11.08.2025 – 14.08.2025
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
11.08.2025r.
Śniadanie I 830
Musli owocowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , sałatą,
wędliną i pomidorem
Woda mineralna „Eden”
Winogrona 100g
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7, musli owocowe1, wędlina, sałata masłowa, pomidor, winogrona, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Kakao1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą twarogu 7z ogórkiem świeżym i szczypiorem.
Jabłko ½
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, mleko7, twaróg7, śmietana 18%7 kakao1, jabłko, cukier trzcinowy, ogórek świeży, szczypior.
Zupa 1315
Zupa grochowa z majerankiem9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, groch łuskany, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek
II danie 1330
Pieczone udko z kurczaka z ziemniakami.
Marchewka duszona z groszkiem konserwowym.
Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem
Mięso z ud kurczaka, olej rzepakowy rafinowany, ziemniaki, marchew, groszek konserwowy,
przyprawy: sól , pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka
WTOREK
12.08.2025r.
Śniadanie I 830
Ryż1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z ryby4 wędzonej z papryką czerwoną.
Woda mineralna „Eden”
Banan ½
Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, mleko7, ryż, makrela wędzona4, papryka czerwona, banan, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Herbata z cytryną, kanapka1 z masłem7,
serem żółtym7 i pomidorem.
Brzoskwinia ½
Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn), herbata czarna, cytryna, masło7, ser żółty7, pomidor, brzoskwinia.
Zupa 1315
Biały barszcz z ziemniakami9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, masło7, kwasek cytrynowy, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
II danie 1330
Pizza z serem i szynką oraz sosem pomidorowym
Napar ziołowy ( koper włoski) z cytryną i miodem
Drożdże1, mąka pszenna1, olej, ser żółty7,wędlina drobiowa, przecier pomidorowy, przyprawy: sól, cukier, papryka słodka mielona, oregano, bazylia, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
CZWARTEK
14.08.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki ryżowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną , ogórkiem świeżym i rzodkiewką
Woda mineralna „Eden”
Nektarynka ½
Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, płatki ryżowe1, wędlina, ogórek świeży, rzodkiewka, nektarynka, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Mleko7.
Jabłko w cieście (placuszki)1,3
Mąka pszenna1, jaja kurze3, mleko7, jabłko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Zupa pomidorowa z makaronem1
Koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9– korzeń, śmietana7 18%,masło7, makaron jajeczny ( mąka pszenna1, jaja3), przyprawy: sól, pieprz, cukier
II danie 1330
Ziemniaki, kotlet mielony
Buraczki
Napar ziołowy (mięta) z cytryną i miodem
Mięso z łopatki, cebula, olej rzepakowy rafinowany, jaja kurze3, buraki, ziemniaki , przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy