01.12.2025 – 05.12.2025

 

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

08.12.2025r.

Śniadanie I 830

Kasza manna 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i ogórkiem świeżym i szczypiorkiem

Woda mineralna „Eden”

Winogrona 100g.

Pieczywo żytnte1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, kasza manna1, wędlina, ogórek świeży, szczypior, winogrona

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną,

kanapka1 z masłem7 , serem żółtym7 i pomidorem.

Pomarańcza ½

Pieczywo razowe1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, herbata czarna, cytryna, ser żółty7, pomidor, pomarańcza, cukier trzcinowy

Zupa 1230

Zupa rosół z makaronem1,9

Marchew, pietruszka, korzeń, cebula, por, seler9korzeń, mięso z kurczaka, makaron jajeczny ( mąka pszenna1, jaja3), przyprawy: ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Potrawka z kurczaka z ryżem1

Marchewka z groszkiem

Mięso z kurczaka , marchew, pietruszka – korzeń, seler9, ziemniaki, mąka pszenna1, groszek konserwowy, olej rzepakowy rafinowany, cebula, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną

WTOREK

09.12.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki fit granola 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z kiełbasy, sera żółtego i zielonej pietruszki.

Woda mineralna „Eden”

Gruszka ½

Pieczywo wieloziarniste1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki fit granola1 ,kiełbasa śląska , ser żółty7, natka pietruszki, gruszka

Śniadanie II 1000

Kawa zbożowa na mleku7.

½ Bułka drożdżowa z dżemem

Banan 1/2

Mleko7, kawa zbożowa Inka1, drożdże, jaja kurze3. cukier, masło7, mąka pszenna, sól, dżem truskawkowy, banan

Zupa 1315

Zupa pieczarkowa9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, pieczarki, masło7,śmietana7 18%, przyprawy-: sól, pieprz

II danie 1330

Ziemniaki, kotlet mielony

Surówka z ogórka kiszonego, marchwi i cebuli

Mięso z łopatki, ziemniaki, jaja3 kurze, olej rzepakowy rafinowany, bułka tarta1 ( mąka pszenna1, sól, drożdże), ogórek kiszony, marchew, cebula, śmietana7 18% , przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (mięta) z cytryną

ŚRODA

10.12.2025r.

Śniadanie I 830

Ryż1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,

i pastą z twarogu7 ze szczypiorem.
Woda mineralna „Eden”

Mandarynka 1 szt.

Pieczywo razowe1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7, ryż1, twaróg7 , śmietana 18%7, szczypior, mandarynka

Śniadanie II 1100

Kakao1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i pomidorem

Jabłko ½

Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), mleko7, masło7,kakao1, wędlina, pomidor, jabłko

Zupa 1315

Zupa krem z brokuła z groszkiem ptysiowym

Brokuł, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło 7, groszek ptysiowy, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Ziemniaki, kotlet rybny4

Kapusta pekińska z kukurydzą konserwową i czerwona papryką

Filet z ryby4( miruna), ziemniaki, olej rzepakowy rafinowany, bułka tarta1( mąka pszenna1, sól, drożdże), jaja kurze3, kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, papryka czerwona, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka czerwona mielona słodka

Napar ziołowy ( rumianek) z cytryną

CZWARTEK

11.12.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki owsiane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i
pastą z ryby4 wędzonej z ogórkiem kiszonym i cebulką.

Woda mineralna „Eden”

Kiwi ½

Pieczywo żytnte1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, płatki owsiane1, makrela wędzona4, ogórek kiszony, cebula, kiwi

Śniadanie II 1100

Herbata owocowa, kanapka1 z masłem7,

½ jajka3 w sosie jogurtowym7 z rzodkiewką i szczypiorem

Gruszka ½

Pieczywo wieloziarniste1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól, )masło7,herbata malinowa, jaja – kurze3, śmietana18%7, rzodkiewka, szczypior, gruszka

Zupa 1315

Barszcz ukraiński 9

Fasola-nasiona suche, buraki, ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, por, biała kapusta, cebula, śmietana7 18%,masło 7 ,przyprawy: ząbek czosnku, liść laurowy, sok z cytryny, natka pietruszki, sól, pieprz

II danie 1330

Pieczony schab w sosie własnym z kaszą kus-kus perłową

Kapusta czerwona zasmażana

Schab b/k, kasza kus-kus perłowa1, olej rzepakowy rafinowany, cebula, kapusta czerwona, masło7, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pierz ziołowy, papryka czerwona

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną

PIĄTEK

12.12.2025r.

Śniadanie I 830

Makaron1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

wędliną i papryką czerwoną

Woda mineralna „Eden”

Jabłko ½

Pieczywo razowe1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7, makaron1,3,wędlina, papryka czerwona, , jabłko

Śniadanie II 1100

Pudding ryżowy z miodem i żurawina suszoną

Banan ½

Ryż1, mleko7, cynamon, cukier waniliowy, żurawina suszona, miód, banan

Zupa 1315

Krupnik z zieloną pietruszką 9

Marchew, pietruszka-korzeń, ziemniaki, seler9-korzeń, por, masło 7, kasza jęczmienna1, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Pyzy z mięsem i cebulką

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką

Ziemniaki, jaja3 kurze, mąka ziemniaczana, mąka pszenna1 mięso z łopatki, cebula, olej rzepakowy rafinowany, kapusta kiszona, marchew, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, majeranek

Napar ziołowy (mięta) z cytryną