27.10.2025 – 31.10.2025

 

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

27.10.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki kulki czekoladowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , sałatą

wędliną i pomidorem.

Woda mineralna „Eden”

Banan ½

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn),, masło7,
mleko
7 , płatki kulki czekoladowe1,sałata zielona, wędlina, pomidor, banan

Śniadanie II 1100

Kakao1 na mleku7, rogal z masłem7 , mascarpone7 i dżemem

Winogrona 100g

Rogal1(mąka pszenna, woda, cukier, margaryna, mleko w proszku, drożdże, sól), , masło7, mleko7, mascarpone7, dżem, kakao, winogrona

Zupa 1315

Żurek z jajkiem3,9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, masło7, chrzan, jaja kurze3, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

II danie 1330

Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym z kaszą kus-kus perłową1

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką czerwoną i kukurydzą konserwowa

Napar ziołowy (mięta) z cytryną

Filet z kurczaka., kasza kus-kus perłowa1, jaja kurze1, mąka pszenna1, cebula, koncentrat pomidorowy, kapusta pekińska, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, olej rzepakowy rafinowany, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka czerwona mielona słodka

WTOREK

28.10.2025r.

Śniadanie I 830

Kluski lane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
i pastą z ryby wędzonej
4, jajka3, papryki czerwonej i cebulki.

Woda mineralna „Eden”

Gruszka ½

Pieczywo wieloziarniste1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, mąka pszenna1, jaja kurze3, ryba wędzona (makrela)4, papryka czerwona, cebula, gruszka

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną, kanapka1 z masłem7,
pasta twarogową ze szczypiorem i rzodkiewką.

Mandarynka 1 szt.

Pieczywo razowe1(mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól) , masło7, herbata czarna, cytryna,

ser twarogowy7, szczypior, rzodkiewka, śmietana7 18%, mandarynka, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Barszcz ukraiński

Fasola-nasiona suche, buraki, ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, por, biała kapusta, cebula, śmietana7 18%,masło 7 ,przyprawy: ząbek czosnku, liść laurowy, sok z cytryny, natka pietruszki, sól, pieprz

II danie 1330

Pyzy ziemniaczane z mięsem i cebulką

Surówka z kiszonej kapusty

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną

Ziemniaki, jaja3 kurze, mąka ziemniaczana, mąka pszenna1 mięso z łopatki, cebula, olej rzepakowy rafinowany, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

ŚRODA

29.10.2025r.

Śniadanie I 830

Kasza bulgur1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pastą z kiełbasy, sera żółtego i natki pietruszki.

Woda mineralna „Eden”

Jabłko ½

Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn),, masło7, mleko7 , kasza bulgur1, kiełbasa śląska, ser żółty7, pietruszka- natka, jabłko

Śniadanie II 1100

Pudding ryżowy z miodem

Kiwi 1/2

Mleko7, ryż biały1, miód, masło7, sól, cukier waniliowy, cynamon, kiwi

Zupa 1315

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami.

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, kapusta biała, masło7, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie

II danie 1330

Ziemniaki, filet z ryby4 w sosie śmietanowo7-koperkowym

Ogórek kiszony 30g

Napar ziołowy ( koper włoski) z cytryną

Filet z ryby4 (miruna), jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, śmietana 12%7 , koper, ziemniaki, masło7 , ogórek kiszony, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy.

CZWARTEK

30.10.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki kukurydziane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i papryka czerwoną

Woda mineralna „Eden”

Pomarańcza 1/2

Pieczywo razowe1(mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól) , masło7, mleko7, płatki kukurydziane1, wędlina, papryka czerwona, pomarańcza

Śniadanie II 1100

Herbata owocowa, kanapka1 z masłem7,
pastą jajeczną
3 z serem żółtym7, ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem

Banan ½

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże ),masło7, herbata owocowa, jaja kurze3, ser żółty7, ogórek kiszony, szczypior, śmietana7 18%, banan

Zupa 1315

Zupa krem z dyni z grzankami.

Dynia hokkaido, marchew, pietruszka, seler, cebula, czosnek, masło7, śmietanka7 18 % słodka, chleb pszenny1
( mąka pszenna1,,żytnia1,, woda, drożdże, sól), przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka czerwona mielona słodka

II danie 1330

Makaron zapiekany z filetem z kurczaka, szpinakiem, parmezanem w sosie czosnkowym

Napar ziołowy ( mięta) z cytryną

Makaron (świderki, kokardki)1, szpinak, mięso z fileta kurczaka , parmezan7 , czosnek, masło7, śmietana 718%, przyprawy: sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy.

PIĄTEK

31.10.2025r.

Śniadanie I 830

Kasza jaglana1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym

Woda mineralna „Eden”

Gruszka 1/2

Pieczywo wieloziarniste1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) , masło7, mleko7, kasza jaglana1, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, gruszka

Śniadanie II 1100

½ Bułka słodka z budyniem

Soczek owocowy 1 szt.

Zupa 1315

Zupa pieczarkowa z makaronem1

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, pieczarki, masło7,śmietana7 18%, makaron świderki1, przyprawy-: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

II danie 1330

Ziemniaki, kotlet mielony1,3.

Sałatka z ogórka kiszonego, marchewki i cebulki

Napar ziołowy ( rumianek) z cytryną

Mięso z łopatki, ziemniaki, olej rzepakowy rafinowany, jaja kurze3, bułka tarta1 (mąka pszenna, sól, drożdże), ogórek kiszony, cebula, marchew, śmietana7 18%, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy