02.06.2025 – 06.06.2025
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
02.06.2025r.
Śniadanie I 830
Kasza bulgur 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , sałata zieloną, wędliną drobiową, ogórkiem zielonym i szczypiorem.
Woda mineralna „Eden”
Banan 1/2
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, kasza bulgur1, sałata zielona, wędlina, ogórek zielony, szczypior, banan, cukier trzcinowy.
Śniadanie II 1100
Kawa zbożowa1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z twarogu7 ze szczypiorem i rzodkiewką
Truskawka 100g
Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) , mleko7,masło7, kakao,
twaróg7, śmietana 18%7 , truskawki
Zupa 1315
Zupa krem z brokuła z grzankami1
Brokuł, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło 7, chleb pszenny1( mąka pszenna1,, woda, drożdże, sól), przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Pieczeń rzymska z kaszą gryczaną1
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i kukurydzą
Mięso z łopatki, kasza gryczana, cebula, jaja kurze3,mąka pszenna, kapusta pekińska, papryka czerwona, kukurydza konserwowa przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka mielona
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem
WTOREK
03.06.2025r.
Śniadanie I 830
Makaron 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
serem żółtym7 i pomidorem
Woda mineralna „Eden”
Mandarynka 1 szt.
Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn ) masło7, mleko7, makaron 1, ser żółty7, pomidor, mandarynka, cukier trzcinowy.
Śniadanie II 1100
Herbata z cytryną, kanapka1 z masłem7 ,
sałatą zieloną, jajkiem, wędliną, ogórkiem zielonym i szczypiorem.
Jabłko ½
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), herbata czarna, cytryna, ,masło7, sałata zielona, jaja kurze3, wędlina, ogórek zielony, szczypior, jabłko, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Zupa neapolitańska z makaronem łazankowym1.
Marchew, por, seler- korzeń, pietruszka-korzeń, masło7, żółty ser7, śmietana7 18%, makaron łazankowy1, przyprawy: sól, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki
II danie 1330
Ziemniaki, filet z kurczaka w panierce
Mizeria z ogórka świeżego ze szczypiorem i śmietaną7
Filet z kurczaka, ziemniaki, jaja 3kurze, bułka tarta1( mąka pszenna, sól, drożdże ),olej rzepakowy rafinowany, ziemniaki, ogórek świeży, szczypior, śmietana 18%7, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem
ŚRODA
04.06.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki granola1 na mleku7, kanapka1 z masłem7, wędliną i ogórkiem kiszonym.
Woda mineralna „Eden”
Winogrona 100g
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki granola, wędlina, ogórek kiszony, winogrona
Śniadanie II 1100
Herbata owocowa, kanapka1 z masłem7,
pasztetem drobiowym, ogórkiem i rzodkiewką
Nektarynka ½
Pieczywo razowe (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól),masło7, herbata owocowa, pasztet drobiowy, ogórek świeży, rzodkiewka, nektarynka, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Barszcz biały z jajkiem7, 9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, masło7, chrzan, jaja kurze3, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
Kotlet rybny4 z ziemniakami.
Marchew tarta z chrzanem
Filet z ryby4 (miruna), jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), zielona pietruszka,
olej rzepakowy rafinowany, ziemniaki, masło7, marchew, chrzan, śmietana 18%7 , przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
CZWARTEK
05.06.2025r.
Śniadanie I 830
Kluski lane1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z tuńczyka4 z papryką czerwoną i kukurydzą konserwową.
Woda mineralna „Eden”
Arbuz 100g
Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, jaja-kurze3, tuńczyk w sosie własnym4, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, arbuz
Śniadanie II 1100
Kasza manna na gęsto z syropem owocowym.
Kasza manna, mleko7, syrop owocowy
Zupa 1315
Zupa fasolowa z majerankiem 7,9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9–korzeń, por, fasola biała, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek
II danie 1330
Pierogi ruskie z duszoną cebulką 1,3,
Surówka z kiszonej kapusty i marchewki
Mąka pszenna1, jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, ziemniaki, ser twarogowy7 tłusty, cebula, kiszona kapusta, marchew, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem
PIĄTEK
06.06.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki musli1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i pomidorem
Woda mineralna „Eden”
Jabłko ½
Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) , masło7, mleko7, płatki musli1, wędlina, pomidor, jabłko
Śniadanie II 1100
Kakao1 na mleku7, bułka1 z masłem7
i nutellą
Brzoskwinia ½
Bułka zwykła1 (,mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny), kakao1, mleko7 ,masło7, nutella swojska ( banany, awokado, miód, kakao1), brzoskwinia.
Zupa 1315
Zupa pieczarkowa z makaronem1,7, 9
Marchew, makaron1, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, pieczarki, masło7,śmietana7 18%, przyprawy-: sól, pieprz
II danie 1330
Ziemniaki, gołąbki w sosie pomidorowym
Mięso z łopatki, biały ryż, kapusta biała, cebula, koncentrat pomidorowy, masło7, ziemniaki, jaja3 kurze. przyprawy: sól, pieprz czarny mielony , pieprz ziołowy
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem