12.05.2025 – 16.05.2025
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
12.05.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki kukurydziane 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
sałatą zieloną, wędliną i ogórkiem świeżym.
Woda mineralna „Eden”
Jabłko ½
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7, płatki musli1, sałata zielona, wędlina, ogórek świeży, jabłko , cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Herbata owocowa, kanapka1 z masłem7 ,
i pastą z twarogu7 z rzodkiewką i szczypiorem.
Kiwi ½
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), herbata owocowa, masło7, twaróg7, śmietana 18%7, rzodkiewka, szczypior, kiwi, cukier trzcinowy
Zupa 1230
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9 korzeniowy, koper, jaja kurze3, mąka pszenna1, śmietana7 18%, masło7,przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
II danie 1330
Ziemniaki, kotlet schabowy.
Sałata ze śmietaną7
Schab b/k, ziemniaki, bułka tarta1 (mąka pszenna, sól, drożdże), jaja kurze3, sałata masłowa, śmietana 18%7, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, cukier trzcinowy
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem
WTOREK
13.05.2025r.
Śniadanie I 830
Kasza jaglana 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
serem żółtym7 i pomidorem.
Woda mineralna „Eden”
Brzoskwinia 1/2
Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn), masło7, mleko7, kasza jaglana1, ser żółty7, pomidor, brzoskwinia, cukier trzcinowy.
Śniadanie II 1100
Deser z płatków owsianych
z syropem owocowym.
Banan ½
Mleko7, płatki owsiane1, syrop owocowy, banan.
Zupa 1315
Zupa selerowa9 z ziemniakami9.
Seler9 – korzeń , ziemniaki, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, śmietana7 18%, masło7, przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki,
II danie 1330
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z ryżem.
Ogórek kiszony
Filet z kurczaka, ryż biały1, cebula, jaja kurze3, koncentrat pomidorowy, masło7, śmietana 18% słodka, ogórek kiszony, przyprawy: sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka.
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem
ŚRODA
14.05.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki ryżowe1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,
wędlina drobiową, ogórkiem świeżym i szczypiorem.
Woda mineralna „Eden”
Kiwi ½
Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) masło7, mleko7, płatki ryżowe1, wędlina drobiowa, ogórek świeży, szczypior, kiwi, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Mleko7, bułka słodka z dżemem1
Bułka słodka z dżemem ( mąka pszenna1, drożdże, mleko7, cukier, masło7,jaja kurze3,sól, dżem owocowy) , mleko7, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Zupa grochowa z ziemniakami. 9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9–korzeń, por, groch łuskany, masło7, przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Ziemniaki, kotlet rybny4
Kapusta kiszona z jabłkiem
Filet z ryby (miruna)4, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), zielona pietruszka, olej rzepakowy rafinowany, kapusta kiszona, jabłko, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem
CZWARTEK
15.05.2025r.
Śniadanie I 830
Kluski lane 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7
i pastą z tuńczyka 4 z kukurydzą konserwową.
Woda mineralna „Eden”
Pomarańcza ½
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól) masło7, mleko7 ,mąka pszenna1, jaja-kurze3, tuńczyk4, kukurydza konserwowa,
pomarańcza, ,cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Herbata z cytryną.
Bułka sojowa1 z masłem7, wędliną i pomidorem
Nektarynka 1/2
Bułka sojowa1( mąka pszenna, płatki sojowe, mąka sojowa, woda, drożdże, grysik sojowy, mąka pszenna słodowa, sól. Posypka: ziarna słonecznika, sezam), herbata czarna, cytryna, masło7, wędlina, pomidor, nektarynka, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Zupa brokułowa z ziemniakami9
Brokuł, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło 7,przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Ziemniaki, pieczone udko z kurczaka
Surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i jabłka z jogurtem naturalnym7.
Udko z kurczaka, ziemniaki,, olej rzepakowy rafinowany, kapusta pekińska, marchew, jabłko, jogurt naturalny7, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka czerwona mielona słodka
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem
PIĄTEK
16.05.2025r.
Śniadanie I 830
Kasza jęczmienna1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym.
Woda mineralna „Eden”
Banan ½
Pieczywo żytnie1 (mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) , masło7, mleko7, kasza jęczmienna1, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, banan, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Kakao na mleku7, kanapka1 z masłem7,
½ jajka3 w sosie jogurtowym z rzodkiewką i szczypiorem
Jabłko ½
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), kakao, mleko7, masło7, jaja-kurze3 jogurt naturalny7, szczypior, jabłko, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Zupa gulaszowa9
Mięso z łopatki, marchew, por, seler, pietruszka korzeń, pietruszka-natka, pieczarki, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy, ziemniaki, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pierz ziołowy, majeranek
II danie 1330
Łazanki z kapustą kiszona i marchewką.
Makaron łazankowy1, kapusta kiszona, marchew, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem