24.11.2025 – 28.11.2025
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
24.11.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki fit granola 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , sałatą,
wędliną i pomidorem.
Woda mineralna „Eden”
Banan ½
Pieczywo wieloziarniste1(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki fit granola1, sałata masłowa, wędlina, pomidor, banan
Śniadanie II 1100
Kawa zbożowa1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
½ jajka w sosie jogurtowym ze szczypiorem i rzodkiewka
Jabłko ½
Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7,mleko7, kawa zbożowa Inka1,
jaja kurze3, jogurt grecki7, szczypior, rzodkiewka, jabłko
Zupa 1230
Zupa ziemniaczana zabielana
Ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9-nać, śmietana7 18%, masło7, przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, majeranek
II danie 1330
Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną.
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem.
Mięso z łopatki, kasza gryczana1, cebula, papryka czerwona, kapusta czerwona, jabłko, czosnek w ząbkach, śmietana7 18%, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka czerwona mielona słodka
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną
WTOREK
25.11.2025r.
Śniadanie I 830
Kasza jaglana 1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
serem żółtym7, pomidorem i szczypiorem
Woda mineralna „Eden”
Pomarańcza 1/2
Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże ) masło7, mleko7, kasza jaglana1, ser żółty7, pomidor, szczypior,, pomarańcza
Śniadanie II 1100
Herbata owocowa, kanapka1 z masłem7, pasztetem i ogórkiem kiszonym
Kiwi ½
Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn), masło7, herbata owocowa, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, kiwi
Zupa 1315
Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, kapusta kiszona, masło7, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie
II danie 1330
Makaron1 ze szpinakiem, filetem z kurczaka i parmezanem7 w sosie czosnkowym
Filet z kurczaka, makaron rurki1, śmietana7 18%, czosnek w ząbkach, masło7, szpinak świeży, parmezan7, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną
ŚRODA
DZIEŃ PLUSZOWEGO MISIA
26.11.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki kulki czekoladowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,
wędliną i ogórkiem kiszonym
Woda mineralna „Eden”
Gruszka ½
Pieczywo razowe1(mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól) masło7, mleko7, płatki kulki czekoladowe1,wędlina , ogórek kiszony, gruszka
Śniadanie II 1100
Bawarka na mleku7, bułka żytnia1 masłem7, pastą z twarogu7 i marchwi.
Lubiś 1 szt.
Bułka żytnia1(mąka pszenna 49,4 %, woda, mąka żytnia 15 %, nasiona słonecznika 7,2 %, siemię lniane złote 2 %, siemię lniane 2 %, drożdże, słód żytni ciemny, sól, olej rzepakowy, gluten z pszenicy, słód pszenny jasny), herbata czarna, mleko7, twaróg7, marchew, śmietana7 18%, Lubiś
Zupa 1315
Zupa pomidorowa z makaronem1
Przecier pomidorowy 30%, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9– korzeń, śmietana7 18%,masło7, makaron świderki1 ( mąka pszenna1, jaja3), przyprawy: sól, pieprz, cukier
Ziemniaki, kotlet schabowy.
Mizeria z ogórkiem i szczypiorkiem
Schab b/k, , jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), ziemniaki, olej rzepakowy rafinowany, śmietana7 18%, ogórek świeży, szczypior, masło7 przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy ( mięta) z cytryną
CZWARTEK
27.11.2025r.
Śniadanie I 830
Zacierka1 na mleku7,kanapka1 z masłem7
i pastą z kiełbasy i sera żółtego7
Woda mineralna „Eden”
Mandarynka 1 szt.
Pieczywo żytnte1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, sód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, mąka pszenna1, jaja-kurze3, kiełbasa śląska, ser żółty7, mandarynka
Śniadanie II 1100
Herbata z cytryną, kanapka z masłem, z pastą z ryby wędzonej z papryką czerwoną, cebulą i ogórkiem kiszonym.
Jabłko 1/2
Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże), masło7, herbata czarna, ryba wędzona (miruna)4, papryka czerwona, cebula, ogórek kiszony, jabłko, cytryna, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Zupa z zielonego groszku7 z ziemniakami
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9–korzeń, śmietana7 18%, por, zielony groszek, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek
II danie 1330
Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem
Ryż1, mleko7, jabłko, cynamon, śmietana7 18% ,cukier trzcinowy
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną
PIĄTEK
28.11.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki owsiane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną, pomidorem i szczypiorem
Woda mineralna „Eden”
Banan ½
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) , masło7, mleko7, płatki owsiane1, wędlina, pomidor, szczypior, banan
Śniadanie II 1100
Kakao na mleku7, bułka zwykła1 z masłem7 i dżemem
Bułka zwykła1(mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , ), kakao, mleko7, masło7, dżem kiwi
Zupa 1315
Krupnik ryżowy1, 9
Marchew, pietruszka-korzeń, ziemniaki, seler9-korzeń, por, śmietana7 18%, masło 7, ryż1, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Ziemniaki, ryba4 po grecku
Filet z ryby ( miruna)4, ziemniaki, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, jaja kurze3, koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, seler, pietruszka, marchewka, cebula, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną

