27.10.2025 – 31.10.2025
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
27.10.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki kulki czekoladowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , sałatą
wędliną i pomidorem.
Woda mineralna „Eden”
Banan ½
Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn),, masło7,
mleko7 , płatki kulki czekoladowe1,sałata zielona, wędlina, pomidor, banan
Śniadanie II 1100
Kakao1 na mleku7, rogal z masłem7 , mascarpone7 i dżemem
Winogrona 100g
Rogal1(mąka pszenna, woda, cukier, margaryna, mleko w proszku, drożdże, sól), , masło7, mleko7, mascarpone7, dżem, kakao, winogrona
Zupa 1315
Żurek z jajkiem3,9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, masło7, chrzan, jaja kurze3, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
II danie 1330
Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym z kaszą kus-kus perłową1
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką czerwoną i kukurydzą konserwowa
Napar ziołowy (mięta) z cytryną
Filet z kurczaka., kasza kus-kus perłowa1, jaja kurze1, mąka pszenna1, cebula, koncentrat pomidorowy, kapusta pekińska, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, olej rzepakowy rafinowany, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka czerwona mielona słodka
WTOREK
28.10.2025r.
Śniadanie I 830
Kluski lane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
i pastą z ryby wędzonej4, jajka3, papryki czerwonej i cebulki.
Woda mineralna „Eden”
Gruszka ½
Pieczywo wieloziarniste1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, mąka pszenna1, jaja kurze3, ryba wędzona (makrela)4, papryka czerwona, cebula, gruszka
Śniadanie II 1100
Herbata z cytryną, kanapka1 z masłem7,
pasta twarogową ze szczypiorem i rzodkiewką.
Mandarynka 1 szt.
Pieczywo razowe1(mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól) , masło7, herbata czarna, cytryna,
ser twarogowy7, szczypior, rzodkiewka, śmietana7 18%, mandarynka, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Barszcz ukraiński
Fasola-nasiona suche, buraki, ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, por, biała kapusta, cebula, śmietana7 18%,masło 7 ,przyprawy: ząbek czosnku, liść laurowy, sok z cytryny, natka pietruszki, sól, pieprz
II danie 1330
Pyzy ziemniaczane z mięsem i cebulką
Surówka z kiszonej kapusty
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną
Ziemniaki, jaja3 kurze, mąka ziemniaczana, mąka pszenna1 mięso z łopatki, cebula, olej rzepakowy rafinowany, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
ŚRODA
29.10.2025r.
Śniadanie I 830
Kasza bulgur1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pastą z kiełbasy, sera żółtego i natki pietruszki.
Woda mineralna „Eden”
Jabłko ½
Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn),, masło7, mleko7 , kasza bulgur1, kiełbasa śląska, ser żółty7, pietruszka- natka, jabłko
Śniadanie II 1100
Kiwi 1/2
Mleko7, ryż biały1, miód, masło7, sól, cukier waniliowy, cynamon, kiwi
Zupa 1315
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami.
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, kapusta biała, masło7, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie
II danie 1330
Ziemniaki, filet z ryby4 w sosie śmietanowo7-koperkowym
Ogórek kiszony 30g
Napar ziołowy ( koper włoski) z cytryną
Filet z ryby4 (miruna), jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, śmietana 12%7 , koper, ziemniaki, masło7 , ogórek kiszony, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy.
CZWARTEK
30.10.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki kukurydziane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i papryka czerwoną
Woda mineralna „Eden”
Pomarańcza 1/2
Pieczywo razowe1(mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól) , masło7, mleko7, płatki kukurydziane1, wędlina, papryka czerwona, pomarańcza
Śniadanie II 1100
Herbata owocowa, kanapka1 z masłem7,
pastą jajeczną3 z serem żółtym7, ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem
Banan ½
Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże ),masło7, herbata owocowa, jaja kurze3, ser żółty7, ogórek kiszony, szczypior, śmietana7 18%, banan
Zupa 1315
Zupa krem z dyni z grzankami.
Dynia hokkaido, marchew, pietruszka, seler, cebula, czosnek, masło7, śmietanka7 18 % słodka, chleb pszenny1
( mąka pszenna1,,żytnia1,, woda, drożdże, sól), przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka czerwona mielona słodka
II danie 1330
Makaron zapiekany z filetem z kurczaka, szpinakiem, parmezanem w sosie czosnkowym
Napar ziołowy ( mięta) z cytryną
Makaron (świderki, kokardki)1, szpinak, mięso z fileta kurczaka , parmezan7 , czosnek, masło7, śmietana 718%, przyprawy: sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy.
PIĄTEK
31.10.2025r.
Śniadanie I 830
Kasza jaglana1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym
Woda mineralna „Eden”
Gruszka 1/2
Pieczywo wieloziarniste1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) , masło7, mleko7, kasza jaglana1, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, gruszka
Śniadanie II 1100
½ Bułka słodka z budyniem
Soczek owocowy 1 szt.
Zupa 1315
Zupa pieczarkowa z makaronem1
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, pieczarki, masło7,śmietana7 18%, makaron świderki1, przyprawy-: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
II danie 1330
Ziemniaki, kotlet mielony1,3.
Sałatka z ogórka kiszonego, marchewki i cebulki
Napar ziołowy ( rumianek) z cytryną
Mięso z łopatki, ziemniaki, olej rzepakowy rafinowany, jaja kurze3, bułka tarta1 (mąka pszenna, sól, drożdże), ogórek kiszony, cebula, marchew, śmietana7 18%, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

