08.09.2025 – 12.09.2025

 

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

08.09.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki musli 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , sałatą
wędliną i pomidorem.

Woda mineralna „Eden”

Arbuz 100g

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, płatki musli1, wędlina, sałata masłowa, pomidor, arbuz

Śniadanie II 1100

Kakao1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z twarogu7 i marchwi.

Winogrona 100g

Pieczywo razowe1( mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, kakao,mleko7, twaróg7, śmietana7 ,marchew , winogrona

Zupa 1315

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami. 9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, kapusta kiszona, masło7,
przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie

II danie 1330

Karkówka pieczona w sosie własnym z kaszą kus-kus1.

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem

Mięso z karkówki wieprzowej, kasza kus-kus1, kapusta czerwona, jabłko, śmietana7 18%, mąka pszenna1 ,
przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka czerwona, cukier trzcinowy

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną

WTOREK

09.09.2025r.

Śniadanie I 830

Kasza manna1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pastą z kiełbasy i sera żółtego
7.

Woda mineralna „Eden”

Kiwi ½

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7, kasza manna1, kiełbasa śląska, ser żółty7, kiwi

Śniadanie II 1100

Kisiel z jabłkiem.

Biszkopty 20g


Mąka ziemniaczana1, jabłko, syrop owocowy, biszkopty

Zupa 1315

Zupa koperkowa z zacierką1,3,9

Marchew, ziemniaki, koper, pietruszka-korzeń, seler9korzeń, por, masło7, mąka pszenna, jaja kurze3, przyprawy: sól, pieprz

II danie 1330

Ziemniaki, kotlet pożarski1,3

Buraczki

Filet z kurczaka, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), ziemniaki, zielona pietruszka, buraki, olej rzepakowy rafinowany, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, cukier trzcinowy

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną

ŚRODA

10.09.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki ryżowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z ryby wędzonej4 z papryką czerwoną.
Woda mineralna „Eden”

Nektarynka ½

Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn ), masło7, mleko7, płatki ryżowe1 ,ryba wędzona (makrela)4, papryka czerwona, nektarynka

Śniadanie II 1100

Herbata owocowa, kanapka1 z masłem7 ,
kiełbasa na gorąco.

Banan 1/2

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, herbata owocowa7, kiełbasa śląska, banan

Zupa 1315

Zupa grochowa z ziemniakami

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9korzeń, por, groch łuskany, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Makaron z twarogiem i truskawkami

Napar ziołowy ( mięta) z cytryną

Makaron świderki1, ser twarogowy7 półtłusty, truskawka mrożona, śmietana7 18%, cukier trzcinowy

CZWARTEK

11.09.2025r.

Śniadanie I 830

Makaron 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
serem żółtym
7 i pomidorem.

Woda mineralna „Eden”

Brzoskwinia 1/2

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól ), masło7, mleko7, makaron1, ser żółty7, pomidor, brzoskwinia ,cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Deser z płatków owsianych z syropem owocowym

Kiwi 1/2

Mleko7, płatki owsiane1, syrop owocowy, kiwi.

Zupa 1315

Zupa porowa krem z brokuła9 z grzankami

Brokuł, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło 7,chleb pszenny1(mąka pszenna1,, woda, drożdże, sól), przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Ziemniaki, pieczone udko z kurczaka

Surówka z kapusty pekińskiej, papryki czerwonej i kukurydzy konserwowej

Napar ziołowy ( rumianek) z cytryną

Udko z kurczaka, ziemniaki, olej rzepakowy rafinowany, kapusta pekińska, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka czerwona mielona słodka, cukier trzcinowy

PIĄTEK

12.09.2025r.

Śniadanie I 830

Kasza bulgur 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i ogórkiem kiszonym.

Woda mineralna „Eden”

Banan 1/2

Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, kasza bulgur1, wędlina, ogórek kiszony, banan

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną, kanapka1 z masłem7,
½ jajka
3 w sosie jogurtowym7 z rzodkiewką i szczypiorem.

Jabłko ½

Pieczywo razowe1( mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, herbata czarna1, cytryna, jaja-kurze3, śmietana 18%7 , rzodkiewka, szczypior, jabłko, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Barszcz biały z majerankiem

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, masło7, kwasek cytrynowy, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

II danie 1330

Ziemniaki, ryba po grecku

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną

Filet z ryby4 (miruna), jaja3 kurze, mąka pszenna, olej rzepakowy rafinowany, marchew, seler, pietruszka korzeń, cebula, koncentrat pomidorowy, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier trzcinowy