11.08.2025 – 14.08.2025

 

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

11.08.2025r.

Śniadanie I 830

Musli owocowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , sałatą,
wędliną i pomidorem

Woda mineralna „Eden”

Winogrona 100g

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7, musli owocowe1, wędlina, sałata masłowa, pomidor, winogrona, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kakao1 na mleku7, kanapka1 z masłem7

i pastą twarogu 7z ogórkiem świeżym i szczypiorem.

Jabłko ½

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, mleko7, twaróg7, śmietana 18%7 kakao1, jabłko, cukier trzcinowy, ogórek świeży, szczypior.

Zupa 1315

Zupa grochowa z majerankiem9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, groch łuskany, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Pieczone udko z kurczaka z ziemniakami.

Marchewka duszona z groszkiem konserwowym.

Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem

Mięso z ud kurczaka, olej rzepakowy rafinowany, ziemniaki, marchew, groszek konserwowy,
przyprawy: sól , pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka

WTOREK

12.08.2025r.

Śniadanie I 830

Ryż1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z ryby
4 wędzonej z papryką czerwoną.

Woda mineralna „Eden”

Banan ½

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, mleko7, ryż, makrela wędzona4, papryka czerwona, banan, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną, kanapka1 z masłem7,
serem żółtym
7 i pomidorem.

Brzoskwinia ½

Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn), herbata czarna, cytryna, masło7, ser żółty7, pomidor, brzoskwinia.

Zupa 1315

Biały barszcz z ziemniakami9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, masło7, kwasek cytrynowy, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

II danie 1330

Pizza z serem i szynką oraz sosem pomidorowym

Napar ziołowy ( koper włoski) z cytryną i miodem

Drożdże1, mąka pszenna1, olej, ser żółty7,wędlina drobiowa, przecier pomidorowy, przyprawy: sól, cukier, papryka słodka mielona, oregano, bazylia, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

CZWARTEK

14.08.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki ryżowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną , ogórkiem świeżym i rzodkiewką

Woda mineralna „Eden”

Nektarynka ½

Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, płatki ryżowe1, wędlina, ogórek świeży, rzodkiewka, nektarynka, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Mleko7.

Jabłko w cieście (placuszki)1,3

Mąka pszenna1, jaja kurze3, mleko7, jabłko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa pomidorowa z makaronem1

Koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9– korzeń, śmietana7 18%,masło7, makaron jajeczny ( mąka pszenna1, jaja3), przyprawy: sól, pieprz, cukier

II danie 1330

Ziemniaki, kotlet mielony

Buraczki

Napar ziołowy (mięta) z cytryną i miodem

Mięso z łopatki, cebula, olej rzepakowy rafinowany, jaja kurze3, buraki, ziemniaki , przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy