02.09.2024 – 06.09.2024

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

02.09.2024r.

Śniadanie I 830

Płatki owsiane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i ogórkiem świeżym.

Woda mineralna „Eden”

Winogrona 100g

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) masło7, mleko7, płatki owsiane1, wędlina, ogórek świeży , winogrona, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kawa zbożowa 1 na mleku7, kanapka z masłem7,
serem żółtym7 i pomidorem

Banan ½

Pieczywo razowe1( mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, kawa zbożowa inka, mleko7,
ser żółty7, pomidor, banan, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa selerowa z ziemniakami9

Seler9 , ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, por, śmietana7 18%, masło 7,przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Spaghetti bolognese z parmezanem1,7

Mięso z łopatki wieprzowej, makaron spaghetti, przecier pomidorowy, cebula, parmezan7 , przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, bazylia, oregano, czosnek,

Napar ziołowy (mięta) z cytryną i miodem

WTOREK

03.09.2024r.

Śniadanie I 830

Makaron1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , pasztetem drobiowym,
rzodkiewką i szczypiorem.

Woda mineralna „Eden”

Arbuz 100g

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7, makaron1, pasztet drobiowy, rzodkiewka, szczypior, arbuz, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną,

bułka zwykła1 z masłem7 i miodem

Jabłko ½

Bułka zwykła1 (mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny)

Herbata czarna, cytryna, masło7, miód,

Zupa 1315

Zupa kalafiorowa z ziemniakami9

Kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło 7,przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Gulasz wieprzowy w sosie własnym z kaszą jęczmienną1

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką.

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem

Mięso z łopatki, cebula, marchew, pietruszka-korzeń, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, kasza jęczmienna1 , przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

ŚRODA

04.09.2024r.

Śniadanie I 830

Ryż1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i pomidorem.

Woda mineralna „Eden”

Nektaryna ½

Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, ryż, wędlina, pomidor, nektaryna, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kakao na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z twarogu
7 ze szczypiorem.

Gruszka ½

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, mleko7, twaróg7, śmietana 18%7, szczypior, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa z czerwonej soczewicy. 9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, czerwona soczewica, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Filet z ryby4 w panierce1 z ziemniakami

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką czerwoną i kukurydzą konserwową.

Napar ziołowy ( rumianek) z cytryną i miodem

Filet z ryby4 (miruna), jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, ziemniaki, kapusta pekińska, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

CZWARTEK

05.09.2024r.

Śniadanie I 830

Kasza jaglana 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z ryby wędzonej
4 z papryką czerwoną.

Woda mineralna „Eden”

Jabłko ½

Pieczywo razowe1( mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, mleko7, kasza jaglana1, makrela wędzona, papryka czerwona, jabłko, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Bawarka na mleku 7, kanapka1 z masłem7,
wędliną i pomidorem.

Banan ½

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, mleko7, herbata czarna, wędlina, pomidor, cukier trzcinowy,

Zupa 1315

Barszcz ukraiński.9

Fasola-nasiona suche, buraki, ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, por, biała kapusta, cebula, śmietana7 18%,masło 7 ,przyprawy: ząbek czosnku, liść laurowy, sok z cytryny, natka pietruszki, sól, pieprz

II danie 1330

Pierogi leniwe z masełkiem i bułką tartą1,7.

Surówka z marchwi i jabłka

Napar ziołowy ( koper włoski) z cytryną i miodem

Mąka pszenna1, jaja3 kurze, ser twarogowy7 półtłusty, masło7, bułka tarta1 ( mąka pszenna1, sól, drożdże), sól, cukier trzcinowy, marchew, jabłko.

PIĄTEK

06.09.2024r.

Śniadanie I 830

Musli owocowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z kiełbasy śląskiej z zieloną pietruszką.

Woda mineralna „Eden”

Gruszka ½

Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, musli owocowe1, kiełbasa śląska, pietruszka – natka., gruszka, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Herbata z owocowa, kanapka1 z masłem7
i pastą jajeczną
3,7 ze szczypiorem

Jabłko ½

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, herbata owocowa , jaja-kurze3, śmietana 18%7 , szczypior, jabłko, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa pomidorowa z ryżem1.

Koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9– korzeń, śmietana7 18%, masło7, ryż biały1, przyprawy: sól, pieprz, cukier

II danie 1330

Filet z kurczaka w panierce z ziemniakami.

Mizeria z ogórka świeżego ze śmietaną7

Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem

Filet z kurczaka, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże),, olej rzepakowy rafinowany, ziemniaki, ogórek świeży, śmietana 18%7, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka mielona