29.04.2024 – 03.05.2024

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

29.04.2024r.

Śniadanie I 830

Płatki kukurydziane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i pomidorem.

Woda mineralna „Eden”

Banan ½

Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) masło7, mleko7, płatki kukurydziane, wędlina, pomidor, banan, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kakao na mleku7, kanapka1 z masłem7

i pastą z twarogu7 z rzodkiewką i szczypiorem.

Jabłko ½

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, mleko7, kakao, twaróg7,

Śmietana 18%7, rzodkiewka, szczypior, jabłko, cukier trzcinowy

Zupa 1230

Krupnik ryżowy z zielona pietruszką 9

Marchew, pietruszka-korzeń, ziemniaki, seler9-korzeń, por, śmietana7 18%, masło 7, ryż1, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Filet z ryby4 w panierce z ziemniakami. 1,3

Surówka z marchwi i chrzanu

Filet z ryby4 (miruna), jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, ziemniaki, marchew, chrzan, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem

WTOREK

30.04.2024r.

Śniadanie I 830

Kasza manna 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

pastą z kiełbasy i sera żółtego7

Woda mineralna „Eden”

Winogrona 100g

Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, kasza manna1, kiełbasa śląska, ser żółty7, winogrona, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną, bułka1 z masłem7 i dżemem

Kiwi ½

Bułka zwykła1 (mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny) , masło7, herbata czarna, cytryna, dżem, kiwi, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Barszcz czerwony z ziemniakami9

Buraki, marchew, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, śmietana7 18%, masło7 ,przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Krokiety1,3,7 z mięsem i warzywami.

Sos pomidorowy

Mięso z łopatki, mąka pszenna1, mleko7, jaja 3kurze, sól, olej rzepakowy rafinowany, cebula ,marchew, pietruszka, seler9, bułka tarta1 ( mąka pszenna1, sól, drożdże), koncentrat pomidorowy, masło7,
przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem

CZWARTEK

02.05.2024r.

Śniadanie I 830

Płatki owsiane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,

pasta z tuńczyka4 z kukurydzą konserwową.
Woda mineralna „Eden”

Jabłko ½

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki owsiane1, tuńczyk4, kukurydza konserwowa, jabłko, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Bawarka na mleku7, kanapka1 z masłem7,
wędliną i pomidorem

Banan
½

Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna1, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) masło7, mleko7, herbata czarna , wędlina , pomidor, banan, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa pomidorowa z makaronem.

Koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9– korzeń, śmietana7 18%,masło7, makaron jajeczny ( mąka pszenna1, jaja3), przyprawy: sól, pieprz, cukier

II danie 1330

Jajko3 w sosie chrzanowym z ziemniakami.

Ogórek kiszony 30g

Jaja 3kurze, ziemniaki, chrzan, ogórek kiszony, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem