29.04.2024 – 03.05.2024
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
29.04.2024r.
Śniadanie I 830
Płatki kukurydziane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i pomidorem.
Woda mineralna „Eden”
Banan ½
Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) masło7, mleko7, płatki kukurydziane, wędlina, pomidor, banan, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Kakao na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z twarogu7 z rzodkiewką i szczypiorem.
Jabłko ½
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, mleko7, kakao, twaróg7,
Śmietana 18%7, rzodkiewka, szczypior, jabłko, cukier trzcinowy
Zupa 1230
Krupnik ryżowy z zielona pietruszką 9
Marchew, pietruszka-korzeń, ziemniaki, seler9-korzeń, por, śmietana7 18%, masło 7, ryż1, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Filet z ryby4 w panierce z ziemniakami. 1,3
Surówka z marchwi i chrzanu
Filet z ryby4 (miruna), jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, ziemniaki, marchew, chrzan, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem
WTOREK
30.04.2024r.
Śniadanie I 830
Kasza manna 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pastą z kiełbasy i sera żółtego7
Woda mineralna „Eden”
Winogrona 100g
Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, kasza manna1, kiełbasa śląska, ser żółty7, winogrona, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Herbata z cytryną, bułka1 z masłem7 i dżemem
Kiwi ½
Bułka zwykła1 (mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny) , masło7, herbata czarna, cytryna, dżem, kiwi, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Barszcz czerwony z ziemniakami9
Buraki, marchew, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, śmietana7 18%, masło7 ,przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Krokiety1,3,7 z mięsem i warzywami.
Sos pomidorowy
Mięso z łopatki, mąka pszenna1, mleko7, jaja 3kurze, sól, olej rzepakowy rafinowany, cebula ,marchew, pietruszka, seler9, bułka tarta1 ( mąka pszenna1, sól, drożdże), koncentrat pomidorowy, masło7,
przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem
CZWARTEK
02.05.2024r.
Śniadanie I 830
Płatki owsiane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,
pasta z tuńczyka4 z kukurydzą konserwową.
Woda mineralna „Eden”
Jabłko ½
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki owsiane1, tuńczyk4, kukurydza konserwowa, jabłko, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Bawarka na mleku7, kanapka1 z masłem7,
wędliną i pomidorem
Banan ½
Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna1, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) masło7, mleko7, herbata czarna , wędlina , pomidor, banan, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Zupa pomidorowa z makaronem.
Koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9– korzeń, śmietana7 18%,masło7, makaron jajeczny ( mąka pszenna1, jaja3), przyprawy: sól, pieprz, cukier
Jajko3 w sosie chrzanowym z ziemniakami.
Ogórek kiszony 30g
Jaja 3kurze, ziemniaki, chrzan, ogórek kiszony, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem