22.04.2025 – 25.04.2025
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
WTOREK
22.04.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki owsiane 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pastą z twarogu i ogórka świeżego.
Woda mineralna „Eden”
Pomarańcza 1/2
Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn ) masło7, mleko7, płatki owsiane1, twaróg7, śmietana 18%7, ogórek świeży, pomarańcza , cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Herbata z cytryną , kanapka1 z masłem7 ,
sałatą zieloną, wędliną drobiową i pomidorem
Jabłko ½
Pieczywo razowe1(mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól),herbata czarna, cytryna, masło7, sałata zielona, wędlina, pomidor, jabłko , cukier trzcinowy
Zupa 1230
Zupa z czerwonej soczewicy1,9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, czerwona soczewica, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek
II danie 1330
Spaghetti bolognese z parmezanem
Makaron (spaghetti)1, przecier pomidorowy, pomidory krojone, mięso z łopatki wieprzowej, parmezan7 , czosnek, masło7, przyprawy: sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka.
Napar ziołowy (mięta) z cytryną i miodem
ŚRODA
23.04.2025r.
Śniadanie I 830
Kluski lane 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pasztetem drobiowym, ogórkiem świeżym i szczypiorem
Woda mineralna „Eden”
Gruszka ½
Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, mąka pszenna1, jaja kurze3, pasztet drobiowy, ogórek świeży, szczypior, gruszka, cukier trzcinowy.
Śniadanie II 1100
Kawa zbożowa na mleku7, kanapka1 z masłem7,
pastą z makreli wędzonej4, papryki czerwonej, jaja3 na twardo i ogórka kiszonego
Banan ½
Pieczywo razowe (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, kawa zbożowa Inka1, mleko7, makrela wędzona4, jaja kurze3, ogórek kiszony, papryka czerwona, banan, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Zupa neapolitańska z makaronem łazankowym1,9
Marchew, por, seler- korzeń, pietruszka-korzeń, masło7, żółty ser7, śmietana7 18%, makaron łazankowy1, przyprawy: sól, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki
II danie 1330
Ziemniaki pieczone, filet z kurczaka a’la gyros. Sos czosnkowy z jogurtu greckiego. Surówka z kapusty pekińskiej, papryki czerwonej i kukurydzy konserwowej
Filet z kurczaka, ziemniaki, czosnek, olej rzepakowy rafinowany, jogurt grecki7, kapusta pekińska, czerwona papryka, kukurydza konserwowa, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka mielona, oregano, bazylia
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem
CZWARTEK
24.04.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki musli1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,
wędliną i pomidorem
Woda mineralna „Eden”
Kiwi ½
Pieczywo razowe1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, płatki musli, wędlina, pomidor, kiwi, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Herbata owocowa.
Racuszki z cukrem pudrem
Mąka pszenna1, jaja kurze3, mleko7, herbata owocowa, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder
Zupa 1315
Krupnik zabielany z zieloną pietruszką7,9
Marchew, pietruszka-korzeń, ziemniaki, seler9-korzeń, por, śmietana7 18%, masło 7, kasza jęczmienna1, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Ziemniaki, ryba po grecku4
Filet z ryby4, ziemniaki, marchew, seler, por, pietruszka, cebula, koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, olej rzepakowy rafinowany, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem
PIĄTEK
25.04.2025r.
Śniadanie I 830
Kasza gryczana 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pasty z kiełbasy śląskiej i sera żółtego7
Woda mineralna „Eden”
Jabłko ½
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, kasza gryczana1, kiełbasa śląska, ser żółty7, jabłko ,cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Kakao1 na mleku7, bułka zwykła z masłem i dżemem
Mandarynka 1 szt.
Bułka zwykła1( mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny) , masło7, mleko7, dżem, mandarynka
Zupa 1315
Zupa krem z pomidorów z makaronem w kształcie ryżu1
Przecier pomidorowy, pomidory w puszcze, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9– korzeń, śmietana7 18%,masło7, makaron jajeczny1 ( mąka pszenna1, jaja3), przyprawy: sól, pieprz, cukier
Placki ziemniaczane1,3 ze śmietaną7
Ziemniaki, cebula, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, jaja kurze3, śmietana7 18%, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, cukier trzcinowy
Napar ziołowy (mięta) z cytryną i miodem