18.11.2024 – 22.11.2024
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
18.11.2024r.
Śniadanie I 830
Płatki ryżowe 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i pomidorem.
Woda mineralna „Eden”
Gruszka ½
Pieczywo wieloziarniste1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki ryżowe1, wędlina, pomidor, gruszka, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Herbata owocowa7, kanapka1 z masłem7 ,
serem żółtym i ogórkiem świeżym.
Kiwi ½
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, herbata owocowa,
ser żółty7, ogórek świeży, kiwi, cukier trzcinowy
Zupa 1230
Zupa jarzynowa z ziemniakami.
Kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, groszek konserwowy, cebula, kapusta biała, por, seler9– nać, śmietana 7 18%, masło7, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Makaron1,3 ze szpinakiem, filetem z kurczaka i parmezanem7.
Makaron (świderki, kokardki)1, szpinak, mięso z fileta kurczaka , parmezan7 , czosnek, masło7,
śmietana 718%, przyprawy: sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy.
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem
WTOREK
19.11.2024r.
Śniadanie I 830
Kluski lane 1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym.
Woda mineralna „Eden”
Winogrona 100g
Pieczywo żytnte1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, mąka pszenna1, jaja kurze3 ,pasztet drobiowy, ogórek kiszony, winogrona, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Kawa zbożowa na mleku7, bułka1 z masłem7
i miodem
Jabłko ½
Bułka zwykła (mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny) ), masło7, mleko7,
kawa inka, miód , jabłko, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Zupa szczawiowa z jajkiem3,7
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, por, seler 9–korzeń, szczaw konserwowy, śmietana 18%, jaja3 kurze, masło7, przyprawy: sól. pieprz
II danie 1330
Gulasz wieprzowy w sosie własnym z kaszą bulgur1
Surówka z ogórka kiszonego, cebuli i papryki czerwonej.
Mięso z łopatki, cebula, marchew, pietruszka-korzeń, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, kasza bulgur1 , ogórek kiszony, cebula, papryka czerwona, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem
ŚRODA
20.11.2024r.
Śniadanie I 830
Makaron1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,
wędliną i papryką czerwoną.
Woda mineralna „Eden”
Banan ½
Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) masło7, mleko7, 1,wędlina ,papryka czerwona, banan, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Herbata z cytryną,
Ciasto drożdżowe z owocami 100g1
Herbata czarna, cytryna, Ciasto drożdżowe 1(cukier, jaja3 , mleko, mąka pszenna1,, drożdże, masło7,, śliwki),
Zupa 1315
Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym.
Miąższ z dyni, ziemniaki, marchew, cebula, pietruszka-korzeń, seler9, por, masło7, czosnek w ząbkach, groszek ptysiowy, przyprawy: sól, pieprz
Kotlet pożarski z ziemniakami.
Buraczki zasmażane
Filet z kurczaka, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), zielona pietruszka, olej rzepakowy rafinowany, buraki, masło7 przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem
CZWARTEK
21.11.2024r.
Śniadanie I 830
Musli owocowe1 na mleku7,kanapka1 z masłem7
i pastą jajeczną3,7 ze szczypiorem
Woda mineralna „Eden”
Mandarynka 1 szt.
Pieczywo żytnte1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, ryż, jaja-kurze3, śmietana18%7, szczypior, mandarynka ,cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Mleko7,
Ryż1 zapiekany z jabłkiem i cynamonem.
Mleko7, ryż1, jabłko, cynamon, jabłko, śmietana 18%7,
Zupa 1315
Zupa fasolowa z majerankiem7
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, fasola biała, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek
II danie 1330
Ryba4 w sosie śmietanowo – koperkowym z ziemniakami 1,7,9
Warzywa gotowane
Filet z ryby4 (miruna), jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, śmietana 18%7 , koper, ziemniaki, masło7 , brokuł, kalafior, marchew, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy.
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem
PIĄTEK
22.11.2024r.
Śniadanie I 830
Kasza gryczana1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pasta z ryby wędzonej4 z papryką czerwoną
Woda mineralna „Eden”
Gruszka ½
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) , masło7, mleko7, kasza gryczana1,makrela wędzona4, papryka czerwona, gruszka ,cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Kakao na mleku7, kanapka1 z masłem7,
wędliną i pomidorem.
Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) Kakao, mleko7, masło7, wędlina, pomidor, jabłko, cukier trzcinowy.
Zupa 1315
Barszcz czerwony 9
Buraki, marchew, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, śmietana7 18%, masło7 ,przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Pyzy ziemniaczane1 z mięsem i cebulką.
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką.
Ziemniaki, jaja3 kurze, mąka ziemniaczana, mąka pszenna1 mięso z łopatki, cebula, olej rzepakowy rafinowany, kapusta kiszona, marchew, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem.