18.10.2021 – 22.10.2021

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

 

PONIEDZIAŁEK

18.10.2021r.

Śniadanie I 830

Musli owocowe1 na mleku7, kanapka z masłem7, wędliną i pomidorem

Woda mineralna „Eden”

Banan 1/2

Pieczywo wieloziarniste1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) ,mleko7, masło7, musli owcoowe1, wędlina, pomidor, banan, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Herbata malinowa, kanapka z masłem7, serem żółtym7 i ogórkiem kiszonym

Jabłko 1/2

Pieczywo słonecznikowe1 ( mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże ), masło7, herbata malinowa, ser żółty7, ogórek kiszony, jabłko, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa pomidorowa krem9

Koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9– korzeń, śmietana7 18%, masło7, przyprawy: sól, pieprz, cukier

II danie 1330

Ziemniaki, kotlet schabowy

Mizeria z ogórka świeżego ze śmietaną

Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i cukrem trzcinowym

Schab bez kości, ziemniaki, bułka tarta1 (mąka pszenna, sól, drożdże), jaja kurze3, olej rzepakowy rafinowany, ogórek świeży, śmietana7 18% , przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

 

WTOREK

19.10.2021r.

Śniadanie I 830

Kasza bulgur1 na mleku7, kanapka
z masłem
7 , pastą z tuńczyka z papryką czerwoną

Woda mineralna „Eden”

Kiwi 1/2

Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, kasza bulgur1, tuńczyk w sosie własnym, papryka czerwona, kiwi, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kakao na mleku7, bułka zwykła1 z masłem7 i dżemem.

Jabłuszka suszone 1 op.

Bułka zwykła1(mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny) , kakao1, mleko7, masło7, dżem, jabłuszka suszone, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Barszcz ukraiński9

Fasola-nasiona suche, buraki, ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, por, biała kapusta, cebula, śmietana7 18%,masło 7 ,przyprawy: ząbek czosnku, liść laurowy, sok z cytryny, natka pietruszki, sól, pieprz

II danie 1330

Indyk w sosie słodko-kwaśnym z ryżem1

Napar ziołowy (rumianek )z cytryną i cukrem trzcinowym

Mięso z indyka, ryż1, papryka kolorowa ( czerwona, zielona, żółta), cukinia, bakłażan, ananas w puszce, marchew, cebula, koncentrat pomidorowy, cytryna, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, cukier trzcinowy, curry

 

ŚRODA

20.10.2021r.

Śniadanie I 830

Kluski lane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7, pastą ze słonecznika
z suszonymi pomidorami
Woda mineralna „Eden”

Winogrona 100g

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) ), masło7, mleko7, mąka pszenna1 , jaja kurze3, pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami, winogrona, sól, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną, kanapka z masłem7, pasta z twarogu7 i marchewki

Jabłko 1/2

Pieczywo razowe1(mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, herbata czarna, ser twarogowy7, marchew, śmietana7 18%, cytryna, jabłko, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa kalafiorowa z ziemniakami9

Kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło 7,przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Ziemniaki, filet z ryby4 w panierce

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką

Napar ziołowy ( rumianek) z cytryną i cukrem trzcinowym

Filet z ryby ( miruna)4, ziemniaki, bułka tarta1 (mąka pszenna, sól, drożdże), olej rzepakowy rafinowany, jaja kurze3,kiszona kapusta, marchew, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

 

CZWARTEK

21.10.2021r.

Śniadanie I 830

Płatki owsiane1 na mleku7, bułka sojowa1 z masłem7, wędliną, pomidorem i ze szczypiorem

Woda mineralna „Eden”

Jabłko1/2

Bułka sojowa1 (mąka pszenna, płatki sojowe, mąka sojowa, woda, drożdże, grysik sojowy, mąka pszenna słodowa, sól. Posypka: ziarna słonecznika, sezam), mleko7, masło7, płatki owsiane1, wędlina, pomidor, szczypior, jabłko, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kawa zbożowa na mleku7, kanapka z masłem7, pasta jajeczną ze szczypiorem

Banan 1/2

Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), mleko7, masło7, kawa zbożowa Inka1, jaja kurze3, szczypior, banan, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Biały barszcz z majerankiem9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, masło7, biały barszcz, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

II danie 1330

Makaron1 ze szpinakiem, filetem z kurczaka i parmezanem7

Napar ziołowy( mięta) z cytryną i cukrem trzcinowym.

Filet z kurczaka, makaron papardelle1, szpinak, czosnek w ząbkach, ,masło7, jogurt naturalny7, parmezan7, olej rzepakowy rafinowany, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, czosnek granulowany

 

PIĄTEK

22.10.2021r.

Śniadanie I 830

Makaron literki1 na mleku7 , kanapka z masłem7, pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym

Woda mineralna „Eden”

Gruszka 1/2

Pieczywo żytnie1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól),mleko7, masło7, makaron literki1,pasztet drobiowy, ogórek kiszony, gruszka, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Bawarka na mleku7, bułka zwykła z masłem7, wędliną i pomidorem

Jabłko 1/2

Bułka zwykła1(mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny) , masło7, mleko7, wędlina, pomidor, jabłko, herbata czarna, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa selerowa 9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, masło7, przyprawy: sól, pieprz

II danie 1330

Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną białą1

Surówka marchew tarta z chrzanem

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i cukrem trzcinowym

Mięso z łopatki, kasza gryczana biała, olej rzepakowy rafinowany, cebula, mąka pszenna1, marchew, chrzan, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka czerwona słodka