15.09.2025 – 19.09.2025
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
15.09.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki fit granola1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , sałatą, wędliną drobiową, pomidorem i szczypiorem
Woda mineralna „Eden”
Jabłko 1/2
Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, płatki fit granola1, sałata masłowa, wędlina drobiowa, pomidor, szczypior, jabłko.
Śniadanie II 1100
Herbata owocowa, kanapka1 z masłem7, pastą jajeczną3 z pieczarkami i szczypiorem
Winogrona 100g
Pieczywo razowe1(mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, herbata malinowa, jaja kurze3, pieczarki, szczypior, śmietana7 18%, winogrona
Zupa 1315
Zupa z czerwonej soczewicy9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, czerwona soczewica, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek
II danie 1330
Ziemniaki, kotlet mielony3
Sałatka z ogórka kiszonego, marchewki i cebuli
Napar ziołowy (mięta) z cytryną
Mięso z łopatki wp., ziemniaki, olej rzepakowy rafinowany, bułka tarta1(mąka pszenna, sól, drożdże), ogórek kiszony, cebula, marchew, śmietana7 18% , przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
WTOREK
16.09.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki owsiane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z tuńczyka i kukurydzy konserwowej
Woda mineralna „Eden”
Arbuz 100g
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7, płatki owsiane1, tuńczyk w sosie własnym, kukurydza konserwowa, arbuz
Śniadanie II 1100
Herbata z cytryną, kanapka z masłem, wędliną i ogórkiem świeżym
Gruszka 1/2
Pieczywo słonecznikowe1( mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, herbata czarna, cytryna, wędlina, ogórek świeży, gruszka, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Krupnik zabielany1,9
Marchew, pietruszka-korzeń, ziemniaki, seler9-korzeń, por, śmietana7 18%, masło 7, kasza jęczmienna1, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Placki ziemniaczane ze śmietaną7
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem
Ziemniaki, jaja3 kurze, mąka pszenna1, cebula, olej rzepakowy rafinowany, śmietana7 18%, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
ŚRODA
17.09.2025r.
Śniadanie I 830
Kluski lane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pasztetem drobiowym, rzodkiewka i szczypiorem.
Woda mineralna „Eden”
Banan½
Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, mleko7, mąka pszenna1 , jaja kurze3, pasztet drobiowy, rzodkiewka, szczypior, banan.
Śniadanie II 1100
Kakao na mleku7, bułka1 z masłem7 i powidłami śliwkowymi
Nektarynka ½
Bułka zwykła1 (mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny) , masło7, mleko7, kakao,
powidła śliwkowe, nektarynka
Zupa 1315
Zupa ogórkowa z ziemniakami9
Ogórki kiszone, ziemniaki, marchew, cebula, pietruszka-korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło7 przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, koperek
II danie 1330
Gulasz wieprzowy z kaszą jaglaną1
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
Napar ziołowy ( rumianek) z cytryną
Mięso z łopatki, cebula, marchew, pietruszka-korzeń, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, kasza jaglana1 , przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
CZWARTEK
DZIEŃ PRZEDSZKOLAKA
18.09.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki kukurydziane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
wędlina drobiową i pomidorem
Woda mineralna „Eden”
Kiwi ½
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, mleko7, płatki kukurydziane1,
wędlina drobiowa, pomidor, kiwi
Śniadanie II 1100
Kawa zbożowa1 na mleku7, kanapka z masłem7,
serem żółtym7 i papryką czerwoną
Śliwka 100g
Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn ), masło7, mleko7, kawa zbożowa Inka, ser żółty7, papryka czerwona, śliwka, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Zupa neapolitańska z makaronem łazankowym 1,9
Marchew, por, seler- korzeń, pietruszka-korzeń, masło7, parmezan7, śmietana7 18%, makaron łazankowy1,kukurydza konserwowa, przyprawy: sól, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki
II danie 1330
Ziemniaki, kotlet rybny4.
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką
Napar ziołowy ( mięta) z cytryną
Filet z ryby ( miruna)4, ziemniaki, olej rzepakowy rafinowany, jaja kurze3, bułka tarta1 (mąka pszenna, sól, drożdże), kiszona kapusta, marchew, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Lubiś- 1 szt
PIĄTEK
19.09.2025r.
Śniadanie I 830
Kasza kus-kus1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pastą z twarogu, szczypioru i rzodkiewki
Woda mineralna „Eden”
Banan ½
Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, 1 ser żółty7, papryka czerwona, brzoskwinia, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Mleko7
Bułka słodka ½
Jabłko 1/2
Mleko7, bułka słodka1(cukier, jaja3 , mleko, mąka pszenna1,, drożdże, masło7 ,, owoce), jabłko
Zupa 1315
Barszcz czerwony z ziemniakami9
Buraki, marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, śmietana7 18%, masło7 ,przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Makaron z filetem z kurczaka, mascarpone7 i pomidorkami.
Napar ziołowy ( rumianek) z cytryną
Filet z kurczaka, makaron pappardelle1, olej rzepakowy rafinowany, śmietana 18%7słodka , pomidory krojone w puszce, mascarpone7, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, oregano, bazylia