15.12.2025 – 19.12.2025

 

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

15.12.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki kulki czekoladowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , sałatą,
wędliną, pomidorem i szczypiorem

Woda mineralna „Eden”

Winogrona 100g

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7 , płatki kulki czekoladowe1, wędlina, sałata masłowa, pomidor, szczypior, winogrona

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną, bułka1 z masłem7 i dżemem

Banan 1/2

Bułka zwykła1( mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny) , masło7, herbata czarna, cytryna, dżem, banan, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa neapolitańska z makaronem łazankowym9

Marchew, por, seler- korzeń, pietruszka-korzeń, masło7, żółty ser7, śmietana7 18%, makaron łazankowy1, przyprawy: sól, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki

II danie 1330

Ziemniaki, ryba4 po grecku

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną

Filet z ryby (miruna)4, ziemniaki olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, cebula, por, seler, marchew, koncentrat pomidorowy, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy

WTOREK

16.12.2025r.

Śniadanie I 830

Musli owocowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pastą jajeczną ze szczypiorem

Woda mineralna „Eden”

Jabłko 1/2

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, mleko7, musli owocowe1, jaja kurze3, szczypior, śmietana 18%, jabłko

Śniadanie II 1100

Herbata owocowa, kanapka z masłem7,
wędliną i pomidorem

Mandarynka 1 szt.

Pieczywo razowe1 ( mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól) masło7, herbata owocowa, wędlina, pomidor, mandarynka

Zupa 1315

Zupa grochowa z majerankiem9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9korzeń, por, groch łuskany, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z kaszą jęczmienną1

Sałatka z ogórka kiszonego z marchewką i cebulą

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną

Filet z kurczaka, bułka tarta1( mąka pszenna, sól, drożdże) kasza jęczmienna1, mąka pszenna1, jaja3 kurze, cebula, marchew, ogórek kiszony, przecier pomidorowy, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

ŚRODA

17.12.2025r.

Śniadanie I 830

Kasza jaglana1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pastą z ryby wędzonej, cebulki, papryki czerwonej i kukurydzy konserwowej

Woda mineralna „Eden”

Gruszka 1/2

Pieczywo żytnie 1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, kasza jaglana1, ryba wędzona (makrela)4, cebula, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, gruszka

Śniadanie II 1100

Kakao1 na mleku7, kanapka1 z masłem7, serem żółtym7 i pastą pomidorową.

Jabłko 1/2

Pieczywo razowe1( mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, mleko7, kakao1, ser żółty7, koncentrat pomidorowy, jabłko

Zupa 1315

Biały barszcz z ziemniakami9.

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, masło7, chrzan, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

II danie 1330

Puree ziemniaczane, filet z kurczaka w panierce

Mizeria z ogórkiem, szczypiorem i śmietaną7

Napar ziołowy ( mięta) z cytryną

Filet z kurczaka , ziemniaki, olej rzepakowy rafinowany,masło7,mleko7, ogórek świeży, szczypior, śmietana 18%, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka

CZWARTEK

18.12.2025r.

Śniadanie I 830

Zacierka1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pastą mięsną i ogórkiem kiszonym

Woda mineralna „Eden”

Pomarańcza 1/2

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, mleko7, mąka pszenna1, jaja kurze3 , mięso z łopatki, ogórek kiszony, pomarańcza

Śniadanie II 1000

Kawa zbożowa1 na mleku7, kanapka z masłem7,
pastą z twarogu
7 i marchwi

Kiwi 1/2

Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) , kawa zbożowa Inka1, mleko7, masło7, twaróg, marchew, śmietana 718%, marchew, kiwi

Zupa 1315

Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, kapusta biała, koncentrat pomidorowy, masło7, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie

II danie 1330

Spaghetti bolognese z parmezanem

Napar ziołowy ( rumianek) z cytryną

Makaron (spaghetti)1, przecier pomidorowy, pomidory krojone, mięso z łopatki wieprzowej, parmezan7 , czosnek, masło7, przyprawy: sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka.

PIĄTEK

19.12.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki ryżowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną, pomidorem i szczypiorem

Woda mineralna „Eden”

Jabłko 1/2

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, mleko7, płatki ryżowe1, wędlina, pomidor, szczypior, jabłko

Śniadanie II 1100

Kasza manna na gęsto z syropem owocowym

Banan 1/2

Mleko7, syrop owocowy, kasza manna1, banan

Zupa 1315

Zupa szczawiowa z jajkiem 1,3,9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, por, seler 9–korzeń, szczaw konserwowy, śmietana 18%, jaja3 kurze, masło7, przyprawy: sól. pieprz

II danie 1330

Pierogi ruskie z cebulką

Napar ziołowy ( koper włoski) z cytryną

Mąka pszenna1, jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, ziemniaki, ser twarogowy7 tłusty, cebula, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony