01.12.2025 – 05.12.2025

 

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

01.12.2025r.

Śniadanie I 830

Musli owocowe 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , sałatą
wędliną i pomidorem.

Woda mineralna „Eden”

Winogrona 100g

Pieczywo żytnte1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, musli owocowe1, sałata masłowa, wędlina, pomidor, winogrona

Śniadanie II 1100

Budyń mleczny7 z syropem owocowym.
Mandarynka 1 szt.

Banan, mleko7, mąka ziemniaczana, syrop owocowy, mandarynka

Zupa 1230

Zupa jarzynowa z ziemniakami.9

Kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, groszek konserwowy, cebula, kapusta biała, por, seler9– nać, śmietana 7 18%, masło7, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Pieczeń rzymska w sosie własnym z kaszą jęczmienną . 1,3

Surówka wielowarzywna

Mięso z łopatki wp. ,kasza jęczmienna, , cebula, olej rzepakowy rafinowany, marchew, por, seler, pietruszka-korzeń, śmietana7 18%, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, cukier

Napar ziołowy (mięta) z cytryną

WTOREK

02.12.2025r.

Śniadanie I 830

Ryż 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7

i pastą jajeczną3,7 ze szczypiorem

Woda mineralna „Eden”

Banan ½

Pieczywo wieloziarniste1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, ryż, jaja- kurze3, śmietana 18%7, szczypior, banan

Śniadanie II 1100

Kakao1 na mleku7,
bułka zwykła
1 z masłem7 i powidłami śliwkowymi

Gruszka ½

Bułka zwykła1(mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny) ), masło7 , mleko7, kakao1, powidła śliwkowe, gruszka

Zupa 1315

Zupa fasolowa z majerankiem,9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, fasola, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Ziemniaki, kotlet pożarski

Buraczki

Filet z kurczaka, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), olej rzepakowy rafinowany, ziemniaki, buraki, masło7, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka mielona

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną

ŚRODA

03.12.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki kukurydziane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7

i pastą z tuńczyka4 z papryką czerwoną i kukurydza konserwową
Woda mineralna „Eden”

Pomarańcza ½

Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) masło7, mleko7, płatki kukurydziane1, tuńczyk4, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, pomarańcza

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną na mleku7, kanapka1 z masłem7,
wędliną i ogórkiem kiszonym.

Jabłko ½

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól),herbata czarna, masło7, wędlina, ogórek kiszony, cytryna, jabłko, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa porowa z zacierką 1,3,9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9korzeń, por, masło7, mąka pszenna1, jaja kurze3, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony

II danie 1330

Puree ziemniaczane, „oszukane” gołąbki w sosie pomidorowym

Mięso z łopatki, ziemniaki, mleko7, masło7, kapusta biała, kasza manna1, ryż1, koncentrat pomidorowy, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie

Napar ziołowy ( koper włoski) z cytryną

CZWARTEK

04.12.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki ryżowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i pomidorem

Woda mineralna „Eden”

Gruszka 1/2

Pieczywo razowe1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7, płatki ryżowe1, wędlina, pomidor, gruszka

Śniadanie II 1100

Kawa zbożowa1 na mleku7,

kanapka1 z masłem7 i pastą z twarogu, szczypioru i rzodkiewki.

Kiwi 1/2

Pieczywo żytnie1( mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, kawa zbożowa Inka1, twaróg7, śmietana7 18%, szczypior, rzodkiewka, kiwi

Zupa 1315

Zupa krem z białych warzyw z grzankami1, 9

Ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9-nać, śmietana7 18%, masło7, pieczywo tostowy1 (mąka pszenna, sól, drożdże), przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Ziemniaki, filet z ryby4 w panierce1 w sosie śmietanowo7-koperkowym

Ogórek kiszony 30g

Filet z ryby4 (miruna), jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, ziemniaki, śmietana7 18%, koper, ogórek kiszony, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony

Napar ziołowy (mięta) z cytryną

PIĄTEK

05.12.2025r. – MIKOŁAJKI

Śniadanie I 830

Kasza bulgur1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

wędliną i pomidorem oraz szczypiorem

Woda mineralna „Eden”

Banan ½

Pieczywo wiekoziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7, kasza bulgur1 , wędlina, pomidor, szczypior, jabłko

Śniadanie II 1100

Kisiel z jabłkiem

Mąka ziemniaczana1, jabłko, syrop owocowy

Zupa 1315

Zupa gulaszowa z ziemniakami 9

Ziemniaki, pietruszka – korzeń, seler9 , marchew, mięso z łopatki, koncentrat pomidorowy, papryka czerwona, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny mielony,, natka pietruszki, papryka czerwona słodka mielona

II danie 1330

Naleśniki z twarogiem polane musem truskawkowym

Mąka pszenna1, jaja kurze3, mleko7, twaróg7, śmietana7 18% , truskawki mrożone, olej rzepakowy rafinowany

Mikołaj czekoladowy 1 szt.

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną