12.05.2025 – 16.05.2025

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

12.05.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki kukurydziane 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
sałatą zieloną, wędliną i ogórkiem świeżym.

Woda mineralna „Eden”

Jabłko ½

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki musli1, sałata zielona, wędlina, ogórek świeży, jabłko , cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Herbata owocowa, kanapka1 z masłem7 ,
i pastą z twarogu
7 z rzodkiewką i szczypiorem.

Kiwi ½

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), herbata owocowa, masło7, twaróg7, śmietana 18%7, rzodkiewka, szczypior, kiwi, cukier trzcinowy

Zupa 1230

Zupa koperkowa z zacierką 9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9 korzeniowy, koper, jaja kurze3, mąka pszenna1, śmietana7 18%, masło7,przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

II danie 1330

Ziemniaki, kotlet schabowy.

Sałata ze śmietaną7

Schab b/k, ziemniaki, bułka tarta1 (mąka pszenna, sól, drożdże), jaja kurze3, sałata masłowa, śmietana 18%7, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, cukier trzcinowy

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem

WTOREK

13.05.2025r.

Śniadanie I 830

Kasza jaglana 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

serem żółtym7 i pomidorem.

Woda mineralna „Eden”

Brzoskwinia 1/2

Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, kasza jaglana1, ser żółty7, pomidor, brzoskwinia, cukier trzcinowy.

Śniadanie II 1100

Deser z płatków owsianych
z syropem owocowym.

Banan
½

Mleko7, płatki owsiane1, syrop owocowy, banan.

Zupa 1315

Zupa selerowa9 z ziemniakami9.

Seler9 – korzeń , ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, śmietana7 18%, masło7, przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki,

II danie 1330

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z ryżem.

Ogórek kiszony

Filet z kurczaka, ryż biały1, cebula, jaja kurze3, koncentrat pomidorowy, masło7, śmietana 18% słodka, ogórek kiszony, przyprawy: sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka.

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem

ŚRODA

14.05.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki ryżowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,

wędlina drobiową, ogórkiem świeżym i szczypiorem.
Woda mineralna „Eden”

Kiwi ½

Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) masło7, mleko7, płatki ryżowe1, wędlina drobiowa, ogórek świeży, szczypior, kiwi, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Mleko7, bułka słodka z dżemem1

Bułka słodka z dżemem ( mąka pszenna1, drożdże, mleko7, cukier, masło7,jaja kurze3,sól, dżem owocowy) , mleko7, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa grochowa z ziemniakami. 9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9korzeń, por, groch łuskany, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Ziemniaki, kotlet rybny4

Kapusta kiszona z jabłkiem

Filet z ryby (miruna)4, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), zielona pietruszka, olej rzepakowy rafinowany, kapusta kiszona, jabłko, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem

CZWARTEK

15.05.2025r.

Śniadanie I 830

Kluski lane 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7

i pastą z tuńczyka 4 z kukurydzą konserwową.

Woda mineralna „Eden”

Pomarańcza ½

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7 ,mąka pszenna1, jaja-kurze3, tuńczyk4, kukurydza konserwowa,
pomarańcza, ,cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną.

Bułka sojowa1 z masłem7, wędliną i pomidorem

Nektarynka 1/2

Bułka sojowa1( mąka pszenna, płatki sojowe, mąka sojowa, woda, drożdże, grysik sojowy, mąka pszenna słodowa, sól. Posypka: ziarna słonecznika, sezam), herbata czarna, cytryna, masło7, wędlina, pomidor, nektarynka, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa brokułowa z ziemniakami9

Brokuł, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło 7,przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Ziemniaki, pieczone udko z kurczaka

Surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i jabłka z jogurtem naturalnym7.

Udko z kurczaka, ziemniaki,, olej rzepakowy rafinowany, kapusta pekińska, marchew, jabłko, jogurt naturalny7, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka czerwona mielona słodka

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem

PIĄTEK

16.05.2025r.

Śniadanie I 830

Kasza jęczmienna1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym.

Woda mineralna „Eden”

Banan ½

Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) , masło7, mleko7, kasza jęczmienna1, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, banan, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Kakao na mleku7, kanapka1 z masłem7,
½ jajka3 w sosie jogurtowym z rzodkiewką i szczypiorem

Jabłko ½

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), kakao, mleko7, masło7, jaja-kurze3 jogurt naturalny7, szczypior, jabłko, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa gulaszowa9

Mięso z łopatki, marchew, por, seler, pietruszka korzeń, pietruszka-natka, pieczarki, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy, ziemniaki, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pierz ziołowy, majeranek

II danie 1330

Łazanki z kapustą kiszona i marchewką.

Makaron łazankowy1, kapusta kiszona, marchew, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem