10.11.2025 – 14.11.2025

 

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

10.11.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki owsiane 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną, rzodkiewką i szczypiorem.

Woda mineralna „Eden”

Jabłko 1/2

Pieczywo wieloziarniste1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki kukurydziane1, wędlina, rzodkiewka, szczypior, jabłko

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną,

pieczywo razowe1 z masłem7, serem żółtym7 i koncentratem pomidorowym

Banan 1/2

Pieczywo razowe1( mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, ser żółty7, herbata czarna, cytryna, koncentrat pomidorowy, banan

Zupa 1230

Zupa ogórkowa z ziemniakami 9

Ogórki kiszone, ziemniaki, marchew, cebula, pietruszka-korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło7 przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, koperek

II danie 1330

Placki ziemniaczane ze śmietaną7

Ziemniaki, jaja3 kurze, mąka pszenna1, cebula, olej rzepakowy rafinowany, śmietana 718%, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną

ŚRODA

12.11.2025r.

Śniadanie I 830

Kasza manna 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
sałatą zieloną, wędliną drobiową i pomidorem.

Woda mineralna „Eden”

Winogrona 100g

Pieczywo słonecznikwe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól) ,masło7, mleko7, kasza manna1, sałata masłowa, wędlina drobiowa, pomidor, winogrona

Śniadanie II 1100

Budyń czekoladowy

Gruszka ½

Mleko7, mąka ziemniaczana1, kakao1, gruszka, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa neapolitańska z makaronem łazankowym 1,7,9

Marchew, por, seler- korzeń, pietruszka-korzeń, masło7, parmezan7, śmietana7 18%, kukurydza konserwowa, makaron łazankowy1, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki

II danie 1330

Ziemniaki, kotlet rybny4

Surówka z marchwi i chrzanu

Filet z ryby (miruna)4, ziemniaki, olej rzepakowy rafinowany, jaja kurze3, cebula, marchew, chrzan, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną

CZWARTEK

13.11.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki ryżowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z twarogu ze szczypiorem i rzodkiewką.
Woda mineralna „Eden”

Kiwi 1/2

Pieczywo razowe1(mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól) masło7, mleko7, płatki ryżowe1, ser twarogowy7, śmietana 18%,7, szczypior, rzodkiewka, kiwi

Śniadanie II 1100

Herbata owocowa, kanapka z masłem, kiełbasa na gorąco

Mandarynka 1 szt.

Pieczywo żytnie1( mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn), masło7, herbata owocowa, kiełbasa śląska, mandarynka

Zupa 1315

Zupa grochowa z ziemniakami.

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9korzeń, por, groch łuskany, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Spaghetti bolognese z parmezanem

Makaron (spaghetti)1, przecier pomidorowy, pomidory krojone, mięso z łopatki wieprzowej, parmezan7 , czosnek, cebula, masło7, przyprawy: sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka.

Napar ziołowy (mięta) z cytryną

PIĄTEK

14.11.2025r.

Śniadanie I 830

Kasza jaglana1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , pasta z ryby wędzonej4 , jajek, ogórka kiszonego i cebulki

Woda mineralna „Eden”

Banan½

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7, kasza jaglana1, ryba wędzona (makrela)4, ogórek kiszony, jaja kurze3 cebula, banan

Śniadanie II 1100

Kakao na mleku 7,
rogal z masłem i miodem.

Jabłko ½

Rogal1 (mąka pszenna, woda, cukier, margaryna, mleko w proszku, drożdże, sól) mleko7,masło7, kakao, miód, jabłko

Zupa 1315

Zupa krem z marchewki z groszkiem ptysiowym9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, śmietana7 18% słodka, groszek ptysiowy, masło7, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

II danie 1330

Pierś z indyka w sosie słodko-kwaśnym z ryżem1

Filet z indyka, ryż1, papryka czerwona, ananas w puszce, kukurydza konserwowa, pomidory w puszcze, marchew, czosnek, olej rzepakowy rafinowany, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka czerwona mielona

Napar ziołowy (mięta) z cytryną