13.10.2025 – 17.10.2025
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
13.10.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki owsiane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , sałatą zieloną
wędliną i pomidorem
Woda mineralna „Eden”
Winogrona 100g
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7, płatki owsiane1, sałata masłowa, wędlina, pomidor, winogrona
Śniadanie II 1100
Kakao1 na mleku7, rogal 1z masłem7 i powidłami śliwkowymi
Jabłko 1/2
Rogal1(mąka pszenna, woda, cukier, margaryna, mleko w proszku, drożdże, sól), mleko7, masło7, powidła śliwkowe, kakao1, jabłko
Zupa 1315
Zupa ogórkowa z ziemniakami9
Ogórki kiszone, ziemniaki, marchew, cebula, pietruszka-korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło7 przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, koperek
II danie 1330
Kopytka polane aksamitnym sosem szpinakowym
Surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem
Ziemniaki, mąka pszenna1, jaja kurze3, szpinak ,czosnek w ząbkach , śmietana7 18% słodka, czerwona kapusta, jabłko, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem
WTOREK
14.10.2025r.
Śniadanie I 830
Kasza bulgur1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z tuńczyka4 z kukurydzą konserwową.
Woda mineralna „Eden”
Gruszka ½
Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, kasza bulgur1, tuńczyk4, kukurydza konserwowa, gruszka, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Mleko7, pączek z dżemem
Kiwi 1/2
Mleko, pączek, kiwi
Zupa 1315
Barszcz biały z majerankiem.
Koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9– korzeń, śmietana7 18%,masło7, makaron jajeczny ( mąka pszenna1, jaja3), przyprawy: sól, pieprz
II danie 1330
Ryż z kurczakiem z warzywami
Filet z kurczaka, marchew, seler, pietruszka-korzeń, por, pomidory w puszce, przecier pomidorowy, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka czerwona mielona
Napar ziołowy (mięta) z cytryną i miodem
ŚRODA
15.10.20245.
Śniadanie I 830
Płatki fit granola1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
pieczoną szynka i ogórkiem kiszonym.
Woda mineralna „Eden”
Pieczywo razowe1(mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, mleko7, płatki fit granola1, szynka pieczona
w piecu, ogórek kiszony, mandarynka
Śniadanie II 1100
Herbata owocowa, kanapka1 z masłem7 i pastą twarogowo-marchwiową
Gruszka ½
Pieczywo żytnie1 ( mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn), masło7, herbata owocowa, twaróg7, marchew, śmietana7 18%, gruszka
Zupa 1315
Zupa krem z kalafiora z grzankami
Kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło 7, chleb pszenny1( mąka pszenna1,,żytnia1,, woda, drożdże, sól )przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Ziemniaki, kotlet rybny4
Surówka z kiszonej kapusty i marchewki
Filet z ryby4 (miruna), jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), , ziemniaki, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, kapusta kiszona, marchew.
Napar ziołowy ( rumianek) z cytryną i miodem
CZWARTEK
16.10.2025.
Śniadanie I 830
Zacierka 1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pasta jajeczna3 ze szczypiorem i wędliną drobiową
Woda mineralna „Eden”
Jabłko ½
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, mleko7,mąka pszenna1,
jaja-kurze3 , wędlina drobiowa, śmietana 18%7 ,,szczypior, jabłko
Śniadanie II 1100
Herbata z cytryną, kanapka1 z masłem7, serem żółtym7 i pomidorem
Banan ½
Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże),masło7, herbata czarna, cytryna, ser żółty7, pomidor, banan
Zupa 1315
Zupa neapolitańska z makaronem,
Marchew, por, seler- korzeń, pietruszka-korzeń, masło7, parmezan7, śmietana7 18%, makaron łazankowy1, przyprawy: sól, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki
II danie 1330
Puree ziemniaczane, gołąbki w sosie pomidorowym
Mięso z łopatki, biały ryż, kapusta biała, cebula, koncentrat pomidorowy, masło7, ziemniaki, jaja3 kurze. przyprawy: sól, pieprz czarny mielony , pieprz ziołowy
Napar ziołowy ( koper włoski) z cytryną i miodem
PIĄTEK
17.10.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki kukurydziane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędlina drobiową i papryką czerwoną krojoną
Woda mineralna „Eden”
Banan 1/2
Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, płatki kukurydziane1, wędlina drobiowa, papryka czerwona, banan
Śniadanie II 1100
Kisiel z jabłkiem.
Ciasteczka fit bez cukru 1 op.
Mąka ziemniaczana, syrop owocowy, jabłko, ciasteczka fit bez cukru
Zupa 1315
Zupa grochowa z ziemniakami
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9–korzeń, por, groch łuskany, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek
II danie 1330
Schab w sosie własnym z kaszą jaglaną1
Schab bez kości, bulion warzywny (marchew, seler9, pietruszka-korzeń, por, cebula, koperek), kasza jaglana1, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem