24.06.2024 – 28.06.2024
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
24.06.2024r.
Śniadanie I 830
Kluski lane1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z tuńczyka4 z kukurydzą konserwową.
Woda mineralna „Eden”
Arbuz 100g
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól)płatki musli, masło7, mleko7, tuńczyk4 , kukurydza konserwowa, arbuz, cukier trzcinowy.
Śniadanie II 1100
Kawa zbożowa1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,
sałatą, wędliną i pomidorem
Banan ½
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól) mleko7, masło7, kawa zbożowa, sałata zielona, wędlina, pomidor, banan.
Zupa 1315
Brokuł, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło 7,przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną
Ogórek kiszony 30g
Mięso z łopatki, cebula, marchew, pietruszka-korzeń, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, kasza gryczana1 ,ogórek kiszony, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem
WTOREK
25.06.2024r.
Śniadanie I 830
Kasza manna1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
serem żółtym7 i pomidorem.
Woda mineralna „Eden”
Winogrona 100g
Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, mleko7, kasza manna, ser żółty7, pomidor, winogrona, cukier trzcinowy.
Śniadanie II 1100
Herbata owocowa, kanapka1 z masłem7,
wędliną i ogórkiem świeżym.
Kiwi ½
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, herbata owocowa, wędlina, ogórek świeży, kiwi.
Zupa 1315
Barszcz biały z ziemniakami
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, masło7, biały barszcz, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
II danie 1330
Makaron z twarogiem7 i truskawkami
Makaron (świderki, kokardki)1, ser twarogowy 7, truskawki, śmietana 718%, cukier trzcinowy
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem
ŚRODA
26.06.2024r.
Śniadanie I 830
Makaron1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7,
wędliną i papryką czerwoną.
Woda mineralna „Eden”
Brzoskwinia ½
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól) masło7, mleko7, makaron, wędlina, papryka czerwona, brzoskwinia, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Kakao na mleku1, rogal1 z masłem7,
powidła śliwkowe.
Jabłko ½
Rogal (mąka pszenna, woda, cukier, margaryna, mleko w proszku, drożdże, sól), kakao, mleko7, cytryna, masło7 , powidła śliwkowe, jabłko, cukier trzcinowy.
Zupa 1315
Zupa grochowa z majerankiem
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, groch łuskany, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Filet z ryby4 w panierce z ziemniakami.
Surówka z kapusty kiszonej z marchewką
Filet z ryby4 (miruna), jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, ziemniaki, kapusta kiszona, marchewka, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem
CZWARTEK
27.06.2024r.
Śniadanie I 830
Kasza jaglana1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
i pastą z kiełbasy śląskiej z zieloną pietruszką.
Woda mineralna „Eden”
Jabłko ½
Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, makaron jajeczny, kiełbasa śląska, pietruszka – natka, jabłko, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Deser z płatków owsianych1 z syropem owocowym
Banan ½
Mleko7, płatki owsiane1, syrop owocowy, banan
Zupa 1315
Zupa pomidorowa z makaronem.
Koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9– korzeń, śmietana7 18%,masło7, makaron jajeczny ( mąka pszenna1, jaja3), przyprawy: sól, pieprz, cukier
II danie 1330
Pulpet w sosie śmietanowo7 – koperkowym z ziemniakami
Surówka z kapusty pekińskiej z papryka czerwoną i kukurydzą konserwową.
Mięso z łopatki, mięso z karkówki, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), bulion warzywny (marchew, seler9, pietruszka-korzeń, por, cebula, ziele angielskie, liść laurowy), olej rzepakowy rafinowany, śmietana 18%, mąka pszenna1, koperek, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem
PIĄTEK
28.06.2024r.
Śniadanie I 830
Płatki kukurydziane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z twarogu7 i marchwi.
Woda mineralna „Eden”
Nektarynka ½
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki kukurydziane,, twaróg7, marchew, śmietana 18%7, nektarynka, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Herbata z cytryną, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i papryką czerwoną.
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), herbata czarna, cytryna, masło7, wędlina, papryka czerwona, jabłko
Zupa 1315
Kapuśniak z kiszonej kapusty.
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, kapusta kiszona, masło7, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie
II danie 1330
Kotlet pożarski z ziemniakami.
Surówka wielowarzywna ze śmietaną7.
Filet z kurczaka, ziemniaki, jaja-kurze3 bulion warzywny (marchew, seler9, pietruszka-korzeń, por, cebula, koperek), masło7, marchew, seler9, por, śmietana 718%, przyprawy: sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy.
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem