10.02.2025 – 14.02.2025

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

10.02.2025r.

Śniadanie I 830

Kasza manna 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pastą z kiełbasy i natki pietruszki.

Woda mineralna „Eden”

Jabłko ½

Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, kasza manna1, kiełbasa śląska, pietruszka -natka, jabłko , cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kawa zbożowa na mleku, kanapka1 z masłem7 ,
serem żółtym
7 i pomidorem.

Banan ½

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, mleko7,kawa zbożowa „Inka”, ser żółty7, pomidor, banan, cukier trzcinowy

Zupa 1230

Zupa pieczarkowa z makaronem. 9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, pieczarki, makaron1, masło7,
śmietana
7 18%7, przyprawy-: sól, pieprz

II danie 1330

Kotlet mielony z ziemniakami. 1,3

Sałatka z ogórka kiszonego, marchewki i cebulki

Mięso z łopatki, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), olej rzepakowy rafinowany, ogórek kiszony, marchew, cebula, ziemniaki, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka mielona

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem

WTOREK

11.02.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki granola 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

wędliną i ogórkiem kiszonym.

Woda mineralna „Eden”

Pomarańcza ½

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7, płatki granola ,wędlina, ogórek kiszony, pomarańcza, cukier trzcinowy.

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną,

Bananowe pancakes

Mąka pszenna1, jaja kurze3, mleko7, jabłko, herbata, cytryna, proszek do pieczenia, banan, cukier trzcinowy, sól.

Zupa 1315

Zupa pomidorowa z ryżem. 7,9

Koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9– korzeń, śmietana7 18%, masło7, ryż biały, przyprawy: sól, pieprz, cukier

II danie 1330

Pyzy ziemniaczane z mięsem i cebulka duszoną.

Surówka z kapusty kiszonej i marchewki

Ziemniaki, jaja3 kurze, mąka ziemniaczana, mąka pszenna1 mięso z łopatki, cebula, olej rzepakowy rafinowany ,kiszona kapusta, marchew przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem

ŚRODA

12.02.2025r.

Śniadanie I 830

Kasza kus -kus1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,

i pastą jajeczną 1,3 ze szczypiorem.
Woda mineralna „Eden”

Jabłko ½

Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) masło7, mleko7, kasza jaglana,jaja-kurze3 , śmietana 18% 7, szczypior, jabłko, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kakao na mleku, kanapka z masłem,
wędliną i pomidorem.

Gruszka
½

Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, kakao , wędlina, pomidor, gruszka, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Biały barszcz z majerankiem.3

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, masło7, kwasek cytrynowy, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

II danie 1330

Gołąbki w sosie pomidorowym z ziemniakami.

Mięso z łopatki, biały ryż, kapusta biała, cebula, koncentrat pomidorowy, masło7, ziemniaki, jaja3 kurze. przyprawy: sól, pieprz czarny mielony , pieprz ziołowy

Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem

CZWARTEK

13.02.2025r.

Śniadanie I 830

Ryż na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

pastą z tuńczyka4 i kukurydzą konserwową.

Woda mineralna „Eden”

Kiwi ½

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól masło7, mleko7, ryż1, tuńczyk, kukurydza konserwowa, kiwi ,cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kawa zbożowa na mleku7,

Bułka1 z masłem7 i powidłami śliwkowymi

Bułka zwykła1 (mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny) masło7, mleko7, kawa zbożowa Inka, powidła śliwkowe, cukier

Zupa 1315

Zupa krem z kalafiora. 9

Kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło 7,przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną.

Mięso z łopatki, cebula, marchew, pietruszka-korzeń, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, kasza gryczana1 , przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

.

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem

PIĄTEK

14.02.2025r.

Śniadanie I 830

Makaron1 na mleku7, bułka1 z masłem7 ,

wędliną i pomidorem.

Woda mineralna „Eden”

Mandarynka 1 szt.

Bułka zwykła (mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól, olej roślinny) , masło7, mleko7, makaron1,wędlina, pomidor, mandarynka, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Herbata owocowa.

Gofry z cukrem pudrem

Mleko7 , mąka1 , masło7, jaja kurze3,sól,cukier, cukier puder, herbata owocowa..

Zupa 1315

Zupa porowa z zacierką. 9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9korzeń, por, masło7, przyprawy: sól, pieprz

II danie 1330

Ryba po grecku z ziemniakami.

Filet z ryby4 (miruna), jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, marchew, seler, pietruszka-korzeń, cebula ,ziemniaki, koncentrat pomidorowy, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy.

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem