23.06.2025 – 27.06.2025

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

23.06.2025r.

Śniadanie I 830

Kluski lane1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7

i pastą z ryby wędzonej4, papryką czerwoną , ogórkiem kiszonym
i cebulką.

Woda mineralna „Eden”

Arbuz 100g

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól)płatki musli, masło7, mleko7, ryba wędzona (makrela)4 , papryka czerwona, ogórek kiszony, cebula, arbuz.

Śniadanie II 1100

Kawa zbożowa1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,

sałatą, wędliną i pomidorem

Truskawka 100g

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól) mleko7, masło7, kawa zbożowa, sałata zielona, wędlina, pomidor, truskawka, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, kapusta kiszona, masło7, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie

II danie 1330

Ziemniaki, kotlet schabowy

Sałata ze śmietaną7

Schab b/k, olej rzepakowy rafinowany, ziemniaki, jaja kurze3, bułka tarta1 ( mąka pszenna, sól, drożdże), śmietana 18%7, sałata masłowa, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (mięta) z cytryną

WTOREK

24.06.2025r.

Śniadanie I 830

Kasza manna1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

serem żółtym7 i pomidorem.

Woda mineralna „Eden”

Winogrona 100g

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, mleko7, kasza manna1, ser żółty7, pomidor, winogrona, cukier trzcinowy.

Śniadanie II 1100

Herbata owocowa, kanapka1 z masłem7,

Wędliną, jajkiem na twardo i ogórkiem świeżym ze szczypiorem

Kiwi ½

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, herbata owocowa, wędlina, jaja kurze3, ogórek świeży, szczypior, kiwi, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa z czerwonej soczewicy9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9korzeń, por, czerwona soczewica, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Krokiety z mięsem i warzywami. Sos pomidorowy.

Mąka pszenna1, mleko7, jaja 3kurze, sól, olej rzepakowy rafinowany, mięso z łopatki, cebula, marchew, pietruszka zielona, bułka tarta1 ( mąka pszenna1, sól, drożdże), koncentrat pomidorowy, masło7, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną

ŚRODA

25.06.2025r.

Śniadanie I 830

Makaron1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7,

wędliną i papryką czerwoną.

Woda mineralna „Eden”

Brzoskwinia ½

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól) masło7, mleko7, makaron, wędlina, papryka czerwona, brzoskwinia.

Śniadanie II 1100

Kakao na mleku1, rogal1 z masłem7,
powidła śliwkowe.

Jabłko ½

Rogal (mąka pszenna, woda, cukier, margaryna, mleko w proszku, drożdże, sól), kakao, mleko7, masło7, powidła śliwkowe, jabłko, cukier trzcinowy.

Zupa 1315

Barszcz ukraiński9

Fasola-nasiona suche, buraki, ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, por, biała kapusta, cebula, śmietana7 18%,masło 7 ,przyprawy: ząbek czosnku, liść laurowy, sok z cytryny, natka pietruszki, sól, pieprz

II danie 1330

Ziemniaki, kotlet rybny4

Ogórek kiszony 30g

Filet z ryby4 (miruna), jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, ziemniaki, ogórek kiszony,, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy ( koper włoski) z cytryną

CZWARTEK

26.06.2025r.

Śniadanie I 830

Kasza jaglana1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

i pastą z kiełbasy śląskiej z zieloną pietruszką.

Woda mineralna „Eden”

Banan ½

Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, makaron jajeczny, kiełbasa śląska, pietruszka – natka, banan.

Śniadanie II 1100

Deser z płatków owsianych1 z syropem owocowym

Nektarynka ½

Mleko7, płatki owsiane1, syrop owocowy, nektarynka, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa krem z pomidorów z makaronem w kształcie ryżu1

Przecier pomidorowy, pomidory w puszce, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9– korzeń, śmietana7 18%,masło7, makaron w kształcie ryżu1 ( mąka pszenna1, jaja3), przyprawy: sól, pieprz

II danie 1330

Ziemniaki pieczone, filet z kurczaka a’la gyros. Sos czosnkowy.

Surówka z kapusty pekińskiej z papryka czerwoną i kukurydzą konserwową.

Filet z kurczaka, olej rzepakowy rafinowany, ziemniaki, jogurt grecki7, czosnek w ząbkach, kapusta pekińska, czerwona papryka, kukurydza konserwowa, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka mielona

Napar ziołowy (mięta) z cytryną

PIĄTEK

27.06.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki kukurydziane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7

i pastą z twarogu7 i rzodkiewki ze śmietaną7.

Woda mineralna „Eden”

Kiwi ½

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki kukurydziane1,, twaróg7, rzodkiewka, śmietana 18%7, kiwi.

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną, kanapka1 z masłem7 ,

Wędliną, ogórkiem zielonym i ze szczypiorem

Jabłko 1/2

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), herbata czarna, cytryna, masło7, wędlina, ogórek zielony, szczypior, jabłko, cukier trzcinowy.

Zupa 1315

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9-nać, śmietana7 18%, masło7, przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Pulpet w sosie śmietanowo7 – koperkowym z kaszą kus-kus1

Sałatka z ogórka kiszonego, marchewki i cebulki

Mięso z łopatki, mięso z karkówki, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), bulion warzywny (marchew, seler9, pietruszka-korzeń, por, cebula, ziele angielskie, liść laurowy), olej rzepakowy rafinowany, śmietana 18%7, mąka pszenna1, ogórek kiszony, marchew, cebula, koperek, kasza kus-kus1, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną