22.04.2025 – 25.04.2025

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

WTOREK

22.04.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki owsiane 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pastą z twarogu i ogórka świeżego.

Woda mineralna „Eden”

Pomarańcza 1/2

Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn ) masło7, mleko7, płatki owsiane1, twaróg7, śmietana 18%7, ogórek świeży, pomarańcza , cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną , kanapka1 z masłem7 ,
sałatą zieloną, wędliną drobiową i pomidorem

Jabłko ½

Pieczywo razowe1(mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól),herbata czarna, cytryna, masło7, sałata zielona, wędlina, pomidor, jabłko , cukier trzcinowy

Zupa 1230

Zupa z czerwonej soczewicy1,9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, czerwona soczewica, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Spaghetti bolognese z parmezanem


Makaron (spaghetti)1, przecier pomidorowy, pomidory krojone, mięso z łopatki wieprzowej, parmezan7 , czosnek, masło7, przyprawy: sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka.

Napar ziołowy (mięta) z cytryną i miodem

ŚRODA

23.04.2025r.

Śniadanie I 830

Kluski lane 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

pasztetem drobiowym, ogórkiem świeżym i szczypiorem

Woda mineralna „Eden”

Gruszka ½

Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, mąka pszenna1, jaja kurze3, pasztet drobiowy, ogórek świeży, szczypior, gruszka, cukier trzcinowy.

Śniadanie II 1100

Kawa zbożowa na mleku7, kanapka1 z masłem7,
pastą z makreli wędzonej
4, papryki czerwonej, jaja3 na twardo i ogórka kiszonego

Banan ½

Pieczywo razowe (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, kawa zbożowa Inka1, mleko7, makrela wędzona4, jaja kurze3, ogórek kiszony, papryka czerwona, banan, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa neapolitańska z makaronem łazankowym1,9

Marchew, por, seler- korzeń, pietruszka-korzeń, masło7, żółty ser7, śmietana7 18%, makaron łazankowy1, przyprawy: sól, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki

II danie 1330

Ziemniaki pieczone, filet z kurczaka a’la gyros. Sos czosnkowy z jogurtu greckiego. Surówka z kapusty pekińskiej, papryki czerwonej i kukurydzy konserwowej

Filet z kurczaka, ziemniaki, czosnek, olej rzepakowy rafinowany, jogurt grecki7, kapusta pekińska, czerwona papryka, kukurydza konserwowa, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka mielona, oregano, bazylia

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem

CZWARTEK

24.04.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki musli1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,

wędliną i pomidorem
Woda mineralna „Eden”

Kiwi ½

Pieczywo razowe1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, płatki musli, wędlina, pomidor, kiwi, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Herbata owocowa.

Racuszki z cukrem pudrem

Mąka pszenna1, jaja kurze3, mleko7, herbata owocowa, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder

Zupa 1315

Krupnik zabielany z zieloną pietruszką7,9

Marchew, pietruszka-korzeń, ziemniaki, seler9-korzeń, por, śmietana7 18%, masło 7, kasza jęczmienna1, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Ziemniaki, ryba po grecku4

Filet z ryby4, ziemniaki, marchew, seler, por, pietruszka, cebula, koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, olej rzepakowy rafinowany, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem

PIĄTEK

25.04.2025r.

Śniadanie I 830

Kasza gryczana 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

pasty z kiełbasy śląskiej i sera żółtego7
Woda mineralna „Eden”

Jabłko ½

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, kasza gryczana1, kiełbasa śląska, ser żółty7, jabłko ,cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kakao1 na mleku7, bułka zwykła z masłem i dżemem

Mandarynka 1 szt.

Bułka zwykła1( mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny) , masło7, mleko7, dżem, mandarynka

Zupa 1315

Zupa krem z pomidorów z makaronem w kształcie ryżu1

Przecier pomidorowy, pomidory w puszcze, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9– korzeń, śmietana7 18%,masło7, makaron jajeczny1 ( mąka pszenna1, jaja3), przyprawy: sól, pieprz, cukier

II danie 1330

Placki ziemniaczane1,3 ze śmietaną7

Ziemniaki, cebula, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, jaja kurze3, śmietana7 18%, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, cukier trzcinowy

Napar ziołowy (mięta) z cytryną i miodem