07.04.2025 – 11.04.2025
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
07.04.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki owsiane 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
sałatą zieloną, wędliną, pomidorem, szczypiorem
Woda mineralna „Eden”
Banan ½
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki owsiane1, sałata zielona, wędlina, pomidor, szczypior, banan , cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Herbata owocowa
Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem
Chrupki kukurydziane 15 g
Ryż biały1, jabłko, cynamon, herbata owocowa, chrupki kukurydziane, cukier trzcinowy
Zupa 1230
Zupa ziemniaczana zabielana. 7,9
Ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9-nać, śmietana7 18%, masło7, przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, majeranek
II danie 1330
Ziemniaki, kotlet mielony
Mizeria z ogórka świeżego.
Mięso z łopatki wp., ziemniaki, cebula, jaja kurze3, olej rzepakowy rafinowany, bułka tarta1(mąka pszenna, sól, drożdże), ogórek świeży, śmietana 18%7, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem
WTOREK
08.04.2025r.
Śniadanie I 830
Zacierka1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
serem żółtym7 i pomidorem
Woda mineralna „Eden”
Kiwi ½
Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, mąka pszenna1,ser żółty7,jaja kurze3, pomidor, kiwi, cukier trzcinowy.
Śniadanie II 1100
Bawarka1 na mleku7, kanapka1 z masłem, pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym.
Gruszka 1/2
Pieczywo razowe1( mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), mleko7, masło7, pasztet drobiowy, herbata czarna, ogórek kiszony, gruszka, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Zupa ogórkowa z ziemniakami9
Ogórki kiszone, ziemniaki, marchew, cebula, pietruszka-korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło7 ,
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, koperek
II danie 1330
Pyzy ziemniaczane z mięsem i cebulką duszoną.
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką.
Ziemniaki, jaja3 kurze, mąka ziemniaczana 1, mąka pszenna1, mięso z łopatki, cebula, olej rzepakowy rafinowany, kapusta kiszona, marchew, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (mięta) z cytryną i miodem
ŚRODA
09.04.2025r.
Śniadanie I 830
Kasza bulgur1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą jajeczną3,7 ze szczypiorem.
Woda mineralna „Eden”
Banan 1/2
Pieczywo razowe1(mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól) masło7, mleko7, kasza bulgur1, jaja-kurze3, śmietana 18%7, szczypior, banan, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Kawa zbożowa1 na mleku7, kanapka z masłem7,
wędliną i papryką czerwoną
Mandarynka 1 szt.
Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7,kawa zbożowa Inka1, wędlina, papryka czerwona, mandarynka, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Zupa fasolowa. 9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9–korzeń, por, fasola biała, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek
II danie 1330
Makaron1 z filetem z kurczaka, pomidorami i mascarpone7
Filet z kurczaka, makaron pappardelle1, olej rzepakowy rafinowany, śmietana 18%7słodka , pomidory krojone w puszce, mascarpone7, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, oregano, bazylia
Napar ziołowy ( rumianek) z cytryną i miodem
CZWARTEK
10.04.2025r.
Śniadanie I 830
Kasza jaglana1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z ryby4 wędzonej z papryką czerwoną
Woda mineralna „Eden”
Pomarańcza ½
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7, kasza jaglana1, makrela wędzona4, papryka czerwona,
pomarańcza ,cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Herbata z cytryną.
Bułka zwykła1 z masłem i powidłami śliwkowymi
Bułka zwykła1( mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny) , herbata czarna1, masło7. powidła śliwkowe, cytryna, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Zupa pomidorowa z makaronem
Koncentrat pomidorowy 30%, przecier pomidorowy, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9– korzeń, śmietana7 18%,masło7, makaron jajeczny ( mąka pszenna1, jaja3), przyprawy: sól, pieprz, cukier
II danie 1330
Ziemniaki, kotlet rybny3,4
Surówka z białej kapusty, papryki czerwonej i kukurydzy konserwowej
Filet z ryby ( miruna)4, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), ziemniaki, olej rzepakowy rafinowany, kapusta biała, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, cebula, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem
PIĄTEK
11.04.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki musli1 na mleku7, bułka1 z masłem7 ,
wędliną i ogórkiem świeżym.
Woda mineralna „Eden”
Gruszka ½
Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) , masło7, mleko7,płatki musli1, wędlina, ogórek świeży, gruszka, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Kakao na mleku7, kanapka1 z masłem7,
pastą z twarogu z miodem.
Jabłko 1/2
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól ) masło7, mleko7, kakao1, twaróg7, miód, śmietana 18%7 , jabłko, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Zupa jarzynowa z ziemniakami. 7,9
Kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, groszek konserwowy, cebula, kapusta biała, por, seler9– nać, śmietana 7 18%, masło7, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z kaszą jęczmienną1.
Sałatka z ogórka kiszonego, marchewki i cebulki7
Filet z kurczaka, przecier pomidorowy, kasza jęczmienna1, jaja kurze3, bułka tarta1(mąka pszenna, sól, drożdże),olej rzepakowy rafinowany, ogórek kiszony, marchew, cebula, śmietana 18%7, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka czerwona mielona słodka, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (mięta) z cytryną i miodem.