17.11.2025 – 21.11.2025
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
17.11.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki kukurydziane 1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , sałatą,
wędliną i pomidorem.
Woda mineralna „Eden”
Winogrona 100g
Pieczywo wieloziarniste1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki kukurydziane1, sałata masłowa, wędlina, pomidor, winogrona
Śniadanie II 1100
Herbata owocowa, pieczywo razowe1 z masłem7, pasztetem drobiowym, rzodkiewką i szczypiorem
Kiwi ½
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, herbata owocowa, pasztet drobiowy, rzodkiewka, szczypior, kiwi
Zupa 1315
Barszcz biały z majerankiem.9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, masło7, kwasek cytrynowy, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
II danie 1330
Pieczone ziemniaki, burger wołowy.
Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka, natki pietruszki
ze śmietaną7.
Wołowina, jaja3 kurze, 1, olej rzepakowy rafinowany, ziemniaki, kapusta pekińska, marchew, jabłko, natka pietruszki czosnek w ząbkach, śmietana 18%7, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka mielona
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną
WTOREK
18.11.2025r.
Śniadanie I 830
Kluski lane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z tuńczyka, papryki czerwonej, jajka i ogórka kiszonego.
Woda mineralna „Eden”
Banan 1/2
Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn ) masło7, mleko7, mąka pszenna1, jaja kurze3,tuńczyk w oleju, papryka czerwona, ogórek kiszony, banan
Śniadanie II 1100
Kasza manna na gęsto z syropem owocowym
Jabłko ½
Kasza manna1, mleko7, syrop owocowy, jabłko
Zupa 1315
Barszcz czerwony. 9
Buraki, marchew, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, śmietana7 18%, masło7 ,przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
Pulpety drobiowe w sosie śmietanowo-koperkowym z kaszą kus-kus
Warzywa gotowane na parze: brokuł, kalafior, marchew
Filet z kurczaka, kasza kus-kus1, jaja kurze3, mąka pszenna1, marchew, brokuł, kalafior, śmietana7 18% przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka czerwona
Napar ziołowy ( mięta) z cytryną
ŚRODA
19.11.2054r.
Śniadanie I 830
Makaron1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
serem żółtym i pomidorem
Woda mineralna „Eden”
Gruszka ½
Pieczywo słonecznikowe 1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże ), masło7, mleko7,makaron1, twaróg7, ser żółty7, pomidor, gruszka
Śniadanie II 1100
Herbata z cytryną, kanapka z masłem7,
pastą jajeczną, wędliną drobiową, szczypiorem i rzodkiewką
Mandarynka 1 szt.
Pieczywo razowe1(mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól),masło7, herbata czarna, jaja kurze3, wędlina drobiowa, szczypior, rzodkiewka, mandarynka
Zupa 1315
Zupa warzywna z makaronem 9
Marchew, pietruszka, korzeń, cebula, por, seler9–korzeń, śmietana7 18% , makaron świderki1 ( mąka pszenna1, jaja3), przyprawy: ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Ziemniaki, filet z ryby w panierce
Surówka z kiszonej kapusty i jabłka.
Filet z ryby (miruna)4, ziemniaki, jaja3 kurze, mąka pszenna1, olej rzepakowy rafinowany, kiszona kapusta, jabłko, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, cukier
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem
CZWARTEK
20.11.2025r.
Śniadanie I 830
Musli owocowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , wędliną i ogórkiem kiszonym.
Woda mineralna „Eden”
Pomarańcza 1/2
Pieczywo żytnte1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, musli owocowe1, wędlina, ogórek kiszony, pomarańcza
Śniadanie II 1100
Kakao na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pastą z twarogu, ogórka świeżego i szczypioru.
Jabłko 1/2
Pieczywo wieloziarniste1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól ), masło7, kakao1, mleko7, twaróg7, ogórek świeży, szczypior
Zupa 1315
Zupa z czerwonej soczewicy9.
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, czerwona soczewica, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek
II danie 1330
Ziemniaki, pieczone udko z kurczaka.
Marchewka zasmażana
Udko z kurczaka, ziemniaki, marchewka, olej rzepakowy rafinowany, masło, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną
PIĄTEK
21.11.2025r.
Śniadanie I 830
Kasza bulgur1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , pastą z kiełbasy, sera żółtego7i natki pietruszki
Woda mineralna „Eden”
Banan 1/2
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7, kasza bulgur1, kiełbasa śląska, ser żółty7 , natka pietruszki, banan
Śniadanie II 1100
Kisiel z jabłkiem.
Biszkopty 20 g
Mąka ziemniaczana1, sok owocowy, biszkopty
Zupa 1315
Zupa krem z kurczaka i warzyw 7,9.
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, filet z kurczaka, brokuł, masło7, śmietana7 18%, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
II danie 1330
Łazanki z kapustą i marchewką
Makaron łazankowy1, kapusta kiszona, olej rzepakowy rafinowany, cebula, marchew, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy
Napar ziołowy (mięta) z cytryną

