18.11.2024 – 22.11.2024

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

18.11.2024r.

Śniadanie I 830

Płatki ryżowe 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i pomidorem.

Woda mineralna „Eden”

Gruszka ½

Pieczywo wieloziarniste1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki ryżowe1, wędlina, pomidor, gruszka, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Herbata owocowa7, kanapka1 z masłem7 ,
serem żółtym i ogórkiem świeżym.
Kiwi ½

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, herbata owocowa,
ser żółty
7, ogórek świeży, kiwi, cukier trzcinowy

Zupa 1230

Zupa jarzynowa z ziemniakami.

Kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, groszek konserwowy, cebula, kapusta biała, por, seler9– nać, śmietana 7 18%, masło7, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Makaron1,3 ze szpinakiem, filetem z kurczaka i parmezanem7.

Makaron (świderki, kokardki)1, szpinak, mięso z fileta kurczaka , parmezan7 , czosnek, masło7,
śmietana
718%, przyprawy: sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy.

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem

WTOREK

19.11.2024r.

Śniadanie I 830

Kluski lane 1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym.

Woda mineralna „Eden”

Winogrona 100g

Pieczywo żytnte1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, mąka pszenna1, jaja kurze3 ,pasztet drobiowy, ogórek kiszony, winogrona, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kawa zbożowa na mleku7, bułka1 z masłem7

i miodem

Jabłko ½

Bułka zwykła (mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny) ), masło7, mleko7,
kawa inka, miód , jabłko, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa szczawiowa z jajkiem3,7

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, por, seler 9–korzeń, szczaw konserwowy, śmietana 18%, jaja3 kurze, masło7, przyprawy: sól. pieprz

II danie 1330

Gulasz wieprzowy w sosie własnym z kaszą bulgur1

Surówka z ogórka kiszonego, cebuli i papryki czerwonej.

Mięso z łopatki, cebula, marchew, pietruszka-korzeń, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, kasza bulgur1 , ogórek kiszony, cebula, papryka czerwona, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem

ŚRODA

20.11.2024r.

Śniadanie I 830

Makaron1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,

wędliną i papryką czerwoną.
Woda mineralna „Eden”

Banan ½

Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) masło7, mleko7, 1,wędlina ,papryka czerwona, banan, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną,

Ciasto drożdżowe z owocami 100g1

Herbata czarna, cytryna, Ciasto drożdżowe 1(cukier, jaja3 , mleko, mąka pszenna1,, drożdże, masło7,, śliwki),

Zupa 1315

Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym.

Miąższ z dyni, ziemniaki, marchew, cebula, pietruszka-korzeń, seler9, por, masło7, czosnek w ząbkach, groszek ptysiowy, przyprawy: sól, pieprz

II danie 1330

Kotlet pożarski z ziemniakami.

Buraczki zasmażane

Filet z kurczaka, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), zielona pietruszka, olej rzepakowy rafinowany, buraki, masło7 przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem

CZWARTEK

21.11.2024r.

Śniadanie I 830

Musli owocowe1 na mleku7,kanapka1 z masłem7
i pastą jajeczną3,7 ze szczypiorem

Woda mineralna „Eden”

Mandarynka 1 szt.

Pieczywo żytnte1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, ryż, jaja-kurze3, śmietana18%7, szczypior, mandarynka ,cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Mleko7,

Ryż1 zapiekany z jabłkiem i cynamonem.

Mleko7, ryż1, jabłko, cynamon, jabłko, śmietana 18%7,

Zupa 1315

Zupa fasolowa z majerankiem7

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, fasola biała, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Ryba4 w sosie śmietanowo – koperkowym z ziemniakami 1,7,9

Warzywa gotowane

Filet z ryby4 (miruna), jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, śmietana 18%7 , koper, ziemniaki, masło7 , brokuł, kalafior, marchew, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy.

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem

PIĄTEK

22.11.2024r.

Śniadanie I 830

Kasza gryczana1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

pasta z ryby wędzonej4 z papryką czerwoną

Woda mineralna „Eden”

Gruszka ½

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) , masło7, mleko7, kasza gryczana1,makrela wędzona4, papryka czerwona, gruszka ,cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kakao na mleku7, kanapka1 z masłem7,
wędliną i pomidorem.

Jabłko ½

Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) Kakao, mleko7, masło7, wędlina, pomidor, jabłko, cukier trzcinowy.

Zupa 1315

Barszcz czerwony 9

Buraki, marchew, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, śmietana7 18%, masło7 ,przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Pyzy ziemniaczane1 z mięsem i cebulką.

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką.

Ziemniaki, jaja3 kurze, mąka ziemniaczana, mąka pszenna1 mięso z łopatki, cebula, olej rzepakowy rafinowany, kapusta kiszona, marchew, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem.