01.12.2025 – 05.12.2025
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
01.12.2025r.
Śniadanie I 830
Musli owocowe 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , sałatą
wędliną i pomidorem.
Woda mineralna „Eden”
Winogrona 100g
Pieczywo żytnte1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, musli owocowe1, sałata masłowa, wędlina, pomidor, winogrona
Śniadanie II 1100
Budyń mleczny7 z syropem owocowym.
Mandarynka 1 szt.
Banan, mleko7, mąka ziemniaczana, syrop owocowy, mandarynka
Zupa 1230
Zupa jarzynowa z ziemniakami.9
Kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, groszek konserwowy, cebula, kapusta biała, por, seler9– nać, śmietana 7 18%, masło7, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Pieczeń rzymska w sosie własnym z kaszą jęczmienną . 1,3
Surówka wielowarzywna
Mięso z łopatki wp. ,kasza jęczmienna, , cebula, olej rzepakowy rafinowany, marchew, por, seler, pietruszka-korzeń, śmietana7 18%, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, cukier
Napar ziołowy (mięta) z cytryną
WTOREK
02.12.2025r.
Śniadanie I 830
Ryż 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą jajeczną3,7 ze szczypiorem
Woda mineralna „Eden”
Banan ½
Pieczywo wieloziarniste1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, ryż, jaja- kurze3, śmietana 18%7, szczypior, banan
Śniadanie II 1100
Kakao1 na mleku7,
bułka zwykła1 z masłem7 i powidłami śliwkowymi
Gruszka ½
Bułka zwykła1(mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny) ), masło7 , mleko7, kakao1, powidła śliwkowe, gruszka
Zupa fasolowa z majerankiem,9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, fasola, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek
II danie 1330
Ziemniaki, kotlet pożarski
Buraczki
Filet z kurczaka, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), olej rzepakowy rafinowany, ziemniaki, buraki, masło7, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka mielona
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną
ŚRODA
Śniadanie I 830
Płatki kukurydziane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z tuńczyka4 z papryką czerwoną i kukurydza konserwową
Woda mineralna „Eden”
Pomarańcza ½
Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) masło7, mleko7, płatki kukurydziane1, tuńczyk4, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, pomarańcza
Śniadanie II 1100
Herbata z cytryną na mleku7, kanapka1 z masłem7,
wędliną i ogórkiem kiszonym.
Jabłko ½
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól),herbata czarna, masło7, wędlina, ogórek kiszony, cytryna, jabłko, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9–korzeń, por, masło7, mąka pszenna1, jaja kurze3, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony
II danie 1330
Puree ziemniaczane, „oszukane” gołąbki w sosie pomidorowym
Mięso z łopatki, ziemniaki, mleko7, masło7, kapusta biała, kasza manna1, ryż1, koncentrat pomidorowy, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie
Napar ziołowy ( koper włoski) z cytryną
CZWARTEK
04.12.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki ryżowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i pomidorem
Woda mineralna „Eden”
Gruszka 1/2
Pieczywo razowe1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7, płatki ryżowe1, wędlina, pomidor, gruszka
Śniadanie II 1100
Kawa zbożowa1 na mleku7,
kanapka1 z masłem7 i pastą z twarogu, szczypioru i rzodkiewki.
Kiwi 1/2
Pieczywo żytnie1( mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, kawa zbożowa Inka1, twaróg7, śmietana7 18%, szczypior, rzodkiewka, kiwi
Zupa 1315
Zupa krem z białych warzyw z grzankami1, 9
Ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9-nać, śmietana7 18%, masło7, pieczywo tostowy1 (mąka pszenna, sól, drożdże), przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Ziemniaki, filet z ryby4 w panierce1 w sosie śmietanowo7-koperkowym
Ogórek kiszony 30g
Filet z ryby4 (miruna), jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, ziemniaki, śmietana7 18%, koper, ogórek kiszony, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony
Napar ziołowy (mięta) z cytryną
PIĄTEK
05.12.2025r. – MIKOŁAJKI
Śniadanie I 830
Kasza bulgur1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i pomidorem oraz szczypiorem
Woda mineralna „Eden”
Pieczywo wiekoziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7, kasza bulgur1 , wędlina, pomidor, szczypior, jabłko
Śniadanie II 1100
Kisiel z jabłkiem
Mąka ziemniaczana1, jabłko, syrop owocowy
Zupa 1315
Zupa gulaszowa z ziemniakami 9
Ziemniaki, pietruszka – korzeń, seler9 , marchew, mięso z łopatki, koncentrat pomidorowy, papryka czerwona, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny mielony,, natka pietruszki, papryka czerwona słodka mielona
II danie 1330
Naleśniki z twarogiem polane musem truskawkowym
Mąka pszenna1, jaja kurze3, mleko7, twaróg7, śmietana7 18% , truskawki mrożone, olej rzepakowy rafinowany
Mikołaj czekoladowy 1 szt.
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną

