13.10.2025 – 17.10.2025

 

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

13.10.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki owsiane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 , sałatą zieloną
wędliną i pomidorem

Woda mineralna „Eden”

Winogrona 100g

Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7, płatki owsiane1, sałata masłowa, wędlina, pomidor, winogrona

Śniadanie II 1100

Kakao1 na mleku7, rogal 1z masłem7 i powidłami śliwkowymi

Jabłko 1/2

Rogal1(mąka pszenna, woda, cukier, margaryna, mleko w proszku, drożdże, sól), mleko7, masło7, powidła śliwkowe, kakao1, jabłko

Zupa 1315

Zupa ogórkowa z ziemniakami9

Ogórki kiszone, ziemniaki, marchew, cebula, pietruszka-korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło7 przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, koperek

II danie 1330

Kopytka polane aksamitnym sosem szpinakowym

Surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem

Ziemniaki, mąka pszenna1, jaja kurze3, szpinak ,czosnek w ząbkach , śmietana7 18% słodka, czerwona kapusta, jabłko, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem

WTOREK

14.10.2025r.

Śniadanie I 830

Kasza bulgur1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z tuńczyka
4 z kukurydzą konserwową.

Woda mineralna „Eden”

Gruszka ½

Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, kasza bulgur1, tuńczyk4, kukurydza konserwowa, gruszka, cukier trzcinowy

Śniadanie II 1100

Mleko7, pączek z dżemem

Kiwi 1/2

Mleko, pączek, kiwi

Zupa 1315

Barszcz biały z majerankiem.

Koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9– korzeń, śmietana7 18%,masło7, makaron jajeczny ( mąka pszenna1, jaja3), przyprawy: sól, pieprz

II danie 1330

Ryż z kurczakiem z warzywami

Filet z kurczaka, marchew, seler, pietruszka-korzeń, por, pomidory w puszce, przecier pomidorowy, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka czerwona mielona

Napar ziołowy (mięta) z cytryną i miodem

ŚRODA

15.10.20245.

Śniadanie I 830

Płatki fit granola1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
pieczoną szynka i ogórkiem kiszonym.

Woda mineralna „Eden”

Mandarynka 1 szt.

Pieczywo razowe1(mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, mleko7, płatki fit granola1, szynka pieczona
w piecu, ogórek kiszony, mandarynka

Śniadanie II 1100

Herbata owocowa, kanapka1 z masłem7 i pastą twarogowo-marchwiową

Gruszka ½

Pieczywo żytnie1 ( mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn), masło7, herbata owocowa, twaróg7, marchew, śmietana7 18%, gruszka

Zupa 1315

Zupa krem z kalafiora z grzankami

Kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło 7, chleb pszenny1( mąka pszenna1,,żytnia1,, woda, drożdże, sól )przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

II danie 1330

Ziemniaki, kotlet rybny4

Surówka z kiszonej kapusty i marchewki

Filet z ryby4 (miruna), jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), , ziemniaki, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, kapusta kiszona, marchew.

Napar ziołowy ( rumianek) z cytryną i miodem

CZWARTEK

16.10.2025.

Śniadanie I 830

Zacierka 1,3 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pasta jajeczna
3 ze szczypiorem i wędliną drobiową

Woda mineralna „Eden”

Jabłko ½

Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, mleko7,mąka pszenna1,
jaja-kurze
3 , wędlina drobiowa, śmietana 18%7 ,,szczypior, jabłko

Śniadanie II 1100

Herbata z cytryną, kanapka1 z masłem7, serem żółtym7 i pomidorem

Banan ½

Pieczywo słonecznikowe1 (mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże),masło7, herbata czarna, cytryna, ser żółty7, pomidor, banan

Zupa 1315

Zupa neapolitańska z makaronem,

Marchew, por, seler- korzeń, pietruszka-korzeń, masło7, parmezan7, śmietana7 18%, makaron łazankowy1, przyprawy: sól, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki

II danie 1330

Puree ziemniaczane, gołąbki w sosie pomidorowym

Mięso z łopatki, biały ryż, kapusta biała, cebula, koncentrat pomidorowy, masło7, ziemniaki, jaja3 kurze. przyprawy: sól, pieprz czarny mielony , pieprz ziołowy

Napar ziołowy ( koper włoski) z cytryną i miodem

 

PIĄTEK

17.10.2025r.

Śniadanie I 830

Płatki kukurydziane1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędlina drobiową i papryką czerwoną krojoną

Woda mineralna „Eden”

Banan 1/2

Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, płatki kukurydziane1, wędlina drobiowa, papryka czerwona, banan

Śniadanie II 1100

Kisiel z jabłkiem.

Ciasteczka fit bez cukru 1 op.

Mąka ziemniaczana, syrop owocowy, jabłko, ciasteczka fit bez cukru

Zupa 1315

Zupa grochowa z ziemniakami

Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9korzeń, por, groch łuskany, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek

II danie 1330

Schab w sosie własnym z kaszą jaglaną1

Schab bez kości, bulion warzywny (marchew, seler9, pietruszka-korzeń, por, cebula, koperek), kasza jaglana1, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem