15.12.2025 – 19.12.2025
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
15.12.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki kulki czekoladowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , sałatą,
wędliną, pomidorem i szczypiorem
Woda mineralna „Eden”
Winogrona 100g
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7 , płatki kulki czekoladowe1, wędlina, sałata masłowa, pomidor, szczypior, winogrona
Śniadanie II 1100
Herbata z cytryną, bułka1 z masłem7 i dżemem
Banan 1/2
Bułka zwykła1( mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny) , masło7, herbata czarna, cytryna, dżem, banan, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Zupa neapolitańska z makaronem łazankowym9
Marchew, por, seler- korzeń, pietruszka-korzeń, masło7, żółty ser7, śmietana7 18%, makaron łazankowy1, przyprawy: sól, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki
II danie 1330
Ziemniaki, ryba4 po grecku
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną
Filet z ryby (miruna)4, ziemniaki olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, cebula, por, seler, marchew, koncentrat pomidorowy, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy
WTOREK
16.12.2025r.
Śniadanie I 830
Musli owocowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pastą jajeczną ze szczypiorem
Woda mineralna „Eden”
Jabłko 1/2
Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, mleko7, musli owocowe1, jaja kurze3, szczypior, śmietana 18%, jabłko
Śniadanie II 1100
Herbata owocowa, kanapka z masłem7,
wędliną i pomidorem
Mandarynka 1 szt.
Pieczywo razowe1 ( mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól) masło7, herbata owocowa, wędlina, pomidor, mandarynka
Zupa 1315
Zupa grochowa z majerankiem9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9–korzeń, por, groch łuskany, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek
II danie 1330
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z kaszą jęczmienną1
Sałatka z ogórka kiszonego z marchewką i cebulą
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną
Filet z kurczaka, bułka tarta1( mąka pszenna, sól, drożdże) kasza jęczmienna1, mąka pszenna1, jaja3 kurze, cebula, marchew, ogórek kiszony, przecier pomidorowy, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
ŚRODA
17.12.2025r.
Śniadanie I 830
Kasza jaglana1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pastą z ryby wędzonej, cebulki, papryki czerwonej i kukurydzy konserwowej
Woda mineralna „Eden”
Gruszka 1/2
Pieczywo żytnie 1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, kasza jaglana1, ryba wędzona (makrela)4, cebula, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, gruszka
Śniadanie II 1100
Kakao1 na mleku7, kanapka1 z masłem7, serem żółtym7 i pastą pomidorową.
Pieczywo razowe1( mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, mleko7, kakao1, ser żółty7, koncentrat pomidorowy, jabłko
Zupa 1315
Biały barszcz z ziemniakami9.
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, masło7, chrzan, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
II danie 1330
Puree ziemniaczane, filet z kurczaka w panierce
Mizeria z ogórkiem, szczypiorem i śmietaną7
Napar ziołowy ( mięta) z cytryną
Filet z kurczaka , ziemniaki, olej rzepakowy rafinowany,masło7,mleko7, ogórek świeży, szczypior, śmietana 18%, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka
CZWARTEK
18.12.2025r.
Śniadanie I 830
Zacierka1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pastą mięsną i ogórkiem kiszonym
Woda mineralna „Eden”
Pomarańcza 1/2
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, mleko7, mąka pszenna1, jaja kurze3 , mięso z łopatki, ogórek kiszony, pomarańcza
Śniadanie II 1000
Kawa zbożowa1 na mleku7, kanapka z masłem7,
pastą z twarogu7 i marchwi
Kiwi 1/2
Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) , kawa zbożowa Inka1, mleko7, masło7, twaróg, marchew, śmietana 718%, marchew, kiwi
Zupa 1315
Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, kapusta biała, koncentrat pomidorowy, masło7, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie
II danie 1330
Spaghetti bolognese z parmezanem
Napar ziołowy ( rumianek) z cytryną
Makaron (spaghetti)1, przecier pomidorowy, pomidory krojone, mięso z łopatki wieprzowej, parmezan7 , czosnek, masło7, przyprawy: sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka.
PIĄTEK
19.12.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki ryżowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną, pomidorem i szczypiorem
Woda mineralna „Eden”
Jabłko 1/2
Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, mleko7, płatki ryżowe1, wędlina, pomidor, szczypior, jabłko
Śniadanie II 1100
Kasza manna na gęsto z syropem owocowym
Banan 1/2
Mleko7, syrop owocowy, kasza manna1, banan
Zupa 1315
Zupa szczawiowa z jajkiem 1,3,9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, por, seler 9–korzeń, szczaw konserwowy, śmietana 18%, jaja3 kurze, masło7, przyprawy: sól. pieprz
II danie 1330
Pierogi ruskie z cebulką
Napar ziołowy ( koper włoski) z cytryną
Mąka pszenna1, jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, ziemniaki, ser twarogowy7 tłusty, cebula, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony

