08.09.2025 – 12.09.2025
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
08.09.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki musli 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , sałatą
wędliną i pomidorem.
Woda mineralna „Eden”
Arbuz 100g
Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, płatki musli1, wędlina, sałata masłowa, pomidor, arbuz
Śniadanie II 1100
Kakao1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z twarogu7 i marchwi.
Winogrona 100g
Pieczywo razowe1( mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, kakao,mleko7, twaróg7, śmietana7 ,marchew , winogrona
Zupa 1315
Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami. 9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, kapusta kiszona, masło7,
przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie
II danie 1330
Karkówka pieczona w sosie własnym z kaszą kus-kus1.
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Mięso z karkówki wieprzowej, kasza kus-kus1, kapusta czerwona, jabłko, śmietana7 18%, mąka pszenna1 ,
przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka czerwona, cukier trzcinowy
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną
WTOREK
09.09.2025r.
Śniadanie I 830
Kasza manna1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pastą z kiełbasy i sera żółtego7.
Woda mineralna „Eden”
Kiwi ½
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7, kasza manna1, kiełbasa śląska, ser żółty7, kiwi
Śniadanie II 1100
Kisiel z jabłkiem.
Biszkopty 20g
Mąka ziemniaczana1, jabłko, syrop owocowy, biszkopty
Zupa 1315
Zupa koperkowa z zacierką1,3,9
Marchew, ziemniaki, koper, pietruszka-korzeń, seler9–korzeń, por, masło7, mąka pszenna, jaja kurze3, przyprawy: sól, pieprz
II danie 1330
Ziemniaki, kotlet pożarski1,3
Buraczki
Filet z kurczaka, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), ziemniaki, zielona pietruszka, buraki, olej rzepakowy rafinowany, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, cukier trzcinowy
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną
ŚRODA
10.09.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki ryżowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z ryby wędzonej4 z papryką czerwoną.
Woda mineralna „Eden”
Nektarynka ½
Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn ), masło7, mleko7, płatki ryżowe1 ,ryba wędzona (makrela)4, papryka czerwona, nektarynka
Śniadanie II 1100
Herbata owocowa, kanapka1 z masłem7 ,
kiełbasa na gorąco.
Banan 1/2
Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, herbata owocowa7, kiełbasa śląska, banan
Zupa 1315
Zupa grochowa z ziemniakami
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9–korzeń, por, groch łuskany, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Makaron z twarogiem i truskawkami
Napar ziołowy ( mięta) z cytryną
Makaron świderki1, ser twarogowy7 półtłusty, truskawka mrożona, śmietana7 18%, cukier trzcinowy
CZWARTEK
11.09.2025r.
Śniadanie I 830
Makaron 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
serem żółtym7 i pomidorem.
Woda mineralna „Eden”
Brzoskwinia 1/2
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól ), masło7, mleko7, makaron1, ser żółty7, pomidor, brzoskwinia ,cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Deser z płatków owsianych z syropem owocowym
Kiwi 1/2
Mleko7, płatki owsiane1, syrop owocowy, kiwi.
Zupa 1315
Zupa porowa krem z brokuła9 z grzankami
Brokuł, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło 7,chleb pszenny1(mąka pszenna1,, woda, drożdże, sól), przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Ziemniaki, pieczone udko z kurczaka
Surówka z kapusty pekińskiej, papryki czerwonej i kukurydzy konserwowej
Napar ziołowy ( rumianek) z cytryną
Udko z kurczaka, ziemniaki, olej rzepakowy rafinowany, kapusta pekińska, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka czerwona mielona słodka, cukier trzcinowy
PIĄTEK
12.09.2025r.
Śniadanie I 830
Kasza bulgur 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i ogórkiem kiszonym.
Woda mineralna „Eden”
Banan 1/2
Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, kasza bulgur1, wędlina, ogórek kiszony, banan
Śniadanie II 1100
Herbata z cytryną, kanapka1 z masłem7,
½ jajka3 w sosie jogurtowym7 z rzodkiewką i szczypiorem.
Jabłko ½
Pieczywo razowe1( mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, herbata czarna1, cytryna, jaja-kurze3, śmietana 18%7 , rzodkiewka, szczypior, jabłko, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Barszcz biały z majerankiem
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, masło7, kwasek cytrynowy, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
II danie 1330
Ziemniaki, ryba po grecku
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną
Filet z ryby4 (miruna), jaja3 kurze, mąka pszenna, olej rzepakowy rafinowany, marchew, seler, pietruszka korzeń, cebula, koncentrat pomidorowy, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier trzcinowy