24.11.2025 – 28.11.2025

 

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

24.11.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki fit granola 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , sałatą,
wędliną i pomidorem.

Woda mineralna „Eden”

Banan ½

Pieczywo wieloziarniste1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki fit granola1, sałata masłowa, wędlina, pomidor, banan

Śniadanie II 1100

Kawa zbożowa1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
½ jajka w sosie jogurtowym ze szczypiorem i rzodkiewka
Jabłko ½

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7,mleko7, kawa zbożowa Inka1,
jaja kurze
3, jogurt grecki7, szczypior, rzodkiewka, jabłko

Zupa 1230

Zupa ziemniaczana zabielana

Ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9-nać, śmietana7 18%, masło7, przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, majeranek

II danie 1330

Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną.

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem.

Mięso z łopatki, kasza gryczana1, cebula, papryka czerwona, kapusta czerwona, jabłko, czosnek w ząbkach, śmietana7 18%, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka czerwona mielona słodka

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną

WTOREK

25.11.2025r.

Śniadanie I 830

Kasza jaglana 1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

serem żółtym7, pomidorem i szczypiorem

Woda mineralna „Eden”

Pomarańcza 1/2

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże ) masło7, mleko7, kasza jaglana1, ser żółty7, pomidor, szczypior,, pomarańcza

Śniadanie II 1100

Herbata owocowa, kanapka1 z masłem7, pasztetem i ogórkiem kiszonym

Kiwi ½

Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn), masło7, herbata owocowa, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, kiwi

Zupa 1315

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, kapusta kiszona, masło7, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie

II danie 1330

Makaron1 ze szpinakiem, filetem z kurczaka i parmezanem7 w sosie czosnkowym

Filet z kurczaka, makaron rurki1, śmietana7 18%, czosnek w ząbkach, masło7, szpinak świeży, parmezan7, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną

ŚRODA

DZIEŃ PLUSZOWEGO MISIA

26.11.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki kulki czekoladowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,

wędliną i ogórkiem kiszonym
Woda mineralna „Eden”

Gruszka ½

Pieczywo razowe1(mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól) masło7, mleko7, płatki kulki czekoladowe1,wędlina , ogórek kiszony, gruszka

Śniadanie II 1100

Bawarka na mleku7, bułka żytnia1 masłem7, pastą z twarogu7 i marchwi.

Lubiś 1 szt.

Bułka żytnia1(mąka pszenna 49,4 %, woda, mąka żytnia 15 %, nasiona słonecznika 7,2 %, siemię lniane złote 2 %, siemię lniane 2 %, drożdże, słód żytni ciemny, sól, olej rzepakowy, gluten z pszenicy, słód pszenny jasny), herbata czarna, mleko7, twaróg7, marchew, śmietana7 18%, Lubiś

Zupa 1315

Zupa pomidorowa z makaronem1

Przecier pomidorowy 30%, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9– korzeń, śmietana7 18%,masło7, makaron świderki1 ( mąka pszenna1, jaja3), przyprawy: sól, pieprz, cukier

II danie 1330

Ziemniaki, kotlet schabowy.

Mizeria z ogórkiem i szczypiorkiem

Schab b/k, , jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), ziemniaki, olej rzepakowy rafinowany, śmietana7 18%, ogórek świeży, szczypior, masło7 przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy ( mięta) z cytryną

CZWARTEK

27.11.2025r.

Śniadanie I 830

Zacierka1 na mleku7,kanapka1 z masłem7
i pastą z kiełbasy i sera żółtego7

Woda mineralna „Eden”

Mandarynka 1 szt.

Pieczywo żytnte1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, mąka pszenna1, jaja-kurze3, kiełbasa śląska, ser żółty7, mandarynka

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną, kanapka z masłem, z pastą z ryby wędzonej z papryką czerwoną, cebulą i ogórkiem kiszonym.

Jabłko 1/2

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, herbata czarna, ryba wędzona (miruna)4, papryka czerwona, cebula, ogórek kiszony, jabłko, cytryna, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa z zielonego groszku7 z ziemniakami

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9korzeń, śmietana7 18%, por, zielony groszek, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem

Ryż1, mleko7, jabłko, cynamon, śmietana7 18% ,cukier trzcinowy

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną

PIĄTEK

28.11.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki owsiane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

wędliną, pomidorem i szczypiorem

Woda mineralna „Eden”

Banan ½

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) , masło7, mleko7, płatki owsiane1, wędlina, pomidor, szczypior, banan

Śniadanie II 1100

Kakao na mleku7, bułka zwykła1 z masłem7 i dżemem

Kiwi ½

Bułka zwykła1(mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , ), kakao, mleko7, masło7, dżem kiwi

Zupa 1315

Krupnik ryżowy1, 9

Marchew, pietruszka-korzeń, ziemniaki, seler9-korzeń, por, śmietana7 18%, masło 7, ryż1, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Ziemniaki, ryba4 po grecku

Filet z ryby ( miruna)4, ziemniaki, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, jaja kurze3, koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, seler, pietruszka, marchewka, cebula, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną