10.02.2025 – 14.02.2025
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY
Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
10.02.2025r.
Śniadanie I 830
Kasza manna 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pastą z kiełbasy i natki pietruszki.
Woda mineralna „Eden”
Jabłko ½
Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, kasza manna1, kiełbasa śląska, pietruszka -natka, jabłko , cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Kawa zbożowa na mleku, kanapka1 z masłem7 ,
serem żółtym7 i pomidorem.
Banan ½
Pieczywo razowe1 (mąka razowa, mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło7, mleko7,kawa zbożowa „Inka”, ser żółty7, pomidor, banan, cukier trzcinowy
Zupa 1230
Zupa pieczarkowa z makaronem. 9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9-korzeń, por, pieczarki, makaron1, masło7,
śmietana7 18%7, przyprawy-: sól, pieprz
II danie 1330
Kotlet mielony z ziemniakami. 1,3
Sałatka z ogórka kiszonego, marchewki i cebulki
Mięso z łopatki, jaja3 kurze, bułka tarta ( mąka pszenna1, sól, drożdże), olej rzepakowy rafinowany, ogórek kiszony, marchew, cebula, ziemniaki, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka mielona
Napar ziołowy (koper włoski) z cytryną i miodem
WTOREK
11.02.2025r.
Śniadanie I 830
Płatki granola 1 na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
wędliną i ogórkiem kiszonym.
Woda mineralna „Eden”
Pomarańcza ½
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól), masło7, mleko7, płatki granola ,wędlina, ogórek kiszony, pomarańcza, cukier trzcinowy.
Śniadanie II 1100
Herbata z cytryną,
Bananowe pancakes
Mąka pszenna1, jaja kurze3, mleko7, jabłko, herbata, cytryna, proszek do pieczenia, banan, cukier trzcinowy, sól.
Zupa 1315
Zupa pomidorowa z ryżem. 7,9
Koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka-korzeń, cebula, por, seler9– korzeń, śmietana7 18%, masło7, ryż biały, przyprawy: sól, pieprz, cukier
II danie 1330
Pyzy ziemniaczane z mięsem i cebulka duszoną.
Surówka z kapusty kiszonej i marchewki
Ziemniaki, jaja3 kurze, mąka ziemniaczana, mąka pszenna1 mięso z łopatki, cebula, olej rzepakowy rafinowany ,kiszona kapusta, marchew przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem
ŚRODA
12.02.2025r.
Śniadanie I 830
Kasza kus -kus1 na mleku7, kanapka1 z masłem7,
i pastą jajeczną 1,3 ze szczypiorem.
Woda mineralna „Eden”
Jabłko ½
Pieczywo słonecznikowe1(mąka żytnia razowa, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, nasiona słonecznika, cukier, sól, syrop ziemniaczany, drożdże) masło7, mleko7, kasza jaglana,jaja-kurze3 , śmietana 18% 7, szczypior, jabłko, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Kakao na mleku, kanapka z masłem,
wędliną i pomidorem.
Gruszka ½
Pieczywo żytnie1(mąka żytnia, woda, słonecznik, drożdże, sól, słód jęczmienny1, zaczyn) masło7, mleko7, kakao , wędlina, pomidor, gruszka, cukier trzcinowy
Zupa 1315
Biały barszcz z majerankiem.3
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9– korzeń, por, masło7, kwasek cytrynowy, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
Gołąbki w sosie pomidorowym z ziemniakami.
Mięso z łopatki, biały ryż, kapusta biała, cebula, koncentrat pomidorowy, masło7, ziemniaki, jaja3 kurze. przyprawy: sól, pieprz czarny mielony , pieprz ziołowy
Napar ziołowy ( mięta) z cytryną i miodem
CZWARTEK
13.02.2025r.
Śniadanie I 830
Ryż na mleku7, kanapka1 z masłem7 ,
pastą z tuńczyka4 i kukurydzą konserwową.
Woda mineralna „Eden”
Kiwi ½
Pieczywo wieloziarniste1 (woda, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, płatki owsiane, siemię lnu, drożdże, sezam, sól masło7, mleko7, ryż1, tuńczyk, kukurydza konserwowa, kiwi ,cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Kawa zbożowa na mleku7,
Bułka1 z masłem7 i powidłami śliwkowymi
Bułka zwykła1 (mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól , olej roślinny) masło7, mleko7, kawa zbożowa Inka, powidła śliwkowe, cukier
Zupa 1315
Zupa krem z kalafiora. 9
Kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, seler9, por, śmietana7 18%, masło 7,przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
II danie 1330
Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną.
Mięso z łopatki, cebula, marchew, pietruszka-korzeń, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, kasza gryczana1 , przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
.
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem
PIĄTEK
14.02.2025r.
Śniadanie I 830
Makaron1 na mleku7, bułka1 z masłem7 ,
wędliną i pomidorem.
Woda mineralna „Eden”
Mandarynka 1 szt.
Bułka zwykła (mąka pszenna , świeże drożdże , ciepła woda, sól, olej roślinny) , masło7, mleko7, makaron1,wędlina, pomidor, mandarynka, cukier trzcinowy
Śniadanie II 1100
Herbata owocowa.
Gofry z cukrem pudrem
Mleko7 , mąka1 , masło7, jaja kurze3,sól,cukier, cukier puder, herbata owocowa..
Zupa 1315
Zupa porowa z zacierką. 9
Marchew, ziemniaki, pietruszka-korzeń, seler9–korzeń, por, masło7, przyprawy: sól, pieprz
II danie 1330
Ryba po grecku z ziemniakami.
Filet z ryby4 (miruna), jaja 3kurze, olej rzepakowy rafinowany, mąka pszenna1, marchew, seler, pietruszka-korzeń, cebula ,ziemniaki, koncentrat pomidorowy, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy.
Napar ziołowy (rumianek) z cytryną i miodem