02.06.2025 – 06.06.2025

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

02.06.2025r.

Śniadanie I 830

Kasza bulgur 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , sałata zieloną, wędliną drobiową, ogórkiem zielonym i szczypiorem.

Woda mineralna „Eden”

Banan 1/2

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, kasza bulgur1, sałata zielona, wędlina, ogórek zielony, szczypior, banan, cukier trzcinowy.

Śniadanie II 1100

Kawa zbożowa1 na mleku7, kanapka1 z masłem7

i pastą z twarogu7 ze szczypiorem i rzodkiewką
Truskawka 100g

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) , mleko7,masło7, kakao,
twaróg
7, śmietana 18%7 , truskawki

Zupa 1315

Zupa krem z brokuła z grzankami1

Brokuł, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło 7, chleb pszenny1( mąka pszenna1,, woda, drożdże, sól), przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Pieczeń rzymska z kaszą gryczaną1

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i kukurydzą

Mięso z łopatki, kasza gryczana, cebula, jaja kurze3,mąka pszenna, kapusta pekińska, papryka czerwona, kukurydza konserwowa przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka mielona

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem

WTOREK

03.06.2025r.

Śniadanie I 830

Makaron 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

serem żółtym7 i pomidorem

Woda mineralna „Eden”

Mandarynka 1 szt.

Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn ) masło7, mleko7, makaron 1, ser żółty7, pomidor, mandarynka, cukier trzcinowy.

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną, kanapka1 z masłem7 ,

sałatą zieloną, jajkiem, wędliną, ogórkiem zielonym i szczypiorem.

Jabłko ½

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), herbata czarna, cytryna, ,masło7, sałata zielona, jaja kurze3, wędlina, ogórek zielony, szczypior, jabłko, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Zupa neapolitańska z makaronem łazankowym1.

Marchew, por, seler- korzeń, pietruszka-korzeń, masło7, żółty ser7, śmietana7 18%, makaron łazankowy1, przyprawy: sól, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki

II danie 1330

Ziemniaki, filet z kurczaka w panierce

Mizeria z ogórka świeżego ze szczypiorem i śmietaną7

Filet z kurczaka, ziemniaki, jaja 3kurze, bułka tarta1( mąka pszenna, sól, drożdże ),olej rzepakowy rafinowany, ziemniaki, ogórek świeży, szczypior, śmietana 18%7, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem

ŚRODA

04.06.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki granola1 na mleku7, kanapka1 z masłem7, wędliną i ogórkiem kiszonym.
Woda mineralna „Eden”

Winogrona 100g

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki granola, wędlina, ogórek kiszony, winogrona

Śniadanie II 1100

Herbata owocowa, kanapka1 z masłem7,

pasztetem drobiowym, ogórkiem i rzodkiewką
Nektarynka
½

Pieczywo razowe (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól),masło7, herbata owocowa, pasztet drobiowy, ogórek świeży, rzodkiewka, nektarynka, cukier trzcinowy

Zupa 1315

Barszcz biały z jajkiem7, 9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, masło7, chrzan, jaja kurze3, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

II danie 1330

Kotlet rybny4 z ziemniakami.

Marchew tarta z chrzanem

Filet z ryby4 (miruna), jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), zielona pietruszka,
olej rzepakowy rafinowany, ziemniaki, masło
7, marchew, chrzan, śmietana 18%7 , przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

CZWARTEK

05.06.2025r.

Śniadanie I 830

Kluski lane1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7

i pastą z tuńczyka4 z papryką czerwoną i kukurydzą konserwową.

Woda mineralna „Eden”

Arbuz 100g

Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, jaja-kurze3, tuńczyk w sosie własnym4, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, arbuz

Śniadanie II 1100

Kasza manna na gęsto z syropem owocowym.

Kasza manna, mleko7, syrop owocowy

Zupa 1315

Zupa fasolowa z majerankiem 7,9

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9korzeń, por, fasola biała, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Pierogi ruskie z duszoną cebulką 1,3,

Surówka z kiszonej kapusty i marchewki

Mąka pszenna1, jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, ziemniaki, ser twarogowy7 tłusty, cebula, kiszona kapusta, marchew, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony

Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem

PIĄTEK

06.06.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki musli1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,

wędliną i pomidorem

Woda mineralna „Eden”

Jabłko ½

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) , masło7, mleko7, płatki musli1, wędlina, pomidor, jabłko

Śniadanie II 1100

Kakao1 na mleku7, bułka1 z masłem7
i nutellą

Brzoskwinia ½

Bułka zwykła1 (,mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny), kakao1, mleko7 ,masło7, nutella swojska ( banany, awokado, miód, kakao1), brzoskwinia.

Zupa 1315

Zupa pieczarkowa z makaronem1,7, 9

Marchew, makaron1, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, pieczarki, masło7,śmietana7 18%, przyprawy-: sól, pieprz

II danie 1330

Ziemniaki, gołąbki w sosie pomidorowym

Mięso z łopatki, biały ryż, kapusta biała, cebula, koncentrat pomidorowy, masło7, ziemniaki, jaja3 kurze. przyprawy: sól, pieprz czarny mielony , pieprz ziołowy

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem