23.06.2025 – 27.06.2025
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
23.06.2025r.
Śniadanie I 830
Kluski lane1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z ryby wędzonej4, papryką czerwoną , ogórkiem kiszonym
i cebulką.
Woda mineralna „Eden”
Arbuz 100g
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól)płatki musli, masło7, mleko7, ryba wędzona (makrela)4 , papryka czerwona, ogórek kiszony, cebula, arbuz.
Śniadanie II 1100
Kawa zbożowa1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,
sałatą, wędliną i pomidorem
Truskawka 100g
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól) mleko7, masło7, kawa zbożowa, sałata zielona, wędlina, pomidor, truskawka, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, kapusta kiszona, masło7, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie
II danie 1330
Ziemniaki, kotlet schabowy
Sałata ze śmietaną7
Schab b/k, olej rzepakowy rafinowany, ziemniaki, jaja kurze3, bułka tarta1 ( mąka pszenna, sól, drożdże), śmietana 18%7, sałata masłowa, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (mięta) z cytryną
WTOREK
24.06.2025r.
Śniadanie I 830
Kasza manna1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
serem żółtym7 i pomidorem.
Woda mineralna „Eden”
Winogrona 100g
Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, mleko7, kasza manna1, ser żółty7, pomidor, winogrona, cukier trzcinowy.
Śniadanie II 1100
Herbata owocowa, kanapka1 z masłem7,
Wędliną, jajkiem na twardo i ogórkiem świeżym ze szczypiorem
Kiwi ½
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, herbata owocowa, wędlina, jaja kurze3, ogórek świeży, szczypior, kiwi, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Zupa z czerwonej soczewicy9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9–korzeń, por, czerwona soczewica, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek
II danie 1330
Krokiety z mięsem i warzywami. Sos pomidorowy.
Mąka pszenna1, mleko7, jaja 3kurze, sól, olej rzepakowy rafinowany, mięso z łopatki, cebula, marchew, pietruszka zielona, bułka tarta1 ( mąka pszenna1, sól, drożdże), koncentrat pomidorowy, masło7, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną
ŚRODA
25.06.2025r.
Śniadanie I 830
Makaron1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7,
wędliną i papryką czerwoną.
Woda mineralna „Eden”
Brzoskwinia ½
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól) masło7, mleko7, makaron, wędlina, papryka czerwona, brzoskwinia.
Śniadanie II 1100
Kakao na mleku1, rogal1 z masłem7,
powidła śliwkowe.
Jabłko ½
Rogal (mąka pszenna, woda, cukier, margaryna, mleko w proszku, drożdże, sól), kakao, mleko7, masło7, powidła śliwkowe, jabłko, cukier trzcinowy.
Zupa 1315
Barszcz ukraiński9
Fasola-nasiona suche, buraki, ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, por, biała kapusta, cebula, śmietana7 18%,masło 7 ,przyprawy: ząbek czosnku, liść laurowy, sok z cytryny, natka pietruszki, sól, pieprz
Ziemniaki, kotlet rybny4
Ogórek kiszony 30g
Filet z ryby4 (miruna), jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, ziemniaki, ogórek kiszony,, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy ( koper włoski) z cytryną
CZWARTEK
26.06.2025r.
Śniadanie I 830
Kasza jaglana1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
i pastą z kiełbasy śląskiej z zieloną pietruszką.
Woda mineralna „Eden”
Banan ½
Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, makaron jajeczny, kiełbasa śląska, pietruszka – natka, banan.
Śniadanie II 1100
Deser z płatków owsianych1 z syropem owocowym
Nektarynka ½
Mleko7, płatki owsiane1, syrop owocowy, nektarynka, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Zupa krem z pomidorów z makaronem w kształcie ryżu1
Przecier pomidorowy, pomidory w puszce, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9– korzeń, śmietana7 18%,masło7, makaron w kształcie ryżu1 ( mąka pszenna1, jaja3), przyprawy: sól, pieprz
II danie 1330
Ziemniaki pieczone, filet z kurczaka a’la gyros. Sos czosnkowy.
Surówka z kapusty pekińskiej z papryka czerwoną i kukurydzą konserwową.
Filet z kurczaka, olej rzepakowy rafinowany, ziemniaki, jogurt grecki7, czosnek w ząbkach, kapusta pekińska, czerwona papryka, kukurydza konserwowa, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka mielona
Napar ziołowy (mięta) z cytryną
PIĄTEK
27.06.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki kukurydziane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z twarogu7 i rzodkiewki ze śmietaną7.
Woda mineralna „Eden”
Kiwi ½
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki kukurydziane1,, twaróg7, rzodkiewka, śmietana 18%7, kiwi.
Śniadanie II 1100
Herbata z cytryną, kanapka1 z masłem7 ,
Wędliną, ogórkiem zielonym i ze szczypiorem
Jabłko 1/2
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), herbata czarna, cytryna, masło7, wędlina, ogórek zielony, szczypior, jabłko, cukier trzcinowy.
Zupa 1315
Zupa kalafiorowa z ziemniakami
Ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9-nać, śmietana7 18%, masło7, przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Pulpet w sosie śmietanowo7 – koperkowym z kaszą kus-kus1
Sałatka z ogórka kiszonego, marchewki i cebulki
Mięso z łopatki, mięso z karkówki, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), bulion warzywny (marchew, seler9, pietruszka-korzeń, por, cebula, ziele angielskie, liść laurowy), olej rzepakowy rafinowany, śmietana 18%7, mąka pszenna1, ogórek kiszony, marchew, cebula, koperek, kasza kus-kus1, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną