24.06.2024 – 28.06.2024

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

24.06.2024r.

Śniadanie I 830

Kluski lane1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7

i pastą z tuńczyka4 z kukurydzą konserwową.

Woda mineralna „Eden”

Arbuz 100g

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól)płatki musli, masło7, mleko7, tuńczyk4 , kukurydza konserwowa, arbuz, cukier trzcinowy.

Śniadanie II 1100

Kawa zbożowa1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,

sałatą, wędliną i pomidorem

Banan ½

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól) mleko7, masło7, kawa zbożowa, sałata zielona, wędlina, pomidor, banan.

Zupa 1315

Zupa krem z brokuła

Brokuł, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło 7,przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną

Ogórek kiszony 30g

Mięso z łopatki, cebula, marchew, pietruszka-korzeń, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, kasza gryczana1 ,ogórek kiszony, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem

WTOREK

25.06.2024r.

Śniadanie I 830

Kasza manna1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

serem żółtym7 i pomidorem.

Woda mineralna „Eden”

Winogrona 100g

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, mleko7, kasza manna, ser żółty7, pomidor, winogrona, cukier trzcinowy.

Śniadanie II 1100

Herbata owocowa, kanapka1 z masłem7,

wędliną i ogórkiem świeżym.

Kiwi ½

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, herbata owocowa, wędlina, ogórek świeży, kiwi.

Zupa 1315

Barszcz biały z ziemniakami

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, masło7, biały barszcz, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

II danie 1330

Makaron z twarogiem7 i truskawkami

Makaron (świderki, kokardki)1, ser twarogowy 7, truskawki, śmietana 718%, cukier trzcinowy

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem

ŚRODA

26.06.2024r.

Śniadanie I 830

Makaron1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7,

wędliną i papryką czerwoną.

Woda mineralna „Eden”

Brzoskwinia ½

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól) masło7, mleko7, makaron, wędlina, papryka czerwona, brzoskwinia, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kakao na mleku1, rogal1 z masłem7,
powidła śliwkowe.

Jabłko ½

Rogal (mąka pszenna, woda, cukier, margaryna, mleko w proszku, drożdże, sól), kakao, mleko7, cytryna, masło7 , powidła śliwkowe, jabłko, cukier trzcinowy.

Zupa 1315

Zupa grochowa z majerankiem

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, groch łuskany, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Filet z ryby4 w panierce z ziemniakami.

Surówka z kapusty kiszonej z marchewką

Filet z ryby4 (miruna), jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, ziemniaki, kapusta kiszona, marchewka, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem

CZWARTEK

27.06.2024r.

Śniadanie I 830

Kasza jaglana1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

i pastą z kiełbasy śląskiej z zieloną pietruszką.

Woda mineralna „Eden”

Jabłko ½

Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, makaron jajeczny, kiełbasa śląska, pietruszka – natka, jabłko, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Deser z płatków owsianych1 z syropem owocowym

Banan ½

Mleko7, płatki owsiane1, syrop owocowy, banan

Zupa 1315

Zupa pomidorowa z makaronem.

Koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9– korzeń, śmietana7 18%,masło7, makaron jajeczny ( mąka pszenna1, jaja3), przyprawy: sól, pieprz, cukier

II danie 1330

Pulpet w sosie śmietanowo7 – koperkowym z ziemniakami

Surówka z kapusty pekińskiej z papryka czerwoną i kukurydzą konserwową.

Mięso z łopatki, mięso z karkówki, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), bulion warzywny (marchew, seler9, pietruszka-korzeń, por, cebula, ziele angielskie, liść laurowy), olej rzepakowy rafinowany, śmietana 18%, mąka pszenna1, koperek, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem

PIĄTEK

28.06.2024r.

Śniadanie I 830

Płatki kukurydziane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7

i pastą z twarogu7 i marchwi.

Woda mineralna „Eden”

Nektarynka ½

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki kukurydziane,, twaróg7, marchew, śmietana 18%7, nektarynka, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną, kanapka1 z masłem7 ,

wędliną i papryką czerwoną.

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), herbata czarna, cytryna, masło7, wędlina, papryka czerwona, jabłko

Zupa 1315

Kapuśniak z kiszonej kapusty.

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, kapusta kiszona, masło7, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie

II danie 1330

Kotlet pożarski z ziemniakami.

Surówka wielowarzywna ze śmietaną7.

Filet z kurczaka, ziemniaki, jaja-kurze3 bulion warzywny (marchew, seler9, pietruszka-korzeń, por, cebula, koperek), masło7, marchew, seler9, por, śmietana 718%, przyprawy: sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy.

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem