23.11.2020 – 27.11.2020

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK
23.11.2020r.

Śniadanie I 830

Płatki wielozbożowe1 na mleku7, kanapka z masłem7, pastą
z kiełbasy i zielonej pietruszki.

Woda mineralna „Eden”

Gruszka ½

Pieczywo wieloziarniste1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól)mleko7, masło7, płatki wielozbożowe1,kiełbasa śląska drobiowa, pietruszka – natka, gruszka

Śniadanie II 1100

Kakao na mleku, kanapka z masłem7,serem żółtym
i pomidorem
Banan ½

chleb razowy1(mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), kakao, masło7, ser żółty7, pomidor, banan

Zupa 1315

Zupa neapolitańska z makaronem łazankowym.9

Marchew, por, seler- korzeń, pietruszka-korzeń, masło7,parmezan7, śmietana7 18%, makaron łazankowy jajeczny ( mąka pszenna1, jaja3) przyprawy: sól, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki

II danie 1330

Ziemniaki, kotlet rybny4.

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką czerwoną

Napar ziołowy ( rumianek) z miodem.

Filet z ryby4 (miruna), jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże) mąka pszenna1, ziemniaki, kapusta pekińska, papryka czerwona przyprawy: sól, pieprz,

 

WTOREK

24.11.2020r.

Śniadanie I 830

Makaron 1 na mleku7, bułka
z masłem
7 , wędliną i ogórkiem kiszonym.

Jabłko ½, woda mineralna „Eden”

Bułka kukurydziana ( mąka pszenna, mąka kukurydziana, woda, ser, pestki dyni, nasiona słonecznika, grys kukurydziany, drożdże, sól, cukier, kurkuma), masło7, mleko7,makaron jajeczny ( mąka pszenna1, jaja3) , wędlina, ogórek kiszony, jabłko

Śniadanie II 1100

Kasza manna na mleku na gęsto z syropem owocowym.

Mandarynka 1 szt.

Kasza manna1 , mleko7, syrop owocowy. mandarynka

Zupa 1315

Zupa brokułowa z ziemniakami9

Brokuły, ziemniaki, marchew, cebula, pietruszka-korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło7 przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, koperek

II danie 1330

Gulasz wołowy z kaszą bulgur.

Buraczki.

Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem.

Mięso wołowe, cebula, marchew, pietruszka-korzeń, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, kasza bulgur1, buraczki, przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka czerwona słodka. Napar – mięta, cytryna, miód.

 

Środa

DZIEŃ PLUSZOWEGO MISIA

25.11.2020r.

Śniadanie I 830

Kluski lane1,3 na mleku7,kanapka
z masłem
7 , pastą z tuńczyka i papryki czerwonej.

Kiwi 1/2 woda mineralna „Eden”

Chleb żytni (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn), mleko1 , mąka pszenna, jaja3 masło7 ,tuńczyk4, papryka czerwona, kiwi.

Śniadanie II 1100

Bawarka na mleku1, kanapka z masłem7 i dżemem.

Jabłko 1/2

chleb razowy1(mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól) Herbata, mleko7, masło7 , dżem truskawkowy, jabłko.

Zupa 1315

Rosół z makaronem 9

Marchew, pietruszka, korzeń, cebula, por, seler9-korzeń, mięso z kurczaka i indyka, makaron jajeczny ( mąka pszenna1, jaja3), przyprawy: ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Ziemniaki, Indyk w potrawce.

Marchewka z groszkiem konserwowym.

Napar ziołowy( koper włoski) z cytryną i miodem.

Mięso z indyka i kurczaka, ziemniaki, marchew, seler9, pietruszka-korzeń, groszek konserwowy, olej rzepakowy rafinowany, śmietana 18%, przyprawy: sól, pieprz, Napar – koper włoski, cytryna, miód

Miś ” Lubiś” 1 szt.

 

Czwartek

26.11.2020r.

Śniadanie I 830

Kasza jaglana 1 na mleku7, z suszoną morelą, kanapka1
z masłem
7, pastą jajeczną z groszkiem konserwowym.3
Banan 1/2, woda mineralna „Eden”

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, mleko7, Kasza jaglana1, jaja3. , groszek konserwowy, Banan.

Śniadanie II 1100

Herbata owocowa, kanapka1 z masłem7,

wędliną i pomidorem.

Gruszka 1/2

Zupa 1315

Zupa jarzynowa z ziemniakami 9

Kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, groszek konserwowy, cebula, kapusta biała, por, seler9– nać, śmietana 7 18%, masło7, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Makaron ze szpinakiem, filetem z kurczaka i mozzarellą

Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem

Filet z kurczaka, makaron jajeczny ( mąka pszenna1, jaja3 ) szpinak, mozzarella7 olej rzepakowy rafinowany przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek. Napar – mięta, cytryna, miód

 

Piątek

27.11.2020r.

Śniadanie I 830

Płatki fit granola 1 na mleku7, bułka1
z masłem
7 i serkiem mascarpone z dżemem.
Pomarańcza 1/2, woda mineralna „Eden”

Bułka zwykła (mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny) masło7, mleko7, Płatki fit granola1,ser mascarpone7 ,dżem, pomarańcza.

Śniadanie II 1100

Jogutr sojowy 1 szt.

Ciasteczka zbożowe z morelą bez cukru 1op.

Zupa 1315

Barszcz biały z majerankiem.9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, masło7,kwasek cytrynowy, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

II danie 1330

Ziemniaki, gołąbki w sosie pomidorowym.

Napar ziołowy ( rumianek) z cytryną i miodem

Mięso z łopatki, biały ryż, kapusta biała, cebula, koncentrat pomidorowy, masło7, śmietana 718%, ziemniaki, jaja3 kurze. przyprawy: sól pieprz , pieprz ziołowy Napar – rumianek, cytryna, miód