28.11.2022 – 02.12.2022

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

 

PONIEDZIAŁEK

28.11.2022r.

Śniadanie I 830

Płatki kukurydziane 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i ogórkiem kiszonym.

Woda mineralna „Eden”

Winogrona 100g

Pieczywo wieloziarniste1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki kukurydziane1, wędlina, ogórek kiszony, winogrona, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Herbata owocowa7,

kanapka1 z masłem7 , serem żółtym i pomidorem.
Gruszka ½

Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, herbata owocowa, ser żółty7, pomidor, gruszka, cukier trzcinowy

Zupa 1230

Zupa krem z brokuła 9

Brokuł, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło 7,przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Kotlet mielony z ziemniakami. 1,3

Sałatka z ogórka kiszonego, marchewki i cebulki.

Mięso z łopatki wieprz, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), ziemniaki, ogórek kiszony, cebula, marchew przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (mięta) z cytryną i cukrem trzcinowym

WTOREK

29.11.2022r.

Śniadanie I 830

Makaron 1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

pasztetem drobiowym z rzodkiewką i szczypiorem.

Woda mineralna „Eden”

Pomarańcza ½

Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) masło7, mleko7, makaron3 ( mąka pszenna1, jaja3),pasztet drobiowy, rzodkiewka, szczypior, pomarańcza,, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Mleko, bułka słodka ½

mleko7, bułka słodka z dżemem

Zupa 1315

Zupa jarzynowa z ziemniakami.7,9

Kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, groszek konserwowy, cebula, kapusta biała, por, seler9– nać, śmietana 7 18%, masło7, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Pyzy ziemniaczane z mięsem i cebulką. 1,7,9

Surówka z białej kapusty z papryką czerwoną i kukurydzą konserwową.

Ziemniaki, jaja3 kurze, mąka ziemniaczana, mąka pszenna1 mięso z łopatki, cebula, olej rzepakowy rafinowany, kapusta biała, papryka czerwona, kukurydza konserwowa. przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i cukrem trzcinowym

ŚRODA

30.11.2022r.

Śniadanie I 830

Zacierka1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,

pastą z tuńczyka i kukurydzy konserwowej.
Woda mineralna „Eden”

Kiwi ½

Pieczywo razowe1(mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól) masło7, mleko7, mąka pszenna1, jaja kurze3,tuńczyk , kukurydza konserwowa, kiwi, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kakao na mleku, rogal z masłem i serkiem mascarpone z dżemem.

Rogal 1(mąka pszenna, woda, cukier, margaryna, mleko w proszku, drożdże, sól) mleko7 , kakao1 , masło, serek mascarpone1, dżem truskawkowy.

Zupa 1315

Zupa ziemniaczana z majerankiem.3

Ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9-nać, śmietana7 18%, masło7, przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, majeranek

II danie 1330

Łazanki z mięsem i kapustą kiszoną.

Mięso z łopatki wieprzowej, makaron łazanki, kapusta kiszona, cebula, przyprawy: sól i pieprz , olej rzepakowy rafinowany.

Napar ziołowy ( rumianek) z cytryną i cukrem trzcinowym.

CZWARTEK

01.12.2022r.

Śniadanie I 830

Płatki owsiane na mleku7, kanapka1 z masłem7 , wędliną i pomidorem.

Woda mineralna „Eden”

Mandarynka 1 szt.

Pieczywo żytnie 1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, płatki owsiane, wędlina, pomidor, mandarynka ,cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną, kanapka z masłem,

½ jajka w sosie jogurtowym z rzodkiewką i szczypiorem.

Banan ½

Pieczywo razowe1(mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól),masło7, herbata czarna, cytryna,
jaja-kurze
3 ,śmietana 18%7, rzodkiewka, szczypior, banan, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Rosół z makaronem. 9

Marchew, pietruszka, korzeń, cebula, por, seler9korzeń, mięso z kurczaka, makaron jajeczny ( mąka pszenna1, jaja3), przyprawy: ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Potrawka z kurczaka z ziemniakami

Marchewka z groszkiem konserwowym

Mięso z kurczaka, ziemniaki, marchewka, pietruszka korzeń, seler – korzeń9, pietruszka natka, groszek konserwowy.

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i cukrem trzcinowym.

PIĄTEK

02.12.2022r.

Śniadanie I 830

Kasza bulgur1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

pasta z kiełbasy i sera żółtego.

Woda mineralna „Eden”

Jabłko ½

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) , masło7, mleko7, kasza bulgur1,kiełbasa śląska, ser żółty7, jabłko ,cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kawa zbożowa na mleku, kanapka z masłem,
pastą z twarogu z papryką czerwoną.

Gruszka ½

Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn) Kawa inka, mleko7, masło7, twaróg7,śmietana 18%7, papryka czerwona, gruszka, cukier trzcinowy.

Zupa 1315

Zupa fasolowa z majerankiem

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9korzeń, por, fasola biała, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Ziemniaki, kotlet rybny

Marchew tarta z z chrzanem

Filet z ryby4 (miruna), jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, ziemniaki, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy bułka tarta1 ( mąka pszenna1, sól, drożdże), sól, cukier trzcinowy, marchew, chrzan

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i cukrem trzcinowym.