01.12.2025 – 05.12.2025
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
08.12.2025r.
Śniadanie I 830
Kasza manna 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i ogórkiem świeżym i szczypiorkiem
Woda mineralna „Eden”
Winogrona 100g.
Pieczywo żytnte1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, kasza manna1, wędlina, ogórek świeży, szczypior, winogrona
Śniadanie II 1100
Herbata z cytryną,
kanapka1 z masłem7 , serem żółtym7 i pomidorem.
Pomarańcza ½
Pieczywo razowe1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, herbata czarna, cytryna, ser żółty7, pomidor, pomarańcza, cukier trzcinowy
Zupa 1230
Zupa rosół z makaronem1,9
Marchew, pietruszka, korzeń, cebula, por, seler9–korzeń, mięso z kurczaka, makaron jajeczny ( mąka pszenna1, jaja3), przyprawy: ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Potrawka z kurczaka z ryżem1
Marchewka z groszkiem
Mięso z kurczaka , marchew, pietruszka – korzeń, seler9, ziemniaki, mąka pszenna1, groszek konserwowy, olej rzepakowy rafinowany, cebula, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną
WTOREK
09.12.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki fit granola 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z kiełbasy, sera żółtego i zielonej pietruszki.
Woda mineralna „Eden”
Gruszka ½
Pieczywo wieloziarniste1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki fit granola1 ,kiełbasa śląska , ser żółty7, natka pietruszki, gruszka
Śniadanie II 1000
Kawa zbożowa na mleku7.
½ Bułka drożdżowa z dżemem
Banan 1/2
Mleko7, kawa zbożowa Inka1, drożdże, jaja kurze3. cukier, masło7, mąka pszenna, sól, dżem truskawkowy, banan
Zupa 1315
Zupa pieczarkowa9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, pieczarki, masło7,śmietana7 18%, przyprawy-: sól, pieprz
II danie 1330
Ziemniaki, kotlet mielony
Surówka z ogórka kiszonego, marchwi i cebuli
Mięso z łopatki, ziemniaki, jaja3 kurze, olej rzepakowy rafinowany, bułka tarta1 ( mąka pszenna1, sól, drożdże), ogórek kiszony, marchew, cebula, śmietana7 18% , przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (mięta) z cytryną
ŚRODA
10.12.2025r.
Śniadanie I 830
Ryż1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,
i pastą z twarogu7 ze szczypiorem.
Woda mineralna „Eden”
Mandarynka 1 szt.
Pieczywo razowe1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7, ryż1, twaróg7 , śmietana 18%7, szczypior, mandarynka
Śniadanie II 1100
Kakao1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i pomidorem
Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), mleko7, masło7,kakao1, wędlina, pomidor, jabłko
Zupa 1315
Zupa krem z brokuła z groszkiem ptysiowym
Brokuł, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło 7, groszek ptysiowy, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
Ziemniaki, kotlet rybny4
Kapusta pekińska z kukurydzą konserwową i czerwona papryką
Filet z ryby4( miruna), ziemniaki, olej rzepakowy rafinowany, bułka tarta1( mąka pszenna1, sól, drożdże), jaja kurze3, kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, papryka czerwona, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka czerwona mielona słodka
Napar ziołowy ( rumianek) z cytryną
CZWARTEK
11.12.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki owsiane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z ryby4 wędzonej z ogórkiem kiszonym i cebulką.
Woda mineralna „Eden”
Kiwi ½
Pieczywo żytnte1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, płatki owsiane1, makrela wędzona4, ogórek kiszony, cebula, kiwi
Śniadanie II 1100
Herbata owocowa, kanapka1 z masłem7,
½ jajka3 w sosie jogurtowym7 z rzodkiewką i szczypiorem
Gruszka ½
Pieczywo wieloziarniste1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól, )masło7,herbata malinowa, jaja – kurze3, śmietana18%7, rzodkiewka, szczypior, gruszka
Zupa 1315
Barszcz ukraiński 9
Fasola-nasiona suche, buraki, ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, por, biała kapusta, cebula, śmietana7 18%,masło 7 ,przyprawy: ząbek czosnku, liść laurowy, sok z cytryny, natka pietruszki, sól, pieprz
II danie 1330
Pieczony schab w sosie własnym z kaszą kus-kus perłową
Kapusta czerwona zasmażana
Schab b/k, kasza kus-kus perłowa1, olej rzepakowy rafinowany, cebula, kapusta czerwona, masło7, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pierz ziołowy, papryka czerwona
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną
PIĄTEK
12.12.2025r.
Śniadanie I 830
Makaron1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i papryką czerwoną
Woda mineralna „Eden”
Jabłko ½
Pieczywo razowe1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7, makaron1,3,wędlina, papryka czerwona, , jabłko
Śniadanie II 1100
Pudding ryżowy z miodem i żurawina suszoną
Banan ½
Ryż1, mleko7, cynamon, cukier waniliowy, żurawina suszona, miód, banan
Zupa 1315
Krupnik z zieloną pietruszką 9
Marchew, pietruszka-korzeń, ziemniaki, seler9-korzeń, por, masło 7, kasza jęczmienna1, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Pyzy z mięsem i cebulką
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką
Ziemniaki, jaja3 kurze, mąka ziemniaczana, mąka pszenna1 mięso z łopatki, cebula, olej rzepakowy rafinowany, kapusta kiszona, marchew, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, majeranek
Napar ziołowy (mięta) z cytryną

