26.03.2023 – 31.03.2023

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

 

27.03.2023r.

Śniadanie I 830

Musli owocowe 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i ogórkiem kiszonym.

Woda mineralna „Eden”

Winogrona 100g

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki musli1, wędlina, ogórek kiszony, winogrona , cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kakao na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
serem żółtym i pomidorem.

Gruszka ½

Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże),kakao, mleko7 masło7,ser żółty7, pomidor, gruszka , cukier trzcinowy

Zupa 1230

Krupnik zabielany z zieloną pietruszką. 3,9

Marchew, pietruszka-korzeń, ziemniaki, seler9-korzeń, por, śmietana7 18%, masło 7, kasza jęczmienna1, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Kotlet schabowy z ziemniakami. 1,3

Mizeria z ogórka świeżego ze szczypiorem i śmietaną.

Schab bez kości, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), ziemniaki, ogórek świeży , śmietana 18%7 , szczypior, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i cukrem trzcinowym

WTOREK

28.03.2023r.

Śniadanie I 830

Makaron 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

pasta z twarogu i jajka.

Woda mineralna „Eden”

Pomarańcza ½

Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, mleko7, makaron, twaróg7, śmietana 18%7, jaja-kurze3, , pomarańcza, cukier trzcinowy.

Śniadanie II 1100

Herbata owocowa,

kanapka z masłem, wędliną i papryką czerwoną.

Pieczywo razowe (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, herbata owocowa, wędlina, papryka czerwona, banan, cukier trzcinowy

Banan ½

Zupa 1315

Zupa szczawiowa z jajkiem 3,9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, por, seler 9–korzeń, szczaw konserwowy, śmietana 18%, jaja3 kurze, masło7, przyprawy: sól. pieprz

II danie 1330

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym z kaszą jaglaną. 9

Buraczki

Polędwiczki wieprzowe, cebula, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1 , kasza jaglana, buraki, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, cukier trzcinowy

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i cukrem trzcinowym

ŚRODA

29.03.2023r.

Śniadanie I 830

Płatki owsiane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,

pasta z ryby4 wędzonej z papryką czerwoną
Woda mineralna „Eden”

Gruszka ½

Pieczywo żytnie (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, płatki owsiane ,makrela wędzona4, papryka czerwona, gruszka,
cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną, kanapka1 z masłem7
kiełbasa na gorąco.

Jabłko
½

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), herbata czarna, cytryna, masło7, kiełbasa śląska, jabłko, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa fasolowa z majerankiem 1,7,9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, fasola biała, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Pierogi leniwe z masełkiem i bułką tartą.

Surówka z marchwi i jabłka.

Mąka pszenna1, jaja3 kurze, ser twarogowy7 półtłusty, masło7, bułka tarta1 ( mąka pszenna1, sól, drożdże), sól, cukier trzcinowy, marchew, jabłko.

Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i cukrem trzcinowym.

CZWARTEK

30.03.2023r.

Śniadanie I 830

Kasza jaglana 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

pasztet drobiowy, rzodkiewka tarta ze szczypiorem.

Woda mineralna „Eden”

Mandarynka 1 szt

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, kasza jaglana1,pasztet drobiowy, rzodkiewka, szczypior, mandarynka ,cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kawa zbożowa na mleku, bułka1 z masłem7
i miodem.

Kiwi ½

Bułka zwykła (mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny) mleko 7, kawa zbożowa, masło7, miód, kiwi.

Zupa 1315

Barszcz biały z ziemniakami 9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, masło7, biały barszcz, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

II danie 1330

Makaron ze szpinakiem, filetem z kurczaka i parmezanem.

Makaron (świderki, kokardki)1, szpinak, mięso z fileta kurczaka , parmezan7 , czosnek, masło7, śmietana 718%, przyprawy: sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy.

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i cukrem trzcinowym.

PIĄTEK

31.03.2023r.

Śniadanie I 830

Zacierka1 na mleku7, kanapka1 z masłem7

i pastą z kiełbasy z zieloną pietruszką.

Woda mineralna „Eden”

Jabłko ½

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) , masło7, mleko7, jaja – kurze3, mąka pszenna,kiełbasa śląska, natka pietruszki, jabłko, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kasza manna na mleku na gęsto z syropem owocowym.

Banan ½

Mleko7 , kasza manna1 , syrop owocowy, banan

Zupa 1315

Zupa z czerwonej soczewicy. 9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, czerwona soczewica, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Kotlet rybny z ziemniakami.

Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą konserwową

i papryką czerwoną.

Filet z ryby (miruna)4 , jaja3 kurze3, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), ziemniaki, zielona pietruszka, olej rzepakowy rafinowany, kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, papryka czerwona.
przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i cukrem trzcinowym.