½
Pieczywo żytnie (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, płatki owsiane ,makrela wędzona4, papryka czerwona, gruszka,
cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Herbata z cytryną, kanapka1 z masłem7
kiełbasa na gorąco.
Jabłko ½
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), herbata czarna, cytryna, masło7, kiełbasa śląska, jabłko, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Zupa fasolowa z majerankiem 1,7,9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, fasola biała, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Pierogi leniwe1,7 z masełkiem7 i bułką tartą1.
Surówka z marchwi i jabłka.
Mąka pszenna1, jaja3 kurze, ser twarogowy7 półtłusty, masło7, bułka tarta1 ( mąka pszenna1, sól, drożdże), sól, cukier trzcinowy, marchew, jabłko.
Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem
CZWARTEK
28.03.2024r.
Śniadanie I 830
Kasza jaglana 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pastą z twarogu7 i jajka3 z szczypiorem.
Woda mineralna „Eden”
Mandarynka 1 szt
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, kasza jaglana1,twaróg7, jaja- kurze3, szczypior, mandarynka ,cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Kawa zbożowa na mleku7, bułka1 z masłem7
i miodem.
Kiwi ½
Bułka zwykła (mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny) mleko 7, kawa zbożowa, masło7, miód, kiwi.
Zupa 1315
Barszcz biały z ziemniakami 9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, masło7, biały barszcz, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
II danie 1330
Makaron1,3 ze szpinakiem, filetem z kurczaka i parmezanem.
Makaron (świderki, kokardki)1, szpinak, mięso z fileta kurczaka , parmezan7 , czosnek, masło7, śmietana 718%, przyprawy: sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy.
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem
PIĄTEK
29.03.2024r.
Śniadanie I 830
Zacierka1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z kiełbasy z zieloną pietruszką.
Woda mineralna „Eden”
Jabłko ½
Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) , masło7, mleko7, jaja – kurze3, mąka pszenna, kiełbasa śląska, natka pietruszki, jabłko, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Kasza manna na mleku7 na gęsto
z syropem owocowym.
Banan ½
Mleko7 , kasza manna1 , syrop owocowy, banan
Zupa 1315
Zupa z czerwonej soczewicy. 9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, czerwona soczewica, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek
II danie 1330
Kotlet rybny4 z ziemniakami.
Surówka wielowarzywna ze smietaną7,9
Filet z ryby (miruna)4 , jaja3 kurze3, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), ziemniaki, zielona pietruszka, olej rzepakowy rafinowany, marchew, seler- korzeń9, por, pietruszka, śmietana 18%7
przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem