15.09.2025 – 19.09.2025

 

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

15.09.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki fit granola1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , sałatą, wędliną drobiową, pomidorem i szczypiorem

Woda mineralna „Eden”

Jabłko 1/2

Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, płatki fit granola1, sałata masłowa, wędlina drobiowa, pomidor, szczypior, jabłko.

Śniadanie II 1100

Herbata owocowa, kanapka1 z masłem7, pastą jajeczną3 z pieczarkami i szczypiorem

Winogrona 100g

Pieczywo razowe1(mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, herbata malinowa, jaja kurze3, pieczarki, szczypior, śmietana7 18%, winogrona

Zupa 1315

Zupa z czerwonej soczewicy9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, czerwona soczewica, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Ziemniaki, kotlet mielony3

Sałatka z ogórka kiszonego, marchewki i cebuli

Napar ziołowy (mięta) z cytryną

Mięso z łopatki wp., ziemniaki, olej rzepakowy rafinowany, bułka tarta1(mąka pszenna, sól, drożdże), ogórek kiszony, cebula, marchew, śmietana7 18% , przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

WTOREK

16.09.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki owsiane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z tuńczyka i kukurydzy konserwowej

Woda mineralna „Eden”

Arbuz 100g

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7, płatki owsiane1, tuńczyk w sosie własnym, kukurydza konserwowa, arbuz

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną, kanapka z masłem, wędliną i ogórkiem świeżym

Gruszka 1/2

Pieczywo słonecznikowe1( mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, herbata czarna, cytryna, wędlina, ogórek świeży, gruszka, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Krupnik zabielany1,9

Marchew, pietruszka-korzeń, ziemniaki, seler9-korzeń, por, śmietana7 18%, masło 7, kasza jęczmienna1, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Placki ziemniaczane ze śmietaną7

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem

Ziemniaki, jaja3 kurze, mąka pszenna1, cebula, olej rzepakowy rafinowany, śmietana7 18%, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

ŚRODA

17.09.2025r.

Śniadanie I 830

Kluski lane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pasztetem drobiowym, rzodkiewka i szczypiorem.

Woda mineralna „Eden”

Banan½

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, mleko7, mąka pszenna1 , jaja kurze3, pasztet drobiowy, rzodkiewka, szczypior, banan.

Śniadanie II 1100

Kakao na mleku7, bułka1 z masłem7 i powidłami śliwkowymi

Nektarynka ½

Bułka zwykła1 (mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny) , masło7, mleko7, kakao,
powidła śliwkowe, nektarynka

Zupa 1315

Zupa ogórkowa z ziemniakami9

Ogórki kiszone, ziemniaki, marchew, cebula, pietruszka-korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło7 przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, koperek

II danie 1330

Gulasz wieprzowy z kaszą jaglaną1

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka

Napar ziołowy ( rumianek) z cytryną

Mięso z łopatki, cebula, marchew, pietruszka-korzeń, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, kasza jaglana1 , przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

CZWARTEK

DZIEŃ PRZEDSZKOLAKA

18.09.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki kukurydziane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
wędlina drobiową i pomidorem

Woda mineralna „Eden”

Kiwi ½

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, mleko7, płatki kukurydziane1,
wędlina drobiowa, pomidor, kiwi

Śniadanie II 1100

Kawa zbożowa1 na mleku7, kanapka z masłem7,
serem żółtym
7 i papryką czerwoną

Śliwka 100g

Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn ), masło7, mleko7, kawa zbożowa Inka, ser żółty7, papryka czerwona, śliwka, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa neapolitańska z makaronem łazankowym 1,9

Marchew, por, seler- korzeń, pietruszka-korzeń, masło7, parmezan7, śmietana7 18%, makaron łazankowy1,kukurydza konserwowa, przyprawy: sól, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki

II danie 1330

Ziemniaki, kotlet rybny4.

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką

Napar ziołowy ( mięta) z cytryną

Filet z ryby ( miruna)4, ziemniaki, olej rzepakowy rafinowany, jaja kurze3, bułka tarta1 (mąka pszenna, sól, drożdże), kiszona kapusta, marchew, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Lubiś- 1 szt

PIĄTEK

19.09.2025r.

Śniadanie I 830

Kasza kus-kus1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pastą z twarogu, szczypioru i rzodkiewki

Woda mineralna „Eden”

Banan ½

Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, 1 ser żółty7, papryka czerwona, brzoskwinia, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Mleko7
Bułka słodka ½

Jabłko 1/2

Mleko7, bułka słodka1(cukier, jaja3 , mleko, mąka pszenna1,, drożdże, masło7 ,, owoce), jabłko

Zupa 1315

Barszcz czerwony z ziemniakami9

Buraki, marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, śmietana7 18%, masło7 ,przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Makaron z filetem z kurczaka, mascarpone7 i pomidorkami.

Napar ziołowy ( rumianek) z cytryną

Filet z kurczaka, makaron pappardelle1, olej rzepakowy rafinowany, śmietana 18%7słodka , pomidory krojone w puszce, mascarpone7, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, oregano, bazylia